Scris de Viata Verde Viu
Hipertensiunea, cunoscuta si ca presiune inalta a sangelui, este o afectiune in care presiunea sangelui din artere este consistent elevata. O multime de noi studii despre alimente si hipertensiune sugereaza ca ar fi mai usor sa reduci presiunea inalta a sangelui decat s-ar putea crede. Sari peste farmaceutice si mananca mai multe dintre aceste alimente pentru o cale usoara (si delicioasa) de a ajuta micsorarea numerelor ce indica presiunea sanguina. Dietele pe baza de plante si dietele cu inalt continut de fructe si legume sunt strans asociate cu o presiune sanguina mai joasa. Institutele Nationale de Sanatate din SUA (National Institutes of Health – NIH) recomanda oficial adoptarea de practici sanatoase de a manca, practici care sunt una dintre actiunile principale de realizat pentru a preveni sau micsora presiunea sanguina inalta si hipertensiunea.
Preventia este cea mai buna cura!
DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension/Abordari Dietare pentru a Opri Hipertensiunea) este un plan de mancare recomandat de NIH.
Pentru adultii sub 65 de ani, primul numar din ce constituie presiunea sanguina ar putea fi cel mai bun indicator al viitoarelor probleme cu inima si chiar al mortii premature. O presiune normala ar fi in jur de 120/80. Daac acel prim numar este 140 sau mai mare, ai motiv de ingrijorare. Pentru cei de 65 de ani sau mai in varsta, totusi, este o situatie mai incurcata.
Datele ar putea varia mai mult si doctorii trebuie sa fie atenti in prescrierea medicatiei pentru presiune sanguina la pacientii mai in varsta.
Riscul de dezvoltare a hipertensiunii sporeste natural pentru oricine pe masura ce imbatraneste, asa ca utilizati preventia ca si tratament, prinefectuarea de exercitii fizice regulate si evitarea sarii, alcoolului si tutunului in exces. Utilizarea hranei ca medicament este este o cale sigura si eficienta de a micsora presiunea sanguina pentru toate grupele de varsta, intrucat hrana lucreaza in mod natural pentru a dilata vasele de sange, astfel incat inima nu trebuie sa munceasca asa de tare.
Da-i inimii tale o pauza prin faptul ca mananci aceste 15 alimente sanatoase si medicinale.
1. Fructele de padure
Calorie cu calorie, fructele de padure sunt printre cele mai nutritive alimente de pe planeta cand vine vorba de fibra si capacitate antioxidanta. Toate fructele de padure sunt excelente pentru tine, dar afinele, fragii si zmeura sunt in topul listei pentru capacitatea lor de a ajuta la micsorarea presiunii sanguine, datorita inaltelor doze de fibra, vitamina C, potasiu si alte componente biovegetale numite antocianine, care protejeaza impotriva hipertensiunii.
2. Cereale integrale pentru micul dejun
Cerealele integrale pline de fibre, precum fulgii de ovaz, patratele de ovaz, fulgii de tarate sau graul sfaramat pot reduce sansa ta de a dezvolta hipertensiune. Fibra si magneziul gasite in ovaz au amandoua efecte benefice asupra presiunii sangelui. In plus, ovazul incetineste ateroscleroza, acumularea de placa ce intervine in vasele de sange. Suplimentar, cu cat mananci mai multe portii de cereale pe saptamana, cu atat sunt mai mari beneficiile. Fulgii de ovaz reprezinta un mod excelent de a ingrosa supele si tocanele.
3. Cartofii
Un cartof copt este bogat in potasiu si magneziu, doua minerale importante care pot ajuta in lupta cu presiunea sanguina mare. Cercetarile arata ca daca oamenii ar spori aportul de potasiu, cazurile de hipertensiune la adulti ar scadea cu mai mult de 10%. Cat despre magneziu, multi oameni in varsta esueaza in a capata destul prin dieta lor, potrivit Institutelor Nationale de Sanatate. Cateva alte alimente bogate in ambele minerale pomenite sunt spanacul, bananele, boabele de soia si fasolea. Magneziul mai ajuta la micsorarea stresului si la imbunatatirea imunitatii generale.
4. Sfecla
Bautul unui singur pahar de suc de sfecla poate micsora presiunea sangelui in doar cateva ore. Nitratul din suc are acelasi efect ca luarea unei pastile de nitrat, au descoperit cercetatorii. Sucul de sfecla poate fi gasit la magazinele naturiste si sfecla la standul de alimente proaspete din supermarketuri. Alte alimente bogate in nitrati includ spanacul, laptuca (salata), varza si morcovii.
5. Cacao
Iubitori ai ciocolatei, bucurati-va! Mancatul unei patratele de ciocolata neagra de 30 de grame pe zi poate ajuta la coborarea presiunii sanguine, in special la oamenii care deja au hipertensiune, potrivit cercetatorilor de la Harvard, care au analizat 24 de studii despre ciocolata. Ciocolata neagra este bogata in flavonoizi, compusi naturali ce cauzeaza dilatarea vaselor de sange. Cautati ciocolata care contine de la 70 pana la 80% cacao sau faceti-va propriul superaliment – ciocolata – acasa .
6. Telina
Telina contine fitochimicale cunoscute ca ftalide, care relaxeaza tesutul muscular al peretilor arteriali, permitand un flux sporit de sange, iar acest lucru, la randul lui, coboara presiunea sanguina.
7. Broccoli
Broccoli este un pachet puternic de fibre, potasiu, calciu, magneziu si vitamina C, toti nutrientii care ajuta la micsorarea presiunii sangelui. O cana de broccoli la abur furnizeaza mai mult de 200% de vitamina C de care ai nevoie in fiecare zi. Broccoli mai contine crom, care ajuta la regularizarea insulinei si zaharului din sange. Acesti nutrienti gasiti in mod natural in majoritatea plantelor ajuta la sporirea imunitatii si la lupta impotriva bolilor. Alte legume cu compusi similari includ morcovii si legumele cu frunze verzi precum kale si spanacul.
8. Papadia
Pentru mai mult de un secol, papadia a fost utilizata ca panaceu (leac universal) pentru nenumarate afectiuni si probleme de sanatate de catre civilizatii de pe tot globul, in special in Asia, de unde este originara si in Europa. Intreaga planta este comestibila de la frunze la radacini. Si in plus, pe langa micsorarea presiunii sanguine, este buna pentru ficat, ochi si piele.
Un diuretic natural, papadia ajuta la reducerea presiunii sangelui prin eliberarea excesului de sodiu, fara pierderea potasiului (asa cum se petrece cu unele diuretice fara reteta). Acest lucru este de doua ori important, deoarece excesul de sodiu ridica presiunea sangelui prin contractia vaselor de sange, in timp ce potasiul ajuta la regularizarea presiunii sanguine. Papadia mai este plina si de magneziu, care dizolva cheagurile de sange si stimuleaza producerea de oxid nitric, ajutand la relaxarea si dilatarea vaselor de sange, pentru un mai bun aflux sanguin.
9.Fasolea neagra
Legumele se mandresc cu un inalt raport fibra/proteina pe care nu il vei gasi in nici un alt tip de hrana. Aceasta combinatie face minuni pentru reglarea zaharului sanguin si micsorarea nivelului de colesterol din sange, ambele fiind corelate cu mentinerea presiunii sanguine normale. Fasolea neagra este o sursa densa nutritiv de fibre si magneziu, care sunt esentiale pentru niveul sanatos al presiunii sangelui. Totusi, ceea o pune intr-o pozitie distinct avantajoasa fata de celelalte alimente, este folatul din aceasta leguma. Folatul, cunoscut ca acid folic, in forma lui sintetica, este o vitamina a complexului B care pare sa micsoreze presiunea sanguina (in special cea sistolica) prin relaxarea vaselor de sange si imbunatatirea fluxului sanguin. O alta excelenta sursa de folat este spanacul.
10. Usturoi
Usturoiul este un bun aliment pentru a ajuta lupta impotriva hipertensiunii, deoarece actioneaza ca un anticoagulant. Cand este maruntit, mai produce si alicilina, un compus care are proprietati antibacteriene si antifungice. Aceasta poate ajuta la lupta impotriva multor boli ce ar putea rezulta din hipertensiune, precum accidentul vascular cerebral si bolile de inima. Usturoiul mai ajuta si la micsorarea colesterolului.
11. Seminte de in rasnite
Semintele de in ajuta la micsorarea colesterolului si sunt bogate in acizi grasi omega-3, care lupta cu inflamatiile si infectiile.
12. Bananele
Nu doar ca sunt delicioase, dar bananele ajuta la reducerea riscului de accident cerebral si boli de inima. Mancatul bananelor este recomandat, deoarece aceste fructe au cel mai inalt raport al potasiului fata de sodiu.
13. Caisele
Caisele sunt un superaliment cand vine vorba de lupta cu hipertensiunea, in special cand sunt uscate. Ele contin o fibra solubila care ajuta la favorizarea digestiei si se impotriveste balonarii si constipatiei.Se prefera caisele uscate natural la soare, in deshidrator sau in cuptor.
14. Semintele de dovleac
Semintele de dovleac pot ajuta la inversarea cursului bolii in hipertensiune, deoarece ele contin o valoare inalta de zinc. Un aport neadecvat de zinc poate sa determine ca arterele tale sa isi piarda elasticitatea, avand ca rezultat inflamatia. Pentru cele mai bune rezultate, inmoaie si apoi lasa la incoltit semintele crude . Poti apoi sa adaugi tamari (sos de soia fermentata, fara gluten ca sosul clasic) sau sare de mare si sa le deshidratezi pentru o gustare delicios de sanatoasa.
15. Nucile caju
Nucile sunt o excelenta sursa de nutrienti precum fierul, potasiul si fibrele. Nucile caju, indeosebi, contin magneziu si cupru – doi nutrienti esentiali care ajuta la amplificarea imunitatii. Magneziul relaxeaza nervii si muschii, in timp ce cuprul ajuta la dezvoltarea tesutului conjunctiv. Nucile obisnuite (romanesti) sunt inca o excelenta alegere pentru a ajuta la micsorarea presiunii sanguine.
Sursa pentru acest articol:
http://www.care2.com/ greenliving/15-plant-based- foods-to-fight-hypertension. html
Articol preluat de pe http://viataverdeviu.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu