O nouă hartă a zonelor de subducție, ilustrând zonele în care există posibilitatea ca un cutremur major să se producă în viitorul apropiat, a fost realizată de o echipă de seismologi din cadrul Universității Monash, Australia.
Conform declarațiilor cercetătorilor, harta în cauză este o unealtă extrem de prețioasă cu care se pot prezice viitoarele cutremure. Imediat după dezastrul din 2004 din Sumatra, echipa de specialiști, în frunte cu profesorul Wouter Schellart, a decis să studieze toate zonele periculoase de pe glob pentru ca mai apoi să întocmească o astfel de hartă.
Interesant este că cele mai mari cutremure din lume, precum cel din Chile produs în 2010 sau cel din 2011 din Japonia, s-au produs doar în așa numitele zone de subducție.
Termenul de subducție se referă la zona diametral opusă celei de rift. Practic, placa oceanică se ciocnește cu alta și se scufundă înapoi în astenosferă unde se topește. Vor rezulta cutremure și lanțuri muntoase vulcanice pe continent sau arcuri vulcanici pe ocean. Aceasta se produce sub un unghi de 50-60 de grade și pe o suprafaţă numită plan Benióff, după numele celui ce a studiat-o.
“Principala întrebare este dacă toate segmentele de subducție sunt capabile să producă cutremure de mare intensitate. Și dacă doar unele, atunci oare cum putem să le identificăm?“, a declarat Schellart.
Pentru a întocmi harta care prevede viitoarele cutremure din lume, cercetătorii s-au folosit de datele care au fost culese începând in 1900 și până în prezent. Pe această hartă România este marcată prin culoare roșie, ceea ce înseamnă că un cutremur de intensitate ridicată se va produce în viitorul apropiat și în țara noastră.
Sursa: http://www.antena3.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu