luni, 26 august 2013

Miracolul din patrunjel. Beneficii si intrebuintari

patrunjel - sfatulparintilor.ro - freedigitalphotos.net

Gustul delicios si vibrant alaturi de uluitoarele proprietati vindecatoare ale patrunjelului sunt adesea ignorate in favoarea rolului sau de condiment. Bogat in nutrienti, patrunjelul poate fi cumparat din aproape orice market local.
Patrunjelul este cea mai populara iarba din lume. Printre nutrientii pe care ii furnizeaza patunjelul se numara vitaminele K, A si C, acid folic si fier. In plus, contine 0 calorii.


Beneficii pentru sanatate

Cateva frunzulite de patrunjel au un rol mult mai important decat o decoratiune pe o farfurie. Planta contine doi componenti mai putin obisnuiti care furnizeaza beneficii unice pentru sanatate. Primul, este uleiul volatil, iar in cazul celui de-al doilea vorbim despre flavonoide.
Studiile au demonstrat ca uleiul volatil inhiba formarea tumorilor, in special la plamani. De asemenea, s-a observat ca activeaza enzima glutation care ajuta atasarea molecula de glutation de moleculele oxidate care, lasate singure, te-ar putea imbolnavi. Activitatea uleiului volatil din patrunjel este excelenta cand vine vorba despre protejarea impotriva unor tipuri de agenti cancerigeni.

S-a descoperit ca flavonoidele din patrunjel au functii antioxidante care previn distrugerea celulelor de catre radicalii liberi. In plus, s-a demonstrat ca extractele din patrunjel cresc capacatatea antioxidanta a sangelui.
Pe langa uleiul volatil si flavonoide, patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina C si vitamina A, care ajuta la prevenirea multor afectiuni.
Vitamina A are o multime de functii diferite. In primul rand este un atioxidant solubil care neutralizeaza radicalii liberi din corp. Iar un nivel ridicat de radicali liberi contribuie la dezvoltarea a numeroase boli precum ateroscleroza, cancerul la colon, diabet si astm. Aceasta poate fi si explicatia motivului pentru care oamenii care consuma alimente bogate in vitamina C au un risc mai scazut de a se imbolnavi. In plus, vitamina C este un puternic agent antiinflamator ceea ce explica ajutorul sau in afectiuni precum osteoartrita si artritele reumanoide. Si, de vreme ce vitamina C este necesara pentru functionarea sistemului imunitar, poate fi de asemenea de ajutor in prevenirea infectiilor la urechi sau racelilor.
Beta-carotenul, un alt antioxidant important, asociat cu reducerea riscului de dezvoltare a unor boli precum ateroscleroza, diabetul si cancerul de colon. La fel ca si vitamina C, beta-carotenul poate ajuta la reducerea severitatii astmului, oasteoartritei si artritei reumatoide. In plus, beta-carotenul imbunatateste sistemul imunitar.


Patrunjel pentru sanatatea inimii

Patrunjelul este o sursa excelenta de acid folic, una dintre cele mai importante vitamine B. In vreme ce joaca numeroase roluri in corp, unul dintre cele mai importante are legatura cu sanatatea cardiovasculara – participarea la procesul prin care corpul transforma homocisteina in molecule benigne. Homocisteina este asociata cu un risc crescut pentru atac de cord si atac cerebral la oamenii care sufera de arteroscleroza sau diabetici. Consumul de alimente bogate in acid folic, precum patrunjelul, este recomandat celor care sufera sau vor sa previna dezvoltarea acestor boli. De asemenea, acidul folic este un nutrient critic pentru divizarea celulelor si, prin urmare, este important pentru prevenirea cancerului in doua zone in care exista celule care se divid rapid: la colon si, in cazul femeilor, in cervix.


Protejarea impotriva artritei reumanoide

In vreme ce un studiu a sugerat ca dozele mari de vitamina C fac osteoartrita sa se dezvolte si mai mult, o alta cercetarea a stabilit ca alimentele bogate in vitamina C, protejeaza corpul uman impotriva poliartritei inflamatorii.


Cum il pregatesti

Patrunjelul proaspat se spala cu atentie, intrucat este foarte fragil. Pune-l intr-un vas cu apa rece si freaca frunzulitele in maini pentru a indeparta mardaria. Repeta procedeul pana cand apa ramane curata. Patrunjelul se adauga cand mancarea este gata, pentru un plus de aroma si pentru a-si pstra culoarea si valorile nutritionale.
Poti folosi patrunjelul la celebra salata Tabouleh sau in sosul pesto. Foloseste patrunjel verde maruntit alaturi de usturoi si zeama de lamaie pentru a freca friptura (de pui, de miel sau vita), inainte de a o introduce la cuptor. Adauga patrunjel tocat la supe sau sosuri tomate, la salate sau sote-uri.

Asa ca data viitoare cand patrunjelul apare in farfuria ta ca garnitura, consuma-l pentru abilitatile lui de a-ti imbunatati sanatatea. In plus, dupa ce vei fi consumat aceasta planta respiratia ta va fi reinprospatata.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu