vineri, 12 aprilie 2013

Exista 70-80% sanse sa izbucneasca un RAZBOI in Peninsula coreana



Eventualitatea unui conflict armat in Peninsula coreana este destul de ridicata, de cel putin 70%, a declarat unul dintre cei mai buni experti chinezi in problema coreana, profesorul Zhang Liangui de la Institutil pentru studii strategice internationale. 
„Eventualitatea izbucnirii unui razboi este de 70-80%”, crede analistul chinez. In opinia lui, liderul nord-corean, Kim Jong-un s-ar putea folosi de situatia creata pentru o unificare cu forta a celor doua Corei, relateaza agentia ITAR-TASS.
Zhang Liangui considera ca, in cazul in care conflictul va putea fi evitat, toate partile interesate „trebuie de urgenta sa demarezetratative” menite sa previna, pe viitor, aparitia unor astfel de situatie de criza si sa asigure denuclearizarea Peninsulei.
„Orice amanare a rezolvarii acestei chestiuni va complica si mai multe datele problemei”, a avertizat expertul chinez. In context, el a subliniat ca Beijing trebuie sa canteasca bine rolul Chinei in identificarea unei abordari de reglementare a actualei crize.
In ajun, ministerul nipon al apararii a anuntat, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca sistemul mobil de racheta Musudan a fost adus in pozitie de start de inginerii nord-coreeni. In acelasi timp, expertii sud-coreeni au estimat ca, dupa toate probabilitatile, racheta nu a fost alimentata cu carburant.
La randul lor, expertii militari rusi cred ca, intr-un final, Coreea de Nord va trece de la vorbe la fapte si va lansa o racheta Musudan. "Dupa parerea mea, va fi o lansare, mai ales ca aceasta racheta nu a fost testata. Va fi o testare experimentala si va avea menirea de a arata lumii intregi de ce este ea capabila sa faca", a declarat, in acest sens, fostul comandant sef al trupelor de rachete ale Rusiei, generalul Viktor Esin.
Dar, a continuat el, nord-coreenii nu vor ataca teritoriul vecinilor din sud si nimeni nu va intercepta nimic, pentru ca traiectoria de zbor a Musudan va fi astfel calculata incat sa nu survoleze obiective de pe teritorul sud-corean sau japonez. "Asta va fi tot, pentru ca tehnologia nord-coreenilor este de asta natura, incat a doua lansare a fost intotdeauna un esec", a explicat Esin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu