joi, 8 august 2013

7 beneficii putin cunoscute ale expunerii la lumina soarelui

In aceste momente ale anului, oricine vrea sa fie pe afara. Este asa bine sa simti soarele cald pe pielea goala. Insa daca nu ai auzit ca daca stai afara in soare, neprotejat de lotiuni, risti riduri, cel putin, si cancer al pielii, in cel mai rau caz, atunci probabil ca traiesti sub pamant! Toata aceasta propaganda impotriva soarelui, ne-a facut sa ne indepartam de principalul factor care sustine viata pe pamant.
In timp ce majoritatea oamenilor sunt constienti de pericolele unei expuneri prea indelungate la soare, multi nu realizeaza ca lumina soarelui confera de asemenea enorme beneficii de sanatate. Simpla precautiune este de a evita expunerea pentru mult timp intre orele 12 si 14 . Iata mai jos cateva benefici mai putin cunoscute ale expunerii la scoare.

Lumina soarelui ar putea ajuta la prevenirea canceruluisoarelui

Nu doar plantele metabolizeaza lumina solara ci si oamenii. Printr-un complex proces, corpurile noastre transforma lumina solara in vitamina D, datatoare de viata. Legatura dintre deficienta de vitamina D si cancer a fost facuta pentru prima oara de doctorii Frank si Cedric Garland de la University of California, San Diego. Dupa gasirea faptului ca incidenta cancerului de colon era de trei ori mai mare in New York decat in New Mexico, fratii Garland au presupus ca lipsa de expunere la soare, rezultand in deficienta de vitamina D, joaca un rol important. Cercetarile indica acum ca daca ai deficienta de vitamina D, acest lucru sporeste riscul multor cancere, in special de san si de colon. De exemplu, un studiu de patru ani, cu control placebo, inplicand 1 179 femei trecute de menopauza, a determinat concluzia ca suplimentarea cu vitamina D a produs o dramatica scadere cu 60% a riscului de dezvoltare a oricarei forme de cancer.

Lumina soarelui este benefica pentru pacientii cu Alzheimer.

Cercetari clinice au aratat ca expunerea la lumina de spectru complet de-a lungul zilei, impreuna cu intunericul pe timpul noptii, poate imbunatati unele aspecte ale bolii Alzheimer – reducerea agitatiei, sporirea eficientei somnului, descresterea episoadelor de trezire nocturna, si scaderea activitatii nocturne la acesti pacienti.

Lumina soarelui ar putea micsora riscul de scleroza multipla.

SM este mai comuna la populatiile care traiesc mai departe de ecuator. Oamenii care se muta dintr-o zona cu risc scazut intr-una cu risc inalt inainte de 15 ani, capata un mare risc de a dezvolta SM, in timp ce aceia care fac acelasi gen de mutare dupa adolescenta, retin un risc mai scazut. Aceste observatii sugereaza ca expunerea datorata mediului, si in special expunerea timpurie (care este corelata cu nivelul vitaminei D) in primele doua decade de viata, influenteaza riscul de dezvoltare a SM. Privitor la aceasta descoperire, cateva studii pe populatii europene au observat ca exista un risc mai mic de SM pentru nasterile intervenite dupa octombrie si un risc mai inalt de SM pentru nasterile intervenite dupa mai. Aceasta sugereaza ca nivelele maternale de vitamina D in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina ar putea influenta riscul de SM.

Lumina soarelui ajuta la vindecarea psoriazisului.

Expunerea la lumina solara este extrem de benefica pentru cei cu psoriazis. Intr-un studiu, s-a aratat ca terapia cu bai de soare exterioare pentru patru saptamani favorizeaza o semnificativa curatire de simptome psoriazice la 84% dintre subiecti.

Lumina soarelui poate alina depresia usoara.

Au fost facute multe cercetari asupra legaturii dintre lumina solara si starea de spirit. Un studiu solid a gasit ca lumina solara de fapt sporeste nivelul unui antidepresiv natural din creier. In zilele insorite, creierul produce mai multa serotonina care invioreaza, decat in zilele lipsite de soare.

Lumina soarelui contribuie la sanatatea oaselor in cazul varstnicilor

Este binecunoscut ca vitamina D stimuleaza absorbtia calciului care intareste oasele. Procesul de producere al vitaminei D incepe cand lumina solara transforma 7-dehidrocolesterolul din piele in vitamina D3. Cercetari in curs de desfasurare arata o corelatie directa intre densitatea osoasa si nivelul vitaminei D3 din sange. Nivele mai inalte de vitamina D3 sunt asociate cu o rata mai scazuta de fracturi, practic de orice tip; nivele mai scazute de vitamina D3 sunt asociate cu o rata mai inalta a fracturilor de toate tipurile.

Lumina soarelui poate imbunatati calitatea somnului.

Cand lumina soarelui iti loveste ochii, nervul optic trimite un mesaj catre glanda din creier care produce melatonina (un hormon care te ajuta sa dormi); glanda isi micsoreaza secretiile de melatonina pana cand soarele coboara la orizont. Cu alte cuvinte, expunerea la lumina soarelui pe timpul zile sporeste producerea de melatonina noaptea. Nivele scazute de producere a melatoninei sunt puse in legatura cu o calitate scazuta a somnului, in special la varstnici.
Asa ca nu mai asteptati , incercati sa va incarcati cu puterea miraculoasa a soarelui. Expuneti-va cat mai multa piele la soare pentru cel putin 15 minute in fiecare zi. Mai multe despre puterea vindecatoare a soarelui puteti citi in articolul : Soarele: cea mai puternica forta vindecatoare
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.care2.com/greenliving/7-little-known-benefits-of-sunlight.html - soarelui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu