Dovleacul sau bostanul, cum i se mai spune in unele zone ale tarii, a ajuns celebru in lumea intreaga pentru dimensiunile sale, adesea uriase, iar la americani, este simbolul traditional care figureaza ca personaj principal in sarbatoarea de Halloween.
Semintele de bostan dar si preparatele, miere, tinctura si ulei se recomanda in prevenirea si tratarea a zeci de boli.
Semintele contin magneziu, fier, cupru, zinc, vitamina K, fosfor, siliciu, calciu. Cunoscatorii spun ca ar fi mai bune decat semintele de floarea soarelui doar ca, pentru efecte terapeutice vizibile, trebuie consummate neprajite si nesarate si pe stomacul gol.
Semintele de floarea soarelui combat viermii intestinali, diabetul, afectiunile prostatei, cistita, guta si durerile de oase. De asemenea, desfunda venele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, au efect echilibrant glandular si nervos.
Din semintele de dovleac se poate obtine ulei ale carui beneficii sunt bine cunoscute de mult timp demedicina traditionala. Uleiul este obtinut prin presarea la rece a semintelor decojite, are culoare verde-brun inchis, gust puternic aromat si este bogat in vitamina E.
Uleiul de seminte de bostan nu se poate prepara acasa, dar il gasesti la magazinele de produse naturiste. Uleiul extras din semintele de dovleac este printre cele mai puternice vermifuge si detoxifiante naturale, fiind utilizat in trecut pentru vindecarea multor boli, infectioase, nervoase sau cu substrat hormonal.
In caz de hiperexcitabilitate nervoasa si sexuala se elimina din alimentatie zaharul, produsele cu cacao si ciocolata, bauturile racoritoare dulci si alte produse preparate care au in compozitie indulcitori artificiali si seara, inainte de culcare, se iau cate doua lingurite de ulei de dovleac cu putin suc de lamaie.
Mierea de dovleac se obtine acasa intr-un mod foarte simplu. Se face capac unui bostan de marime medie, se scot semintele si apoi se toarna miere de albine, pana la doua degete mai jos de capac. Ar fi bine sa fie miere de salcam.
Se ia, timp de 20 de zile, cate o lingura de miere de dovleac de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Preparatul se tine la frigider.
Tinctura de dovleac se prepara acasa, turnand intr-un bostan o jumatate de litru de alcool dublu rafinat, printr-un orificiu nu mai mare decat gatul de sticla. Inchide dovleacul etans si lasa-l la macerat 30 de zile, timp in care sa-l agiti de cateva ori pe zi. Filtreaza apoi lichidul si miezul fara coaja, fa-l piure in blender si amesteca-l cu alcoolul.
Tinctura de bostan elimina pietrele de la vezica biliara. Timp de trei saptamani, se ia de trei ori pe zi cate o lingura de tinctura, cu jumatate de ora inainte de mesele principale.
Sa avem sanatate!
Sursa: http://www.ziare.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu