Detoxifierea organismului se produce prin îndepărtarea reziduurilor acide şi a toxinelor acumulate zilnic din: aer, medicamente, alimentaţie, sau generate de stres sau paraziţi. Astfel, fiinţa umană recâştigă un atribut redutabil în lupta cu boala: vitalitatea.
Atunci când toxinele nu sunt eliminate în mod corespunzător, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea agenţilor patogeni precum bacterii, viruşi şi ciuperci, care conduc la boală. Pe parcursul unui an, organismul uman acumulează între 4,5 şi 5 kilograme de toxine, manifestările clinice fiind sub formă de: celulită, lipoame, fibroame, chisturi, litiază etc.
Există cateva indicii prin care organismul ne pune în gardă, avertizându-ne cu privire la existenţa un grad ridicat de toxicitate:
- dureri de cap, migrene;
- oboseală;
- cearcăne;
- acnee, pete pe piele, iritaţii, piele uscată;
- apariţia negilor;
- apariţia lipoamelor, fibroamelor;
- luarea în greutate;
- căderea părului;
- dureri de coloană;
- balonare;
- unghii friabile şi cu dungi albe;
- răceli frecvente;
- transpiraţie urât mirositoare;
- alergii;
- stare de iritabilitate.
Ţinând cont de stilul de viaţă actual şi „bombardamentul” alimentar nesănătos la care ne supunem organismele zi de zi, sunt necesare minim două cure de detoxifiere pe an. Este recomandat ca acestea să fie însoţite şi de activităţi fizice regulate, o alimentaţie alcalină, dar şi o „curăţire” la nivel mental şi construirea unei gândiri pozitive.
Acumularea toxinelor în corpul nostru duce la îmbătrânire şi chiar o îmbătrânire prematură.
Mai jos sunt prezentate zece alimente care favorizează detoxifierea organismului şipe care este bine să le includem în regimul alimentar cât de des posibil, pentru a putea declanşa procesul automat şi natural de curăţare.
1. Lămâi
Lămâile revigorează digestia prin stimularea eliberării de enzime, iar vitamina C ajută la transformarea toxinelor într-o formă solubilă ce poate fi eliminată cu uşurinţă din organism. De asemenea, lămâile ajută la stimularea ficatului şi la purificarea sângelui.
2. Sfecla
Sfecla este un produs minunat. Aceasta este plină de substanţe nutritive şi este o sursă foarte bună de vitamina B3, B6 şi C, plus beta-caroten, magneziu, calciu, zinc şi fier. Sfecla asistă ficatul şi vezica biliară să descompună toxinele, iar fibrele ei sunt perfecte pentru digestie şi eliminare. Sfecla crudă tocată, combinată cu verdeţuri şi cu puţin suc de lămâie, este o alegere ideală pentru curăţarea organismului.
3. Mere
Merele furnizează o cantitate importantă de fibre şi substanţe nutritive, şi ajută la stimularea funcţiei bilei, organ care are rol, alături de ficat, în curăţarea toxinelor. Fibra solubilă din mere, pectina, este de mare ajutor în eliminarea metalelor grele şi a aditivilor alimentari din organismul uman. Însă este important să consumăm doar mere organice şi să ţinem cont de faptul că merele se numără printre alimentele cele mai stropite cu substanţe chimice.
4. Legume verzi
De la legumele verzi ne ajută foarte mult clorofila. Clorofila curăţă organismul de toxine, metale grele, ierbicide şi pesticide. Nutriţioniştii recomandă adăugarea alimentelor verzi în alimentaţie, cum ar fi legume verzi, frunze, broccoli, castraveţi, ţelină, varză, ceaiuri de păpădie, suplimente de chlorella. Legumele verzi ajută în detoxifiere, cresc conţinutul de oxigen şi purifică sângele, însă, în acelaşi timp, reprezintă un element esenţial din orice alimentaţie sănătoasă şi vitalizantă.
5. Usturoi
Usturoiul crud este incredibil. Usturoiul are proprietăţi foarte puternice antivirale, antiseptice şi antibiotice. Usturoiul poate ajuta la stimularea ficatului în ceea ce priveşte producţia de enzime de detoxifiere, care ajută la filtrarea toxinelor din sistemul digestiv.
6. Legume marine
Legumele marine conţin o bogăţie de antioxidanţi care ajută sângele să se alcalinizeze şi care întăresc tractul digestiv. Acidul alginic din legumele de mareabsorb toxinele din tractul digestiv. De asemenea, au şi o varietate largă de minerale.
7. Germeni de broccoli
Germenii de broccoli îşi au propriul loc în această categorie de alimente. Germenii de broccoli conţin fitochimicale importante care ajută la procesul de detoxifiere într-o proporţie mult mai mare decât legumele de broccoli ajunse la maturitate (care, de asemenea, sunt foarte bune). Aceste fitochimicale stimulează enzimele de detoxifiere din tractul digestiv. Totodată, germenii de broccoli au un conţinut extrem de ridicat de antioxidanţi.
8. Ceai verde
Toată lumea ar trebui să ştie că ceaiul verde este o sursă bogată de antioxidanţi,unii dintre ei fiind catechinele. Catechinele cresc funcţia hepatică, ceea ce ne şi dorim. În plus, consumul de ceai verde ajută la hidratarea organismelor noastre.
9. Anghinare
Anghinarele cresc producţia de bilă şi, în acelaşi timp, purifică şi protejează ficatul.De asemenea, anghinarele au un efect diuretic uşor asupra rinichilor, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor, odată ce ficatul le descompune. Unele studii au arătat căanghinarele pot regenera ţesutul hepatic. De asemenea, anghinarele au un conţinut foarte mare de fibre, care, după cum bine ştim, ajută la procesul de eliminare.
10. Coriandru
Un alt aliment verde care trebuie menţionat în mod special este coriandrul. Coriandrul este foarte bun la eliminarea metalelor grele din organism. De fapt, compuşii chimici din coriandru se leagă de aceste toxine, separându-le de sânge, ţesuturi şi organe şi ajută la eliminarea lor din organism.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu