Sâmbăta Mare este ultima zi dedicată pregătirii bucatelor tradiţionale de Paşti. Tot acum, trebuie să ne ocupăm de hainele pe care le vom îmbrăca în noaptea Învierii şi în ziua de Paşti.
Sambata Mare sau Sambata Pastelui este dedicata unor superstitii, traditii si obiceiuri ce incununeaza straduintele crestinilor din timpul Postului Pastelui, marcand incheierea unui ciclu al mortii si sacrificiului, si inaugurand o vreme a renasterii, invierii si a reinvigorarii sperantei si implinirii intru Dumnezeu.
Daca vrei sa iti implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea si darui inlauntrul fiintei tale. De altfel, la fel ca si in seara de Sfantul Gheorghe, comorile lumesti adanc ingropate sub pamant, stapanite de necuratul, se lasa intrevazute, putand fi ghicite prin focurile magice ce se aprind peste camp. Cine le pandeste cu staruinta si le descopera, nu mai are griji cu banii intreaga sa viata! Poate si din aceasta cauza, in unele zone folclorice, nu se dormea pana spre dimineata de duminica, facandu-se focuri in curti sau in apropierea bisericilor.
In ultima zi a Postului de Paste, femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului. Numai atuncea poate sa isi bata barbatul, dar e mare pacat ca nu isi da seama cata vlaga zace in ea, pentru ca este prea ocupata cu bucatareala.
In Sambata Mare se face pasca si se coc cozonacii, mai ales cei in forma de patrat sau dreptunghi, amintind de mormantul lui Iisus Cristos. Tocmai de aceea, daca in aceasta zi pomii nu sunt inca infloriti, este bine ca gospodina casei sa lase putin deoparte gatitul si sa isi stearga aluatul de pe maini pe scoartele acestora. Femeile carora le ise pasca frumoasa pot fi incredintate ca le va merge bine tot anul! Prima pasca facuta de in casa se sfinteste si se pastreaza tot timpul anului, pentru a se da farame din ea vacilor, astfel incat sa nu fie stricate prin vraji si sa fie imbelsugate in lapte. Potrivit altor superstitii, se pastra o bucata din crucea de pe pasca pana in ziua de Sfantul Gheorghe (Pastele vitelor), pentru a fi data vacilor, drept aparare impotriva primejdiilor si semn de imbelsugare. In unele regiuni din Romania, crucea de la pasca se tinea tot anul, fiind folosita pentru a alunga grindina ce ameninta viile si livezile.
Ouale de Paste sau cojile acestora se lasa sa pluteasca peste apele curgatoare, in asa fel incat sa li se dea de stire si Blajinilor ca a sosit Invierea , sau ca sa se poata infrupta din ele toti cei ce si-au dat duhul spanzurati sau inecati. Se spune ca oamenii dusi de pe lumea asta in Sambata Pastelui nu sunt nici cu vii, si nici cu mortii.
Pentru ca toti membrii familiei sa fie sanatosi in decursul intregului an, oasele si resturile adunate dupa ce se taie mielul se ingroapa la radacina unui mar sau par sanatos.
Daca vrei sa furi fara a fi prins in tot restul anului, este musai sa furi ceva in noaptea de Paste. In acelasi timp, ca nu ti se fure nimic din camp, nu este bine sa dai nimic din casa in Sambata Mare!
Atnci cand se trag clopotele la slujba de Inviere, este bine sa tii un fier intre dinti, astfel incat sa fii ferit de dureri de masele intreg anul. Daca te impiedici in drumul spre biserica, in noaptea de Inviere, iti va merge prost in tot rastimpul anului. Pe de alta parte, cand pleci de la slujba de Inviere, nu este bine sa mananci carne, ca sa nu vina lupii la vite, nici oua, ca sa nu iti miroase gura in tot anul.
- în Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti. Se sacrifică mieii.
- de Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.
- începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.
- Daca vrei sa iti implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea si darui inlauntrul fiintei tale.
- Daca te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.
- ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu