miercuri, 3 aprilie 2013

Soia, un aliment minune?



Soia face parte din clasa leguminoaselor, alături de fasole, linte, lupin, fasoliţă, latir, mazăre, bob şi năut, fiind în acelaşi timp şi liderul cap de serie al clasei (la fel ca şi nuca, varza, grape-fruit-ul, usturoiul, secara, spirulina). A fost aclimatizată cu succes în Europa şi America începând abia cu secolul XVII, scrie Dr. Călin Mărginean pe blogul său.
Adesea preparatele din carne sunt îmbogăţite cu soia din următoarele considerente : scăderea preţului de cost, diminuarea efectului aterogen al preparatelor din carne, îmbăgăţirea în glucide, creşterea nivelului proteic, creşterea semnificativă a nivelului de minerale şi vitamine, creşterea digerabilităţii preparatelor din carne şi chiar pentru considerente economice .
Dacă ar fi să facem o paralelă între compoziţia nutriţională a acestei leguminoase şi carnea de curcan, cea mai bogată carne în proteine, vom putea observa următoarele :
Proteina din soia este o proteină completă.Este foarte digerabilă, nu are efect diuretic, nu suprasolicită rinichiul, este anti-alergizantă, din ea facându-se preparate de lapte pentru sugari.Amplifică eliminarea colesterolului sanguin pe cale biliară şi  absorbţia intestinală a colesterolului şi a acizilor biliari.
Tot proteina din soia determină scăderea colesterolului sanguin şi a LDL-C (principalul responsabil de ateroscleroză).

1.  Soia conţine hormon fito-estrogen
Sursele majore de fito-estrogeni în ordinea cantităţii / 100 g produs sunt următoarele : Spirulina ,soia, frunzele de păpădie, salata , frunzele de pătrunjel,seminţele de mărar, grapefruit-ul roşu, polenul granule.

2. Efectele hormonului natural :
- reprezintă cel mai important fixator de Calciu în oase alături de exerciţiul fizic
- protejează vasele de sânge de depunerile de colesterol
- combate durerile menstruale şi “bufeurile de căldură”
- ajută la declanşarea şi normalizarea ciclului menstrual


3. Soia ne-modificată genetic are hormon fito-estrogen util organismului, în vreme ce soia modificată genetic are hormon estrogen, factor de creştere şi deci cu potenţial cancerigen
Fito-estrogenul din soia ne-modificată genetic protejează de cancerul de sân, ovar, uter şi prostată  şi de-aceea multe persoane cu experienţă în tratamentul pe cale naturală a cancerului includ soia ne-modificată genetic între componentele obligatorii ale curei lor naturale anti-cancer, fiind extrem de eficientă, în vreme ce soia modificată genetic are hormon estrogen care stimulează receptorii sânului, ovarului, endometrului şi ai prostatei cu risc major de cancer.

4.Cum se realizează modificarea genetică a unei plante oarecare ?
Se crează un virus trasor care are în el informaţia genetică pe care dorim să i-o imprimăm plantei pe care vrem să o modificăm şi îl introducem în nucleul plantei de modificat.O parte dintre viruşi realizează ceea ce i-am pus să facă, însă o altă parte aderă de nucleul plantei şi nu o modifică. Odată ce am consumat acea plantă, virusul respectiv trasor se poate desprinde de nucleul plantei şi să transforme celulele de care aderă în cancer.

5. Soia conţine şi nişte substanţe de natură proteică ce au capacitatea de a produce daune tiroidei, globulelor roşii ale sângelui şi celulelor pancreatice, mai ales la copii
Aceste substanţe se distrug imediat dacă fierbem soia, sau îi dăm un simplu clocot, în acest fel soia putând fi consumată în siguranţă.

6. Soia conţine acid fitic şi fitaţi
Deşi timp de decenii s-a susţinut că alimentele bogate în fitaţi ar bloca absorbţia calciului, studiile făcute în ultimul deceniu nu o confirmă, iar ”teoria fitaţilor” este depăşită de realitate !

7.  Soia conţine lecitină, complex fosfolipidic ce stimulează metabolismul neuronal
Lecitina ­ măreşte performanţele intelectuale, este un detoxifiant hepatic, ajută la descompunerea şi arderea grăsimilor, scade colesterolul plasmatic şi previne formarea plăcii de aterom, reprezintă un tonic miocardic, contribuie la menţinerea culorii normale a tegumentelor şi mucoaselor, previne / combate căderea părului, prezintă proprietăţi antiinflamatorii, reduce durata, frecvenţa şi intensitatea durerilor reumatice meteorosensibile ; are şi un uşor efect laxativ şi sedativ, previne balonarea, dar şi previne / combate formarea calculilor biliari.
  • Alte proprietăţi ale soia:
-   În compoziţia ei găsim aproape toate vitaminele şi mineralele necesare organismului (cu excepţia vitaminei C). Soia germinată însă conţine şi vitamina C
-   Soia conţine şi vitamina B12, într-o concentraţie mică, dar suficientă şi sigură pentru un vegan
-   Dă o protecţie osoasă sigură împotriva osteoporozei, asociind cel mai puternic fixator de Calciu
-   Are cel mai echilibrat raport Ca / Mg (260 mg / 242 mg)
-   Conţine AG omega 6 şi omega 3 într-un raport optim
-   Alimentarea zilnică cu leguminoase ameliorează echilibrul glicemic şi lipidic
-   Uleiul de soia e o sursă foarte bogată de Coenzimă Q10
-   Este un inductor hepatic de potenţă medie, ajutând la regenerarea unui ficat afectat, dar şi la detoxifierea organismului. Stimulează sinteza anti-oxidanţilor endogeni de către ficat
-   Determină scăderea colesterolului total şi a LDL-colesterolului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu