Consumul a doar doua sau trei fructe de kiwi pe zi ar putea reduce semnificativ riscul bolilor de inima, sugereaza cercetarile.
Desi numele lor le asociaza cu Noua Zeelanda, fructele de kiwi sunt de fapt din China. Sunt fructe mici, ovale, cu un exterior maroniu cu perisori, si un interior carnos (de obicei verde) plin de seminte negre. Si cu toate ca se mananca de obicei fara coaja, intregul fruct este comestibil. Exteriorul este usor dur, in timp ce interiorul este dulce si suculent-cremos.
Unul dintre cele mai recente studii asupra beneficiilor fructelor de kiwi pentru inima a fost efectuat de cercetatori de la Taipei Medical University din Taiwan si publicat in Jurnalul International de Stiinte Alimentare si Nutritie (International Journal of Food Sciences and Nutrition) in 2009. Cercetatorii au cerut la 30 de femei si 13 barbati suferind de nivel inalt al colesterolului (hiperlipidemie) sa manance doua kiwi pe zi pentru opt saptamani. Pe baza testelor efectuate la inceputul si sfarsitul studiului, cercetatorii au descoperit ca mancatul fructelor de kiwi a sporit semnificativ nivelele din sange a vitaminelor C si E, ca si pe cel al colesterolului HDL (“bun”), in timp ce a micsorat raportul colesterol LDL (“rau”)/HDL, si raportul colesterol total/HDL.
Cercetatorii au concluzionat ca pentru pacientii cu nivel inalt de colesterol, consumul regulat de kiwi ar putea imbunati semnificativ starea antioxidanta si ar putea reduce riscul de boala cardiovasculara.
Aceste rezultate confirma pe cele dintr-un studiu anterior, efectuat de cercetatorii norvegieni si publicat in 2004.
In acest studiu, cercetatorii au gasit ca oamenii care mancau doua, trei fructe de kiwi pe zi au coborat nivelul trigliceridelor cu 15% si nivelele agregarii trombocitelor cu 18%. Nivelul inalt al trigliceridelor este un semnificativ factor pentru bolile de inima, in timp ce nivelul de agregare al trombocitelor masoara cat de vascos este sangele, la nivelul inalt poate duce la coagulare excesiva si sporeste riscul evenimentelor cardiovasculare. Consumul regulat de aspirina ca mod de prevenire a infarcturilor se concentreaza pe reducerea de catre aspirina a agregarii trombocitelor.
In acest studiu, cercetatorii au gasit ca oamenii care mancau doua, trei fructe de kiwi pe zi au coborat nivelul trigliceridelor cu 15% si nivelele agregarii trombocitelor cu 18%. Nivelul inalt al trigliceridelor este un semnificativ factor pentru bolile de inima, in timp ce nivelul de agregare al trombocitelor masoara cat de vascos este sangele, la nivelul inalt poate duce la coagulare excesiva si sporeste riscul evenimentelor cardiovasculare. Consumul regulat de aspirina ca mod de prevenire a infarcturilor se concentreaza pe reducerea de catre aspirina a agregarii trombocitelor.
Cercetatorii au mai gasit ca mancatul fructelor de kiwi a prevenit acumularea placii pe peretii arterelor.
Cercetatorii cred ca proprietatile benefice salatatii ale fructelor de kiwi pot fi in mare masura atribuite inaltelor concentratii de antioxidanti, inclusiv vitaminele C si E. Prin inlaturarea radicalilor liberi din sange, antioxidantii ajuta la prevenirea deteriorarii celulare care a fost corelata cu bolile cardiovasculare, cancerul, dementa si unele simptome ale imbatranirii. Unii dintre antioxidantii gasiti in kiwi au fost de fapt corelati in mod specific cu rate scazute ale cancerului si bolilor de inima.
Potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Centrul de Nutritie pentru Copii al Departamentului de Agricultura SUA (U.S. Department of Agriculture’s Arkansas Children’s Nutrition Center) din Little Rock, si publicat in Jurnalul Colegiului American de Nutritie in 2008, de fapt corpul absoarbe mai eficient antioxidantii din kiwi decat din alte fructe bogate in antioxidanti precum fructele de padure si rodiile.
Totusi nu toate beneficiile de sanatate ale fructelor de kiwi provin de la antioxidanti. Fructul mai este bogat in potasiu, ceea ce ar putea reduce presiunea sanguina, si fibre, ceea ce este de asemenea benefic pentru inima. Fructele de kiwi sunt de asemenea bogate in vitamina A.
Studiile au mai pus in legatura fructul de kiwi cu alte beneficii de sanatate, inclusiv imbunatatirea respiratiei si imunitatii. Un studiu, efectuat pe copii de sase-sapte ani din nordul si centrul Italiei, a gasit ca mancatul a mai multe fructe de kiwi a fost asociat cu rate mai scazute de boli corelate respirator, respiratie dificila, intrerupta, suieratoare si tuse nocturna. Un studiu publicat in Cercetari de Nutritie 2008 a gasit ca soiul numit kiwi auriu amplifica functia imunitara si imbunatateste raspunsul corpului la infectii.
Unificand aceste rezultate, un studiu din 2012 din Jurnalul Britanic de Nutritie (British Journal of Nutrition) a gasit ca kiwi-ul auriu a redus atat severitatea, cat si durata infectiilor tractului respirator superior la adultii in varsta.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/38648
http://www.tandurust.com/heart-health/kiwi-benefits-to-heart.html
http://www.naturalnews.com
http://www.naturalnews.com
http://www.naturalnews.com/037449_kiwifruit_common_cold_immunity.html
http://www.healthyfellow.com/151/kiwi-fruit-and-heart-disease/
http://www.naturalnews.com/041076_heart_disease_kiwi_antioxidants.html - kiwi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu