Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara a obţinut mai multe brevete la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii – Pro Invent, desfăşurat la Cluj, colectivul de cercetători condus de lector univ. dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă, din cadrul Facultăţii de Tehnologia produselor alimentare, reuşind realizarea unui unguent farmaceutic pe bază de extract carotenoidic din porumb, folosit în tratarea diferitelor afecţiuni ale pielii.
Într-un interviu acordat AGERPRES, omul de ştiinţă a vorbit despre demersul parcurs de un inventator, de la idee la produsul finit.
AGERPRES: Activitatea dumneavoastră de cercetare a fost recunoscută la Salonul de Invenţii de la Cluj. Cum stabiliţi o temă de cercetare? Porniţi de la dorinţa de a descoperi ceva sau elementul nou apare pe parcursul unor experimente de rutină?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: O temă de cercetare apare după studiul şi analiza serioasă a literaturii de specialitate pe o anumită temă de interes, potrivit specializării personale. După demararea cercetării, întotdeauna apar noi elemente, noi idei, nebănuite la începutul acesteia.
AGERPRES: Cum se naşte un produs farmaceutic nou, în cazul nostru, aceste unguente?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă (foto): Am realizat două unguente farmaceutice, primul pe bază de extract carotenoidic din boabe de porumb şi cel de-al doilea pe bază de extract carotenoidic din fructe de cătină albă. Ideea mi-a venit cunoscând faptul că aceşti compuşi au acţiune epitelizantă, cicatrizantă, anticancerigenă, antibacteriană, fotoprotectoare, antioxidantă şi am vrut să văd ce efecte concrete pot avea unguentele cu astfel de extracte asupra diferitelor afecţiuni dermatologice. Iniţial, mă gândeam că aceste unguente vor avea eficienţă asupra arsurilor (inclusiv solare), a rănilor, a infecţiilor, dar practic s-au dovedit a avea efecte deosebite şi în alte boli grave ale pielii: epiteliom bazocelular, lupus eritematos, psoriazis, intertrigo, impetigo, eczeme, ulcere varicoase, tumori.
AGERPRES: Câtă răbdare trebuie să aibă un cercetător?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: Fără răbdare multă, muncă multă şi fără dragoste faţă de meserie – izvorâtă, bineînţeles, din iubirea faţă de semeni – nu se poate face cercetare cu rezultate deosebite. Cercetarea realizată doar din ambiţie, din spirit de competiţie, din dorinţa de parvenire sau din alte astfel de motive, nu duce decât, cel mult, la rezultate mediocre. Întotdeauna am crezut că adevărata ştiinţă trebuie să fie în slujba binelui, a vieţii, a evoluţiei, nu a distrugerii, a răului, nu pentru interese materiale sau sociale meschine.
AGERPRES: Există situaţii în care un cercetător renunţă la tema pe care a început-o sau dacă vede că ‘nu iese’ ceea ce a dorit iniţial, să devieze tema cercetării respective spre altceva?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: Din păcate, la noi în ţară suntem de multe ori nevoiţi să ne limităm cercetările din cauza bazei materiale mai sărace pe care o avem, în special în universităţi.
AGERPRES: Drumul de la plantă la medicament este anevoios?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: Plantele sunt sursa cea mai importantă de principii bioactive profilactice şi terapeutice cu adevărat eficiente asupra organismelor umane şi animale. De alfel, primele medicamente au fost obţinute din plante. Ulterior s-a dezvoltat industria chimio-farmaceuticelor, a medicamentelor sintetice, care au un mare ‘bai’: nu provin din materie vie, sunt artificiale şi, prin urmare, nu sunt ‘recunoscute’ de celulele vii. Acestea pot ajuta aparent într-o problemă, dar au numeroase efecte secundare nedorite; ca atare, nu sunt vindecătoare. În funcţie de principiile bioactive pe care dorim să le obţinem dintr-o plantă, procesul de izolare şi de purificare poate să fie mai complex sau mai simplu. În cazul carotenoidelor, procesul este destul de laborios şi (în laborator) se întinde pe parcursul mai multor zile.
AGERPRES: Leacurile bunicilor (cataplasmele) sunt pentru cercetători o bază de pornire?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: Leacurile din bătrâni pot să fie o bază de pornire. Deşi am luat în studiu mai multe plante, din punct de vedere al conţinutului de carotenoide, am ales ca primul unguent să-l realizez cu extract din porumb – deşi porumbul este mult mai sărac în aceşti compuşi decât alte plante -, deoarece ştiam că la ţară se folosesc din bătrâni cataplasmele cu mălai pentru vindecarea rănilor, a infecţiilor sau a arsurilor pielii.
AGERPRES: Cum aţi făcut testarea noului produs? Trebuie să ai nevoie de curaj? Pot apărea reacţii adverse sau efecte secundare?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: În cazul produselor pe care le-am realizat, ştiam că nu au cum să apară efecte secundare, ceea ce s-a confirmat şi clinic, aceste unguente neavând niciun fel de efecte secundare nedorite.
AGERPRES: Dumneavoastră aveţi încredere mai mare în produsele naturiste, în medicina clasică sau în tratamentul complementar?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: Cea mai mare încredere o am în produsele naturale. Acestea sunt compatibile cu celulele vii şi pot avea cu adevărat efecte vindecătoare. Cred că medicina viitorului este medicina integrală, urmaşa modernă a medicinei zamolxiene practicată de strămoşii noştri daci, medicina despre care Herodot avea o părere deosebită. Medicina integrală nu se ocupă numai de vindecarea afecţiunilor fizice sau mentale, aşa cum o face medicina modernă, ci are în vedere în primul rând vindecarea spirituală, apoi vindecarea minţii şi a trupului.Această medicină nu exclude cunoaşterea medicinei moderne, doar o completează, o întregeşte, ocupându-se de fiinţa umană ca un întreg: suflet, raţiune şi trup. La noi în ţară au început să apară de nişte ani buni medici care practică acest tip de medicină, cu rezultate deosebite.
AGERPRES: Ce aţi dori să descoperiţi sau să inventaţi?
Dr. ing. Delia Gabriela Dumbravă: Continui cercetările despre minunaţii compuşi carotenoidici (ale căror efecte biologice sunt încă destul de puţin cunoscute) şi mă ocup şi de cercetarea altor substanţe deosebite din plante, cu aplicabilitate cosmetică şi farmaceutică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu