vineri, 24 octombrie 2014

Ziua Sfantului Dumitru: Ghidul celor mai cunoscute traditii si obiceiuri romanesti




Duminica, 26 octombrie 2014, calendarul crestin consemneaza Sarbatoarea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Va prezentam cele mai frumoase si cunoscute traditii si obiceiuri populare legate de ziua Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir.


Duminica, 26 octombrie, calendarul crestin consemneaza Sarbatoarea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Este o sarbatoare mare si importanta pentru toti romanii... De aceea, va prezentam cele mai frumoase si cunoscute traditii si obiceiuri populare legate de ziua Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Traditii si obiceiuri de Ziua Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Odata cu Samedru sau ziua Sfantului Dumitru, dupa cum mai este cunoscuta in popor, se incheie “vara pastorilor” care a inceput la Sfantul Gheorghe (23 aprilie). Teoretic, odata cu aceasta sarbatoare, iarna incepe sa isi intre in drepturi si este “descuiata”, iar ciobanii coboara oile de la munte.
sfantul dimitrie, obiceiuri sfantul dumitru
Sfantul Dumitru este perceput in popor ca fiind daruit de la Dumnezeu cu puteri vindecatoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzeste padurile, usuca plantele si ii aduna pe toti laolalta la Focul lui Samediu. El este considerat a fi patronul pastorilor si a toamnei. In unele zone, s-a incetatenit credinta ca Sfantul Dumitru, Izvoratorul de mir, este cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.
Nu rupeti florile care au ramas neculese in gradini daca sunt inca “in fire” si neofilite. In traditia populara, frumusetea lor este inspre alinarea sufletelor celor morti.
Multe din superstitiile romanesti sunt legate de starea vremii in ziua Sfantului Dumitru. O vreme innorata de Sfantul Dumitru, cu vant si ploaie prevesteste zapezi grele in iarna care va veni. Totodata, daca productia de gutui este si ea imbelsugata, atunci cu siguranta iarna va fi una lunga, cu zapezi mari. Iarna va fi in schimb mai blanda daca afara nu va ploua si cerul va fi senin.

Ciobanii mai au si alte obiceiuri de a afla de ce fel de vreme vor avea parte in iarna care vine. Amplasarea unui cojoc in mijlocul oilor este o metoda straveche de a prognoza vremea. In cazul in care pe cojoc se va aseza o oaie neagra – este considerat a fi semn ca iarna care va urma va fi blanda. Daca in schimb, pe cojoc se asaza o oaie alba, atunci se pot asteapta la o iarna grea, cu viscol si nameti.
Totodata, directia in care se indreapta oile in dimineata sarbatorii Sfantului Dumitru poate fi considerata si ea un bun ghid de “citire” a vremii. Daca prima oaie care se va trezi dis-de-dimineata este o oaie alba si se va indrepta inspre sud, se spune ca iarna care va veni va fi aspra. Pe de alta parte, daca prima oaie care se va trezi este neagra si se va indrepta inspre nord, atunci iarna va fi una mai usoara.
Femeile impart pentru sufletul celor morti bucate alese, dar si grau fiert cu unt, lapte sau branza. Se fac pomeni in aceasta zi si in biserica sunt pomenite numelor celor morti, in anumite zone ale tarii existand obiceiul de a imparti colaci in forma de cruce.

Se crede ca numai respectand aceasta zi si cinstind-o cum se cuvine, vei fi protejat de lupi si fiarele codrilor, dar si de mahniri si de primejdii.
Nu semanati usturoiul dupa ziua de Sfantul Dumitru. Conform traditiilor de pe meleagurile bucovinene, cei care fac acest lucru vor fi pagubiti in anul care va veni.
In anumite zone ale tarii, taranii obisnuiesc sa tunda coama cailor tineri, pana in trei ani, pentru a avea un par frumos si sanatos.
Nu se piaptana in aceasta zi daca vreti sa stati departe de necazuri si primejdii.
In multe sate din Romania se mai pastreaza inca traditia “focurilor de Samedu”, cunoscute si ca focurile Sfantului Dumitru. Sunt de fapt focuri ritualice, purificatoare, cu rol de a proteja impotriva relelor si a fiarelor codrilor. Se spune ca in aceasta zi chiar si mortii vin pentru a se incalzi la caldura acestor focuri.

Atunci cand focurile se domolesc, cei tineri si copiii sar peste ele, existand credinta ca astfel vor fi sanatosi pe tot parcursul anului (copiii) si ca se vor casatori cu persoana sortita, fiind totodata feriti de necazuri si nenorociri (tinerii). Dupa ce fac acest lucru, cei care sar peste foc sunt serviti de catre femeile mai in varsta cu mere, paine, struguri, covrigi, nuci, prune uscate.
Chiar si carbunii ramasi in urma focului sunt considerati ca avand puteri miraculoase, taranii aruncand carbunii stinsi peste pamanturile din gradini sperand astfel ca vor avea rod bogat de la Dumnezeu.
Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca zi a soroacelor. Prin urmare, este bine ca pana in aceasta zi sa iti achiti datoriile si imprumuturile pe care le-ai facut in ultimele 6 luni daca nu vrei sa le dai inapoi dublu.
Pe 27 octombrie este sarbatorit un alt sfant, Sfantul Dimitrie Basarabov (Dimitrie cel Nou), considerat a fi ocrotitorul Bucurestiului.


Sursa: www.garbo.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu