Paza de Coastă japoneză se afla în stare de alertă, miercuri, cu ocazia primei aniversări a naţionalizării unor insule revendicate de China, ale cărei nave patrulează în zonă.
"Suntem în stare de alertă deoarece această zi marchează prima aniversare de la naţionalizarea insulelor Senkaku", a explicat pentru AFP Yuma Miyako, un oficial din cadrul Pazei de Coastă nipone.
Situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei), aceste insule nelocuite din Marea Chinei de Est sunt administrate de Tokyo, dar revedicate cu putere de Beijing, sub numele de Diaoyu.
Patru nave ale Pazei de Coastă chineze se aflau miercuri dimineaţa în apele adiacente arhipelagului, adică în afara zonei de 12 mile maritime (22 de kilometri) care delimitează apele teritoriale.
"Vom împiedica navele chineze să intre în apele noastre teritoriale. Ambarcaţiunile noastre navighează foarte aproape de ale lor", a precizat Miyako.
Cele patru nave chineze fac parte dintr-o flotilă de opt nave care a intrat marţi în apele teritoriale ale Senkaku, după care au ieşit până la sfârşitul zilei.
În virtutea Convenţiei Naţiunilor Unite privind Dreptul Mării, o ţară are dreptul să expulzeze nave militare străine aflate în apele sale teritoriale. Dar textul nu este explicit referitor la alte tipuri de nave guvernamentale, precum cele ale Pazei de Coastă, a subliniat Miyako.
"De asemenea, vom aplica linia generală a Guvernului japonez, care este aceea de a cere (navelor chineze) să părăsească apele noastre teritoriale", a adăugat el.
Tensiunea dintre Japonia şi China a escaladat brusc în urmă cu un an, atunci când statul nipon a cumpărat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku de la un proprietar privat nipon.
De atunci, Beijingul trimite în mod frecvent nave gurvernamentale în regiune, iar agenţia oficială Xinhua (China Nouă) a anunţat marţi că, începând de la 11 septembrie 2012, statul chinez a efectuat 59 de "patrule" în zonă.
Marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yoshihide Suga, a apreciat că trimiterea unor funcţionari japonezi pe aceste insule constituie "o opţiune", observaţii considerate "foarte preocupante" de către purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
"China este hotărâtă să-şi apere suveranitatea pe insulele Diaoyu şi nu va tolera nicio acţiune japoneză care o va încălca", a declarat Hong Lei. "Japonia ar trebui să se aştepte să sufere consecinţele acestei provocări", a adăugat el.
Sursa: www.realitatea.net/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu