Coreea de Nord ar putea acţiona pripit, consideră oficiali americani şi europeni FOTO Reuters Statele Unite declară că se tem de un război declanşat „din greşeală“. Tinereţea lui Kim Jong-un şi modul în care şi-a sfidat adversarii sugerează că un conflict ar putea izbucni la orice pas greşit făcut de liderul de la Phenian.
Asta este, cel puţin, opinia mai multor oficiali americani. Într-un articol publicat pe CNN şi semnat de Wesley Clark, fostul comandant al forţelor NATO în Europa, acesta porneşte de la întrebarea: „Şi dacă războiul ar fi declanşat de un accident sau de o eroare de calcul“ din partea nord-coreenilor?
În acelaşi timp, senatorul american John McCain avertizează, într-o declaraţie difuzată de postul CBS, că, din informaţiile pe care le are, Coreea de Nord urmează să provoace „o catastrofă“. Oficialul american preconizează că Phenianul va lansa rachete nucleare miercuri, pe 10 aprilie.
„Nu ştiu ce joc joacă acest tânăr. Nu o dată, războaiele au început accidental“, a mai spus McCain şi a subliniat că „este o situaţie foarte gravă“.
Pe de altă parte, generalul Clark arată că, în ciuda retoricii belicoase a ţării asiatice, un război nu a izbucnit încă.
„În primul rând, considerăm că puterea covârşitoare a Statelor Unite garantează că orice atac nord-coreean s-ar încheia, în cele din urmă, cu distrugerea regimului. În al doilea rând, liderii sud-coreeni au dovedit o stăpânire de sine remarcabilă în faţa umilitoarelor provocări nord-coreene. În al treilea rând, este posibil ca nord-coreenii să nu fi intenţionat vreodată să atace, deşi nu avem cum să ştim asta – sau înţeleg că puterea combinată a Statelor Unite şi a Coreei de Sud ar distruge Coreea de Nord, dacă ar începe războiul“.
Argumentele lui Clark sunt unele invocate pe scară largă, cu atât mai mult cu cât Coreea de Nord nu are deocamdată aliaţi. Declaraţiile de duminică ale oficialilor chinezi arată că ameninţările lui Kim Jong-un nu sunt susţinute nici măcar de aliaţii tradiţionali ai ţării sale. Riscul unei erori de calcul este sporit acum, consideră Wesley Clark, deoarece „retorica sa belicoasă ar putea masca slăbiciune în autoritate sau înţelegere“. De asemenea, intensificarea tensiunilor provoacă mândrie, teamă, ceea ce ar fi o „presiunea de partea ambelor părţi ca să înceapă ostilităţile“.
Generalul american oferă o serie de soluţii. În primul rând, arată el, Statele Unite trebuie să se menţină ferme pe poziţie şi să arate că au arsenalul nuclear necesar pentru a riposta, în cazul unui atac venit de la Phenian. În al doilea rând, Coreea de Sud trebuie să poată baza pe sprijinul american, iar în al treilea rând, trebuie ca Phenianului să i se acorde o şansă de a-şi retrage declaraţiile şi de a ieşi din acest cerc vicios. Senatorul McCain, la rândul său, este sigur de victoria SUA, dar şi de faptul că această criză se poate rezolva, în momentul în care Statele Unite oferă ajutor material Coreei de Nord: „să nu aveţi nicio îndoială: Coreea de Sud ar câştiga; am mai văzut asta în ultimii 20 sau 30 de ani. Există o criză. Apoi le oferim hrană, bani. Între timp, cel mai opresiv regim din lume continuă să funcţioneze“. McCain a susţinut că, orice s-ar întâmpla în continuare, China are un rol hotărâtor şi ar trebui să îşi corecteze „comportamentul dezamăgitor“, a mai spus el, referindu-se la problemele de securitate informatică, dar şi la modul în care oficialii chinezi au ales să gestioneze relaţiile cu nord-coreenii.
Madeleine Albright, fostul secretar de stat american, a fost de acord că, în acest conflict, China joacă un rol important. Declaraţia sa, cu atât mai mult cu cât a vizitat Coreea de Nord în 2000 şi l-a cunoscut pe tatăl actualului lider, se axează pe conturarea unui profil al lui Kim Jong-un. „În primul rând, cred că este vorba despre faptul că Kim Jong-un încearcă să îşi reconfirme poziţia pe plan intern“, a spus ea şi a explicat că o astfel de atitudine ar putea fi o tentativă de câştigare a încrederii populaţiei.
Pe de altă parte, după cum se arată într-un articol apărut pe site-ul „The Huffington Post“, niciuna dintre părţile implicate nu are de ce să îşi dorească un război. Autorul articolului, Eric Talmadge, este categoric: războiul ar însemna, pentru nord-coreeni, sinucidere curată, dar nici Coreea de Sud nu ar ieşi neafectată din conflict. La rândul ei, China, deşi nu ar avea motive să dorească un război în peninsulă, este puţin probabil să se alieze cu Statele Unite. Cu toate acestea, oficialii americani şi chiar anumite voci europene susţin că se tem de o eroare din partea lui Kim Jong-un, de o acţiune pripită. Astăzi, declaraţiile ministrului britanic al Afacerilor Externe au fost similare cu cele amintite anterior, venite din partea oficialilor americani. Hague, de asemenea, crede că există „pericolul unei erori de calcul şi pericolul ca ei să înceapă să creadă propria retorică paranoică“.
Sursa : adev.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu