Vechea paradigma materialist-evolutionista considera ca Omul de Neanderthal si Omul de la Cromanyon sunt veriga lipsa din teoria lui Darwin, care ne leaga evolutiv, de la pesti la maimuta…Teoreticienii moderni, sustin insa ca acum 30.000-45.000 de ani, oamenii de Neanderthal imparteau imensele zone din Europa si Asia cu Homo Sapiens, adica omul modern din punct de vedere anatomic. Este foarte posibil ca intre cele doua specii de hominizi sa fi existat incrucisari genetice, cercetatorii urmarind markerii din ADN-ul mitocondric, care sa demonstreze aceasta ipoteza. Cel mai bizar lucru legat de neanderthalieni este disparitia lor brusca, si aparent fara motiv. Desi au migrat din Africa si au dominat, timp de 200.000 de ani Europa si Asia, acesti hominizi au disparut din istoria umanitatii, din cel putin trei motive:
a) au fost invinsi, chiar exterminati de Homo Sapiens.
b) s-au imperecheat cu oamenii moderni si au disparut prin absortie.
c) nu au reusit sa se adapteze schimbarilor climaterice
Denumirea lor deriva de la Neander, o vale aflata la 12 km de Dusseldorf. Prin 1856, minerii din aceasta vale de calcar, au descoperit in pestera numita Feldhofer Groto, un schelet ciudat care nu semana nici cu cel al omului modern, nici cu al vre-unui animal biped cunoscut. In intreaga Europa si mai ales in vestul Asiei, au mai fost descoperite ulterior, cateva sute de schelete apartinand acestei specii. Avand o inaltime medie de 1,67 metri, neanderthalienii au totusi cateva asemanari cu omul modern: cosntitutie robusta, oase viguroase, ten deschis la culoare si parul mai degraba blond-roscat-saten, decat negru. Faptul ca acum 40.000 de ani, a existat coabitarea cu omul modern, este demonstrat de siturile arheologice din apropierea satului Kostenko, de pe raul Don, din Rusia, unde au fost descoperite artefacte si oseminte apartinand lui Homo Sapiens. Cateva schelete ale oamenilor de Neanderthal au fost descoperite si in Pestera Muierii din Romania.
Directorul Institutului Max Plank pentru Antropologie Evolutiva de la Leipzig, Svante Paabo a sustinut ca neanderthalienii si oamenii moderni s-au intalnit, s-au incrucisat si s-au reprodus, explicand astfel disparitia primilor, prin asimilare genetica. La polul opsus se afla teoria palentologului francez Marcelin Boule, care il suspecteaza pe Homo Sapiens de genocid. Profesorul de geografie si fiziologie Jared Diamond, de la University of California a sugerat ipoteza ca sistemul imunitar al vechilor neanderthalieni nu a rezistat agentilor patogeni, introdusi de oamenii moderni anatomic, facand o paralela cu sosirea colonistilor in Americi.
Un alt eveniment care i-a afectat in egala masura pe hominizii care populau acum 35.000-40.000 de ani pamantul a fost scaderea dramatica a temperaturilor. Avand un schelet mult mai dens si un pelvis de cateva ori mai mare decat al omului modern, oamenii de Neanderthal nu reuseau sa se deplaseze rapid si pe distante mari, fiind astfel mult mai vaduviti in lupta cu frigul si mai ales in competitia pentru hrana, cu Homo Sapiens, mult mai suplu, mai dinamic si cu unelte ceva mai sofisticate.
Sursa: http://codulluioreste.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu