Una dintre cele mai mari inventii ale omenirii este, fara doar si poate, ciocolata. Cei mai multi dintre oameni stiu cat de confortabila pentru suflet este ciocolata, insa putini stiu ca aceasta are efecte miraculoase asupra trupului si a mintii.
Un nou studiu sugereaza ca un consum mai mare de flavonol, un component din cacao, imbunatateste functiile cognitive si tensiunea arteriala la persoanele in varsta care au probleme cognitive moderate.
In timpul cercetarii, bolnavilor li s-au oferit bauturi cu continut redus, intermediar si bogat in flavonol. Functiile cognitive, inclusiv cele executive, memoria pe termen scurt si lung, viteza de procesare a informatiilor si abilitatile de gandire in general, au fost testate dupa 8 saptamani. Persoanele care au consumat bauturi cu continut intermediar si bogat in flanovol au inregistrat cele mai insemnate progrese din punct de vedere al functiilor cognitive.
„Acesta este primul studiu care demonstreaza ca un consum regulat de flavonol din cacao poate imbunatati functiile cognitive la persoanele in varsta care au probleme moderate cu gandirea”, a declarat Giovambattista Desideri seful echipei de cercetare si profesor asociat al Universitatii L’Aquila din Italia. Aceste rezultate, alaturi de altele asemanatoare, evidentiaza rolul benefic pe care consumul moderat de ciocolata in mentinerea sanatatii.
„Apar tot mai multe dovezi care leaga consumul de produse bogate in bioflavonol de efectele benefice asupra sanatatii”, sustine Dr. David Katz, director al sectie de studii medicale de sanatate publica din cadrul Universitatii Yale.
Ciocolata neagra reduce riscul dezvoltarii problemelor la inima, sustine un studiu recent. Flavonolii, care se gasesc si in cea si fructele inchise la culoare, pot ajuta in cazul functionarii mai buna a rinichilor, a problemelor de greutate, a anemiei, a diabetului etc.
Cum despre favonol se stie ca imbunatateste functiile inimii pentru scurt timp, este posibil ca si imbunatatirea functiilor cognitive sa se datoreze unei mai bune circulatii a sangelui in creier.
Efectele pozitive din punct de vedere al functionarii creierului „s-ar putea datora tensiunii si circulatiei mai bune a sangelui. Eu recomand consumul de alimente bogate in flavonol pentru ca problemele de functionare a creierului sunt, de fapt, probleme vasculare”, a spus Katz.
Iar doctorii sunt de acord ca o modalitate foarte buna si usoara de a ingera flavonol este prin consumul moderat de ciocolata.
„Cacaoa este cea mai buna cale de a lua flavonol fara a ingera o cantitate prea mare de calorii”, sustine Keith Ayoob, profesor la Albert Einstein College of Medicine.
Sursa: sfatulparintilor.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu