Uleiul de masline, de floarea-soarelui sau de soia, au valoare de medicament.
Uleiuri extravirgine benefice pentru sanatate
Uleiurile extravirgine, obtinute prin presare la rece, sunt alimente-medicament, care nu se prajesc, ci este indicata administrarea lor dimineata, o lingurita pe stomacul gol, sau in salatele de cruditati.
1 Uleiul de masline
Uleiul de masline este bogat in acizi grasi omega 3 si omega 6, vitamina E (unul din cei mai puternici antioxidanti) si alte grasimi polinesaturate care contribuie la scaderea colesterolului rau care se depune pe artere.
Uleiul de masline are cea mai mare concentratie de vitamina E, dintre toate uleiurile, vitamina E fiind numita si vitamin anti-imbatranire.
In afara de efectul protector asupra inimii si vaselor de sange, uleiul de masline ajuta la reglarea secretiei biliare de catre ficat si faciliteaza digestia alimentelor.
Consumul uleiului de masline presat la rece ajuta si la mentinerea elasticitatii si frumusetii pielii, alaturi de mastile naturale care au in compozitie acest ulei.
2 Uleiul de floarea-soarelui
Uleiul nerafinat de floarea-soarelui,extravirgin, obtinut prin presarea la rece a semintelor, este foarte bogat in omega 3 si omega 6, vitamina E. Uleiul extravirgin de floarea-soarelui este un excelent tonifiant general, antianemic si imunomodulator.
Are un continut mare de lecitina, ce ajuta la tonifierea sistemului nervos, contine substante cu efecte antiinfectioase, stimulatoare ale activitatii hormonale si regenerative.
3 Uleiul extravirgin de soia
Uleiul de soia contine acid arahidonic ce ii confera puternice proprietati in reducerea colesterolului din sange dar si in ameliorarea ulcerului gastric si duodenal, acidul arahidonic fiind necesar pentru productia unor substante cu rol protector gastric (prostaglandine).
Vitaminele A si E din compozitia uleiului de soia au efecte antioxidante puternice, neutralizeaza substantele toxice formate in organism, ajuta la imbunatatirea metabolismului si la cresterea oxigenarii tesuturilor.
Cercetarile au aratat ca folosirea uleiului de soia in alimentatie, mai ales de catre femei, ajuta la echilibrarea hormonala, datorita fitoestrogenilor aflati in cantitati importante in compozitia sa, care au si efect anticancerigen, protejand impotriva tumorilor de san si de ovar.
4 Uleiul din samburi de struguri
Uleiul extravirgin obtinut din semintele de struguri este un adevarat elixir pentru sanatate. Consumul lui este indicat in bolile cardiovasculare: arterioscleroza, fragilitate capilara, arterita, grasimile nesaturate continute ajutand la impiedicarea proceselor degenerative ale vaselor de sange si la mentinerea elasticitatii vasculare.
Studii recente arata ca anumite substante continute in samburii de struguri ajuta la impiedicarea dezvoltarii unor formatiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare.
Semintele de struguri contin substante cum ar fi zincul, cuprul, seleniul, vitamina E si procianidinele, care sunt cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi, contribuind astfel la cresterea imunitatii organismului.
5 Uleiul din seminte de in
Uleiul extravirgin din seminte de in are cel mai mare continut de acid alfa linoleic - omega 3, care este un factor esential in echilibrul hormonal al organismului.
In compozitia acestui ulei intra lignani care au proprietati antivirale, antibacteriene, antiparazitare si antitumorale.
Uleiul de in contine lecitina, foarte buna pentru sistemul nervos, precum si substante care regleaza tranzitul intestinal, fiind de mare ajutor in boala Crohn si colite.
Uleiul de in are actiune antiinflamatoare si cardioprotectoare, reducand grasimile din sange.
6 Ulei din seminte de rapita
Acest ulei are un rol important in buna functionare a creierului, datorita acizilor grasi pe care ii contine, in special omega-3, care intervin in prevenirea depresiilor si a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer.
Datorita continutului sau de vitamina E, uleiul de rapita are proprietati antioxidante si de regenerare celulara, neutralizand radicalii liberi.
Doua linguri cu ulei de rapita pe zi sunt suficiente pentru a acoperi 98% din necesarul zilnic de omega-3, acest faimos acid gras care joaca un rol esential in reinnoirea celulelor inimii si ale creierului.
7 Ulei din germeni de grau
Uleiul din germeni de grau are un continut ridicat de vitamina E care este cel mai puternic antioxidant natural.
Este foarte bogat in vitamine: A, B1, B2, D, E, F, K, lecitina, dar si in calciu, fier, magneziu, potasiu si zinc.
Uleiul din germeni de grau contribuie la reglarea colesterolului, impiedica depunerea colesterolului pe peretii arterelor si optimizeaza functia cardiovasculara.
Avand in vedere continutul in lecitina, poate fi consumat pentru imbunatatirea memoriei.
Tonifica, restabileste echilibrul epidermei, hraneste pielea si ajuta la repararea celulelor epidermului, incetinind procesul de imbatranire a pielii.
Este recomandat indeosebi pentru pielea sensibila din jurul ochilor.
Sursa: http://www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu