Oricat de neincrezatori am fi in puterea superstitiilor, parca in perioada Craciun-Revelion suntem mult mai dispusi sa lasam scepticismul deoparte si sa plecam urechea la tot ce se spune ca ar trebui sa facem ca sa ne mearga bine in anul ce urmeaza. Pentru ca se apropie noaptea dintre ani, in care trebuie sa respectam niste obiceiuri si sa ne ferim de altele pentru ca sansa sa fie de partea noastra, te invitam sa citesti despresuperstitiile si traditiile de Anul Nou!
Superstitii de Anul Nou: ce sa faci ca sa ai noroc in anul ce urmeaza
Fiecare popor are setul lui de superstitii asociate cu diferite sarbatori, iar cele de Revelion sunt multe la numar. Indiferent unde ne-am afla in lume, aceste traditii si obiceiuri au un singur scop: acela de a aduce norocul in vietile noastre. Asa ca nu ai nimic de pierdut daca ai si tu grija sa respecti cateva rituri!
Traditii si supersitii referitoare la bani
1. Iata o superstitie care s-ar putea dovedi extrem de utila, chiar daca nu ar fi 100% adevarata: se spune ca trebuie sa scapi de toate datoriile inainte de noul an, altfel vei continua sa iti faci altele pe tot parcursul lui. Indiferent ca este adevarat sau fals, intotdeauna este placut sa iti incepi anul fara griji prea multe si, daca se poate, chiar sa ai bani in buzunar, ca sa ai parte de ei tot anul.
2. Stiai ca exista mancaruri care, daca sunt consumate de Anul Nou, se zice ca aduc bunastarea? De exemplu, un aliment de acest fel este fasolea, care simbolizeaza monedele si se spune ca aduce belsug in noul an. Acelasi lucru se vehiculeaza si despre traditionala mamaliga, datorita culorii ei care aduce aminte de aur.
Afla mai multe despre mancarurile aducatoare de noroc de aici!
3. Gospodinele trebuie sa stie ca si la noi, dar si in alte culturi, exista o superstitie care spune ca daca fac painici sau cozonaci in care pun monede, cei care gasesc banutii vor avea noroc pe plan pecuniar tot anul.
Traditii si superstitii referitoare la noroc
1. In popor, exista cateva obiceiuri ce tin de noaptea dintre ani pentru a aduce sansa de partea oamenilor. De exemplu, se spune ca pentru a te feri de spiritele rele si a le alunga, trebuie sa faci cat mai mult zgomot la miezul noptii. Aceasta nu ar fi o problema oricum, avand in vedere ca majoritatea oamenilor striga de bucurie atunci cand se face ora 00:00 si se intra in noul an.
2. Daca ai tinut petrecerea de Revelion la tine acasa, iti dam o veste nu tocmai buna: se zice ca nu este bine sa arunci in prima zi a anului nimic din casa, nici macar gunoiul, pentru ca astfel ti-ai arunca si norocul. Ai grija si la cine iti intra in casa prima oara in noul an, deoarece aceatsa persoana iti poate aduce noroc sau ghinion. Daca este vorba despre un barbat sau despre o persoana cu parul negru, sansa va fi de partea ta. Poate ca aceasta este singura ocazie in care ar trebui sa lasi barbatul sa intre inaintea ta in casa, nu? In ceea ce priveste ghinionul, acesta intra in casa odata cu roscatele si blondele.
3. Si hainele pe care le porti in seara de Revelion sunt importante, nu doar din punct de vedere estetic. Daca ai ales un outfit nou-nout, te vei bucura sa afli ca in popor se spune ca trebuie sa porti ceva nou. Astfel, vei avea noroc tot anul. Daca nu ai toata vestimentatia nepurtata, nu iti face probleme. Este suficient sa poti macar un accesoriu nou si efectul este acelasi.
Traditii si supersitii referitoare la dragoste
1. Desigur ca stii deja despre traditia in care o fata si un baiat trebuie sa se sarute sub vasc de Anul Nou pentru ca dragostea lor sa fie tot mai infloritoare, insa aceasta este preluata abia de curand de catre romani. In schimb, mai sunt cateva despre care probabil nu ai auzit. De exemplu, stiai ca prima persoana pe care o atingi dupa miezul noptii este cea cu care o sa ai cea mai importanta legatura in anul respectiv? Ia-ti iubitul de mana si, ca sa dublezi efectul acestei superstitii, pune-ti si o dorinta referitoare la voi doi, pentru ca se zice ca ceea ce ne dorim in noaptea de Revelion se implineste.
2. In traditia populara se spune ca, daca vrei sa stii cu cine te vei marita, trebuie sa pui in noaptea Anului Nou un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban intr-un vas cu apa. In acest fel, il vei visa pe cel cu care iti vei petrece viata.
Prima zi a anului intotdeauna vine ca un nou inceput plin de speranta, iarsupersitiile de Anul Nou ne fac sa fim optimisti in legatura cu viitorul, asa ca de ce sa nu ne bucuram de ele?
Sursa: calendarulortodox.ro
Sărută-ţi perechea sub vâsc! Fiecare ţară are simbolurile ei considerate aducătoare de noroc
România
“Ţi-ai luat bani la tine? Dar crenguţa de vâsc?”. Asta aude oricine se pregăteşte de Revelion şi are pe cineva care-i poartă de grijă. Superstiţii legate de trecerea în noul an avem însă mult mai multe. Se zice că de Revelion trebuie să porţi lenjerie intimă roşie, ca să ai noroc în dragoste; să ai bani în mână dacă vrei ca noul an să fie profitabil; să-ţi pui o dorinţă la miezul nopţii; să-ţi săruţi sub vâsc perechea, ca să-ţi meargă bine relaţia.
Ungaria
Vecinii maghiari au trei simboluri norocoase pentru trecerea în noul an, unele împrumutate. Unul este porcul, atât ca decoraţiune, cât şi ca mâncare. Pe masa lor nu vei găsi niciodată pui sau curcan, pe motiv că acestea vor face ca norocul să zboare în anul ce vine. Potcoava este, de asemenea, un obiect norocos, pe motiv că te protejează şi îţi aduce belşug, la fel şi trifoiul cu patru foi.
Bulgaria
Vecinii de la sud de Dunăre au câteva preparate culinare despre care spun că sunt aducătoare de belşug şi mai puţine obiecte obligatorii în noaptea dintre ani. Unul din lucrurile pe care vor să le aibă neapă r a t asupra lor de Revelion este banul, neapărat monedă, pe care fie îl ţin în buzunar, fie îl pun într-o pâine de casă, sub formă de răvaş.
Austria
De Anul Nou, austriecii au un fel de manie de a-şi dărui unii altora aşa-numite obiecte norocoase. Astfel, se spune că cel puţin 6 din 10 austrieci cedează tentaţiei de a cumpăra astfel de obiecte, pentru care plătesc între 5 şi 20 de euro. Cei mai căutaţi sunt purceluşii, dar au succes şi coşarii sau potcoavele din plastic.
Germania
Ca şi austriecii, germanii sunt înnebuniţi după porcul norocos, după trifoiul cu patru foi şi după potcoave, iar dacă se poate, oferă sau îşi cumpără purcei roz pe trifoi din pluş ori le iau pe toate trei, sub formă de dulciuri din marţipan, pentru că vor neapărat să le meargă bine în fiecare nou an.
Italia
Italienii nu sunt înnebuniţi după obiecte norocoase, dar au câteva obiceiuri: mănâncă linte imediat ce intră în noul an, ca să aibă parte de belşug şi au grijă să poarte la mână, înainte de Revelion, o aţă roşie, care să-i ferească de duhurile rele.
Moldova
Tradiţiile vechi au fost înlocuite în Moldova de cele moderne, asemănătoare cu cele de la noi sau de la ruşi. Astfel, sunt obligatorii banii şi lenjeria roşie, pentru prosperitate şi dragoste, iar de pe masă nu trebuie să lipsească strugurii cât mai dulci, din care se mănâncă 12 boabe, câte una pentru fiecare lună a anului. Drăguţ este că moldovenii serbau, până nu de mult, de două ori Revelionul, la diferenţă de o oră: o dată după ceasul Moldovei şi a doua oară după cel al Rusiei.
Marea Britanie, Irlanda şi Scoţia
De Anul Nou, în casele multor englezi sunt arse crenguţe de ienupăr, pentru alungarea bolilor şi se mănâncă prăjituri speciale. După un an dificil, englezii aprind focul şi aruncă în el figurine din paie, reprezentând anul ce a trecut.
Sursa: www.libertatea.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu