Din vechime şi până azi …
Numele “iasomie” provine din cuvântul arab “yasmin” care înseamnă “darul lui Dumnezeu”. Numită în India “regina nopţii”, sau “lumina lunii”, iasomia e folosită de mii de ani pentru parfumul său răcoros şi relaxant. În limba sanscrită este numită şi “moti” cuvânt care provine din termenul “mukta” care înseamnă “eliberare”. Florile sale încep să se deschidă la apusul soarelui, odată cu răcoarea şi rămân astfel până în zori.
Jasminum officinale (familia Oleaceae – familia măslinului) - arbustul de iasomie, este o plantă căţărătoare originară din China, India şi Iran. Astăzi este cultivată în special în India, China, ţările mediteraneene şi nordul Africii.
Este considerată floarea naţională a Pakistanului, Indoneziei (unde este folosită tradiţional în cadrul ceremoniei de căsătorie) şi Filipinelor (ghirlandele de iasomie împodobesc aici simbolurile sacre). Damasc este numit şi “oraşul iasomiei”.
În China, consumul ceaiului de iasomie este o veche tradiţie. Parfumul de iasomie este unul dintre aromele preferate în Japonia, fiind folosit în cadrul sacru al locurilor de rugăciune, deoarece conferă o stare interioară de receptivitate şi deschidere faţă de tot ceea ce este frumos şi elevat. În India se foloseşte cel mai adesea în combinaţie cu santalul şi se consideră că ajută la perceperea mantrelor (sunete de rezonanţă).
Uleiul volatil de iasomie este unul dintre cele mai scumpe uleiuri.
- Iasomia ne alină sufletul …
În multe tradiţii iasomia simbolizează speranţa, fericirea şi iubirea. În Thailandaflorile de iasomie sunt simbolul mamei.
Trezeşte sentimentele de iubire, bucuria, optimismul şi ajută deschiderea sufletească, înlătură nervozitatea, reduce anxietatea, depresiile, oboseala emoţională şi stressul.
Reduce teama de a fi singur sau respins, invidia, gelozia şi mânia. Conferă căldură sufletească, înlătură apatia şi indiferenţa, împrăştie tristeţea. Retrezeşte creativitatea, inspiraţia artistică şi intuiţia. Deschide inima faţă de tot ceea ce este frumos, înlătură blocajele emoţionale cauzate de dezamăgire şi frustrare. Inspiră încredere şi conferă o stare de euforie.
- … şi ne vindecă trupul …
Uleiul volatil extras din flori conţine alfa-terpineol, un compus cu activitate de inhibare a enzimei de conversie a angiotensinei, care explică acţiunea hipotensivă uşoară a florilor, precum şi acetat de benzil (hipotensiv şi cardiotonic), alcool benzilic (antiseptic, fungicid şi sedativ), benzoat de benzil (antiastmatic, antidismenoreic, antitumoral, hipotensiv), cantităţi mici de eugenol (puternic antibiotic, antiviral şi antifungic), farnesol (un compus antitumoral, antibiotic, antitrichomoniazic), geraniol (antibiotic, antiviral, anti-candida, antitumoral, insectifug, antihelmintic), jasmonă (antibiotic şi antitrichomoniazic), linalil-acetat (antioxidant, sedativ), nerol (antibiotic, antitrichomoniazic).
Frunzele conţin acid acetilsalicilic (antiinflamator şi febrifug).
Iasomia este un remediu utilizat tradiţional în China pentru tratamentul hepatitelor virale. În septembrie 2009 în revista “Jornal of Ethnopharmacology” a fost publicat un studiu ştiinţific care demonstrează acţiunea antivirală faţă de virusul hepatitic B a oleuropeinei din florile de iasomie.
Un alt studiu realizat la Universitatea Orissa, India şi publicat în aprilie 2008 a demonstrat acţiunea bactericidă a uleiul volatil de iasomie faţă de Escherichia coli, principalul germen infecţios care cauzează cistitele.
Florile de iasomie şi uleiul volatil extras din ele sunt un echilibrant hormonal atât pentru aparatul genital feminin cât şi pentru cel masculin. Ameliorează atrofia de prostată. Tonifică sistemul reproducător feminin, uşurează durerile naşterii(stimulează contracţiile uterine), ajută la refacerea uterului după naştere şi este utilă pentru afecţiunile uterine în general, fiind un bun drenor şi purificator uterin. Are însă o acţiune emenagogă. Tratează afecţiunile sânilor şi stimulează producerea laptelui matern (are acţiune galactogogă). Ajută la depăşirea frigidităţii şi a impotenţei. Ameliorează sindromul de premenopauză.
Iasomia este un bun antispastic al musculaturii netede, antibacterian şi expectorant, motiv pentru care ameliorează tulburările respiratorii (dispneea) în caz de bronşite, tuse, răguşeală, laringită.
Are un puternic efect răcoritor şi calmant. Uleiul volatil este util în caz de insolaţie.Calmează inflamaţiile pielii, fiind foarte indicat în caz de dermatite, eczeme, erupţii cauzate de stress sau de tulburări emoţionale. Este util pentru orice tip de ten: hidratează pielea uscată, îmbătrânită, iritabilă şi sensibilă; inhibă bacteriile şi reglează producerea de sebum, ajutând astfel şi în caz de acnee şi ten uleios.
Sursa: http://www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu