Cometa Pan-STARRS va aparea pe cer la vest, la asfintitul Soarelui, in perioada 8-13 martie si va putea sa fie vazuta pana la sfarsitul lunii. Ea a putut deja sa fie vazuta cu ochiul liber in emisfera sudica, potrivit mediafax.
"Este o cometa noua, niciodata observata pana acum si care va face o singura incursiune, unica, pe cerul nostru, inainte de a se indrepta spre profunzimile galaxiei", au anuntat cercetatorii de la Observatorul de la Paris intr-un comunicat.
Cometele sunt corpuri ceresti compuse din gheata si praf. Acesti "calatori" solitari prin spatiu s-au format in timpul nasterii Sistemului Solar si se invart in jurul Soarelui cu frecvente foarte diferite, care variaza de la cativa ani pana la cateva milioane de ani.
Atunci cand se apropie de Soare, gheata se evapora si un invelis de mari dimensiuni, in forma unei coame, se formeaza in jurul nucleului stralucitor. Cometa se continua cu o dara de gaze si praf care se poate intinde pe cateva milioane de kilometri, reflectand lumina Soarelui. Acest fenomen poate fi observat si pe Pamant si a fost denumit "coada" cometelor.
Cometa Pan-STARRS, a carei denumire completa este Pan-STARRS C/2011 L4, si-a luat numele de la acronimul telescopului Universitatii din Hawaii care a detectat-o in 2011.
"Cred ca daca ai o pereche buna de ochelari poti sa o vezi foarte bine, nu vor fi probleme", a declarat Patrick Rocher, cercetator la Observatorul din Paris. In mod normal, cometa ar trebui sa fie vizibila si cu ochiul liber, dar specialistii au preferat sa ramana prudenti asupra acestui aspect.
"Problema este ca ea se apropie de Soare, deci o vom vedea seara, la vest, dupa apusul Soarelui. Pe masura ce orele vor trece, ea se va inalta si mai mult la orizont, dar, cu cat magnitudinea ei va creste, cu atat ea va deveni mai putin stralucitoare", a explicat Patrick Rocher.
Acelasi astronom considera ca abia in intervalul 10-12 martie vor fi reunite cele mai bune conditii de observare. Pan-STARRS va trece cel mai aproape de Soare duminica, 10 martie, la o distanta de 45 de milioane de kilometri, iar aceasta apropiere ii va oferi cometei un plus de vizibilitate.
Pentru a admira trecerea acestei comete, astronomii recomanda pozitionarea intr-un loc lipsit de lumini artificiale, departe de orase, in zone care ofera o vedere degajata catre vest.
"Coama va fi mai mica decat luna plina, dar va aparea ca un disc, nu ca un punct, iar noi speram ca partea denumita «coada» va avea un diametru de cateva ori mai mare decat cel al lunii pline", a declarat Detlef Koschny, cercetator la Biroul de monitorizare a spatiului din cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA).
O alta "vizita" care se anunta promitatoare este aceea a cometei ISON.
Potrivit calculelor actuale, ISON va putea fi vizibila cu ochiul liber imediat dupa caderea noptii la sfarsitul lunii noiembrie, un fenomen care ar trebui in mod normal sa se prelungeasca timp de mai multe luni.
Fenomenul ISON este cu atat mai rar, cu cat precedenta trecere a acestei comete pe langa planeta noastra dateaza din urma cu 10 milioane de ani, a explicat Mark Bailey, directorul Observatorului Armagh din Irlanda de Nord.
"Doua comete stralucitoare intr-un singur an; asta e o placere rara", a comentat la randul sau Karl Battams de la Laboratorul American de Cercetari Navale, citat de NASA.
 Sursa: http://www.yoda.ro