miercuri, 10 iulie 2013

Caperele, bulbii abundentei

Caperele sunt mugurii nedezvoltati ai speciei “Capparis spinosa”, o planta arbust cu frunze ovale carnoase, flori rozalii cu diametru de cca 4-5 cm. Acesti muguri sunt deseori confundati cu masline, datorita culorii si marimii specifice.
Bulbii si mugurii caperelor au fost folosite inca din perioada Greciei antice, si mai tarziu de lumea latina, atat in alimentatie (mentionat ca ingredient alimentar in prima carte de retete culinare scrisa de Apicus) cat si in scopuri medicinale (ca afrodisiac, carminativ).
Bogatia nutritiva a caperelor
Bobocii de capere sunt bogati in:
- minerale: mangan, magneziu, fier, calciu, cupru;
- proteine: arginina (aminoacid excelent pentru dezvoltarea copiiilor in crestere);
- vitamine: A, B2 (riboflavin), K, niacin;
- fibre:
Caperele sunt sarace caloric, cca 21-23 calorii per 100 g, dar puternic antioxidante, datorita fitonutrientilor si vitaminelor esentiale pe care le contin.
Preparate culinare din capere
Bulbi de capereCaperele au un gust usor picant si asemanator mustarului. Pentru a nu pierde nimic din substantele esentiale specifice caperelor si pentru a mentine savoarea si gustul lor, este recomandata pastrarea acestora in borcane sigilate, intr-un mediu racoros, in frigider.
Inainte de pregatire, caperele trebuie spalate usor cu apa si lasate la uscat. Bulbii si frunzele pot fi folosite pentru a prepara sosuri, salate, pizza, paste, preparate din peste si carne.
Se pot prepara si capere murate (in sare sau in otet), fie in forma lor simpla, fie insotite de alte legume.
Beneficii pentru sanatatea ta
Regula este simpla: cu cat bulbul de caper este mai mic, cu atat este mai bogat in nutrienti, vitamine, etc. In plus, caperele proaspete sunt superioare calitativ celor preparate/stocate in borcane (cele de supermarket).
a) Important agent anticancerigen
Caperele sunt adeseori alaturate binecunoscutului broccoli, tocmai datorita elementului comun prezent in ambele: izotiocianatii. Acestia dau savoarea picanta a mustarului, a ridichilor, a broccoli, a wasabi, a frunzelor de varza.
Simpla mestecare a unui bulb de caper in stare cruda porneste procesul de formare a izotiocianatilor, care astfel ajung in organism.
Izotiocianatii sunt elemente fitochimicale bazate pe sulf, excelenti agenti anticancerigeni care impiedica celulele cancerigene sa se inmulteasca in organismul afectat, sau stopeaza expansiunea tumorilor specifice cancerului de prostata, cancerului pulmonar, cancerului cervical, leucemiei.
b) “Supliment” pentru slabire
Datorita nivelului scazut de proteine si carbohidrati, caperele sunt recomandate de catre diverse diete sicure de slabire specifice, cum ar fi programul de slabit “Weight Watchers”, dieta “South Beach”, dieta “Atkins”.
c) Un “boost” de sanatate
Bulbii de caper contin fibre, care pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare, si bolilor specifice sistemului digestiv.
Trebuie mentionate si beneficiile vitaminei K, un “lant chimic” necesar pentru mentinerea si buna functionare a procesului de coagulare a sangelui, a procesului de dezvoltare, intarire si alungire a oaselor (in special la copiii in dezvoltare). Vitamina K ajuta la cresterea celulara, imbunatatind dezvoltarea tuturor sistemelor corpului, in special cel nervos si osos.
Celelalte minerale (in special fierul) imbunatatesc functionarea circulatiei sangvine (prin relaxarea vaselor de sange) si previn aparitia anumitor boli specifice (anemie, hipertensiune, etc).
Flavonoizii existenti in capere (rutin si quercetin) asigura succesul luptei impotriva bolilor de origine bacteriana, a inflamatiilor epidermei, a varicelor.
Recomandari si efecte secundare
Caperele sunt recomandate pentru persoanele care sufera de diabet, dar este necesara monitorizarea nivelului de zahar din sange, in special daca persoana respectiva ia medicamente pentru diabet.
Pacientii care urmeaza sa fie operati trebuie sa renunte la consumul de capere pentru o perioada, cel putin 2-3 saptamani inainte de operatie.
Nivelul de sodiu (sare) specific caperelor trebuie monitorizat, in special de catre persoanele care iau medicamente diuretice sau de catre persoanele cu probleme vasculare, deoarece nivelul crescut de sare creste presiunea sangelui.
Concluzie
Desi in trecut aceste plante au fost ignorate, acesti boboci de caper au fost folositi de-a lungul secolelor pentru a imbunatati si a aromatiza mancarurile, pentru a imbunatati calitatea vietii prin beneficiile pe care caperele le aduc sanatatii.
Adauga caperele in alimentatia ta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu