Dupa ce referendumul privind separarea de Regatul Unit al Marii Britanii a fost stabilit pentru 18 septembrie 2014, guvernul Scotiei a decis ca ziua istorica de proclamare a independentei, in cazul in care rezultatul votului va fi pozitiv, este 24 martie 2016.
Data va marca implinirea a 700 de ani de la victoria scotienilor asupra trupelor engleze in Batalia de la Bannockburn.
Referendumul a fost initiat de Partidul National Scotian (SPN), care domina Parlamentul inca din 2007, ideea fiind promovata in cadrul campaniei "YES Scotland". Aceasta a fost initiata in ianuarie 2012 si a dus la semnarea unei intelegeri istorice intre primul ministru britanic, David Cameron, si liderul SPN, Alex Salmond, privind organizanirea unui referendum pentru independenta Scotiei.
SPN considera ca, in urma separarii, Scotia va putea profita de pe urma resurselor de petrol si energie regenerabila de care dispune, putand retine intre 80% si 90% din totalul veniturilor de pe urma exploatarilor din Marea Nordului care, in prezent, merg la bugetul Marii Britanii.
Politicienii scotieni pro-independenta nu au niciun dubiu fata de ramanerea Scotiei in Uniunea Europeana si in zona euro, chiar daca acest lucru va necesita aprobarea statelor membre. Cu toate acestea, statele europene cu probleme secesioniste precum Spania, cu Tara Bascilor si Catalonia, Belgia, cu Flandra, sau Italia, cu problemele din nord, vor accepta independenta cu dificultate, scrie Voice of Russia.
Schimbarea statutului Scotiei va insemna si schimbarea relatiilor Londrei cu Uniunea Europeana, fiind asteptate scaderea contributiei financiare la bugetul UE si a puterii de decizie a acesteia.
Un sondaj din anul 2012 arata ca doar 39% dintre scotieni isi doresc independenta, in timp ce 61% sunt impotriva.
Sursa: http://www.ziare.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu