luni, 10 martie 2014

10 romance care au schimbat istoria

Peste tot in lume ne madrim cu romancele frumoase. Uneori uitam insa ca acesta nu este singurul atribut al unei femei. Istoria noastra este plina de femei temerare, curajoase, inteligente si educate pe care nu le gasim in manuale sau despre care, de cele mai multe ori, sunt scrise note de subsol ca adjuvante ale barbatilor.
Iata insa 10 femei care au contribuit simtitor la viata politica si stiintifica a tarii, care au luptat pe front sau care, prin activitatile lor, au constituit premiere mondiale.

1. Alexandrina Cantacuzino

Alexandrina Cantacuzino este unul dintre simbolurile luptei pentru emanciparea femeilor din Romania. Ea si-a desfasurat activitatea socio-politica in perioada interbelica.
Ea a infiintat Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Romane, avand ca scop educatia alternativa a fetelor, dincolo de celebrele scoli de menaj ale vremurilor.
11 ani mai tarziu, in 1921, Alexandrina Cantacuzino a infiintat Consiliul National al Femeilor din Romania, alaturi de alte nume proeminente ca Elena Odobescu, Ella Negruzii si Calypso Botez. Doua mari reusite ale acestei societati au fost Scoala Horticola si de Fermiere din Bucuresti unde erau educate fetele invalizilor sau orfanele de razboi si Casa Femeii, un prim adapost pentru femeile in situatie disperata. Acesta oferea asistenta juridica pentru femei iar in 1933 a fost inaugurat caminul acestei societati care oferea cazare si masa.
Pe plan politic, a infiintat un partid al femeilor, menit sa le ofere acestora reprezentarea intereselor politice precum si educatia pentru intrarea in viata politica.

In 1923, Alexandrina Cantacuzino a infiintat si a condus Mica Antanta a Femeilor, o organizatie internationala a asociatiilor feministe din Romania, Iugoslavia, Polonia, Grecia si Cehoslovacia.

2. Ana Aslan

ana aslan
Medicul Ana Aslan este una dintre cele mai recunoscute femei din Roamnia. Ea a fost membru al Academiei Romane si specialista in gerontologie. 
In adolescenta termina Scoala Centrala din Bucuresti si se indreapta intai catre prima pasiune a vietii sale: aviatia. Cu toate acestea, Ana Aslan alege medicina si pentru a-si convinge familia sa o lase sa se inscrie la facultate, intra in greva foamei.

foto captura YouTube
Inainte de inventarea formulei Gerovital H3, ea are grija de soladii raniti pe front in timpul primului Razboi Mondial. 
Prepararea vitaminei H3 are loc in 1952 iar produsul este brevetat in 30 de tari si folosit la tratarea pacientilor cu suferinte cronice.

3. Ana Ipatescu

Una dintre cele mai mari simboluri ale Revolutiei Pasoptiste pare uneori pierduta in negura istoriei, spre deosebire de compatriotii ei barbati.
Ana Ipatescu a participat la numeroase intalniri ale Fratiei, a fost apoi in fruntea multimii bucurestene care sprijinea miscarea revolutionara si a dus astfel la eliberarea guvernului, arestat in urma unui complot.
Gesturile sale eroice sunt trivializate, in special in presa vremii, din cauza unei idile ilicite cu unul dintre tinerii arestati din randul guvernului revolutionar.

4. Ecaterina Teodoriu

ecaterina teodoroiu
Catalina Tedoriu, numele sau real, este una dintre putinele femei recunoscute oficial ca eroine de razboi.
Ea si-a pierdut viata in Batalia de la Marasesti din 1917 si a avut rangul de sublocotenent. Atunci cand a murit, Ecaterina era in fruntea unui pluton de infanterie.
A absolvit Scoala de Fete din Bucuresti iar apoi s-a inrolat ca cercetas. Inainte de a fi avansata la rangul de sublocotenent, ea ingrijea ranile soldatilor ca sora medicala. Decizia de a trece la arme a luat-o atunci cand Nicolae, fratele ei, a murit pe front.
Desi a cazut prizoniera in mainile germanilor, ea a smuls arma unui soldat decedat si l-a capturat pe sergentul care o ducea catre comdandamentul german.

5. Regina Maria a Romaniei – Mama Ranitilor

Nascuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, cea care avea sa fie cunoscuta drept Mama Ranitilor a fost Printesa a Regatului Unit, fiind nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii.
regina maria
Regina Maria a fost sotia lui Ferdinand I al Romaniei si mama lui Carol al II-lea. Fiul sau a indepartat-o insa din viata politica si fortat-o sa traiasca in exil la Balcic si la Bran. De altfel, Regina a iubit atat de mult Balcicul incat a cerut ca dupa moarte, inima sa sa ramana intr-o racla la resedinte ei de aici. Atunci cand Romania a pierdut Cadrilaterul in 1940, inima ei a fost mutata la Bran. Ea a fost patroana a artelor si era o pictorita inzestrata precum si o scriitoare valoroasa.
Apelativul de Mama a Ranitilor i l-au dat soldatii care au luptat pe front in primul Razboi Mondial pentru implicarea de care a dat dovada, grija pe care le-o purta acestora si pentru ca nu o data ea citea la capataiul celor aflati in suferinta. Ea a lucrat direct pe front, in spitalele de campanie.

6. Maria Cutarida

Maria Cutarida (uneori Cutzarida) este prima femeie medic din Romania. A absolvit Facultatea de Medicina la Universitatea din Montpellier iar stagiatura si pregatirea doctoratului au avut loc in Paris. Pentru ca si-a facut studiile peste granita, ea si-a echivalat diplomele in tara si a trecut examenul cu Magna cum laude.
Maria Cutarida si-a desfasurat activitatea la Spitalul Brancovenesc, cladire istorica ridicata in 1838 si daramata din ordinele lui Nicolae Ceausecu in 1984. Ea a mai lucrat si in spitalul Filantropia iar mai apoi la fabrica de tutun din Bucuresti unde asista medical 2000 de muncitoare. Aici pune bazele unei crese interne care primea copiii angajatelor.

7. Sarmiza Bilcescusarmiza bilcescu

S-a nascut la Bucuresti in 1867 in familia lui Dumitru Bilcescu, cel care a fost in fruntea cabinetului de Control al Finantelor sub Barbu Stirbey.
Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie avocat din Romania, prima femeie din Europa licentiata in drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume Doctor in drept cu teza „Conditia juridica a mamei”.

8. Maria Haret

Numele sau complet este Maria Virginia Andreescu Haret, fiica a pictorului Ion Andreescu si casatorita cu fiul lui Spiru Haret. Insa nu pentru casatoria sau mostenirea paterna merita mentionata ci pentru faptul ca Maria Haret a fost prima femeie cu diploma de arhitect din lume.

9. Elisabeta Rizea

Simbolul luptei anticomuniste din Romania s-a stins din viata in 2003. Haiducii Muscelului au prins legamant intre ei sa se opuna comunismului cu arma in mana. Elisabeta Rizea avea 38 de ani atunci cand a vazut beciurile Securitatii.
Organele „de ancheta”doreau sa afle de la ea unde se ascundeau partizanii. Au incercat intai sa o mituiasca insa Elisabeta i-a refuzat. Au batut-o si au torturat-o. Au urmat apoi 7 ani de temnita grea la Pitesti si la Jilava. A fost eliberata in cele din urma insa ea nu s-a oprit si i-a ajutat mai departe pe cei care se opuneau comunismului.
A fost arestata a doua oara si torturata timp de 3 ani,pana in 1964. In anul amnistiei generale, Elisabeta a fost eliberata insa a ramas sub supravegherea Securitatii pana in 1989.

Marturiile sale pot fi vizionate intr-un episod de colectie din Memorialul Durerii.


10. Sofia Ionescu Ograzeanu
Sofia Ionescu Ograzeanu a aboslvit Facultatea de Medicina din Bucuresti sub indrumarea lui Dimitrie Bagdasar. Ea a fost prima femeie neurochirurg din lume.
In 1943 face un stagiu la Spitalul nr 9 din Bucuresti in cadrul Serviciului de Neurochirurgie, alaturi de Dimitrie Bagdasar si Constantin Arseni.
Un an mai tarziu face prima ei operatie pe creierul unui copil care cazuse victima unui bombardament.

Sursa: www.kudika.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu