Autor:
Sursa: adevarul.ro
Secţiunea "solarscape" din oraşul eco Tianjin
Primul "oraş al viitorului" ar putea fi gata în 2020. Este vorba de Tianjin, oraş situat la aproximativ 160 de kilometri de Beijing (China), care va fi total independent de combustibili fosili şi se va putea susţine singur, prin energii regenerabile.
Oraşul-eco, Tianjin, este deja în construcţie, proiectul fiind demarat încă din 2008. Termenul de finalizare este 2020, an în care va fi gata primul centru urban cu zero emisii.Tianjin va avea o suprafaţă de 30 de kilometri pătraţi, adică trei sferturi din Manhattanul de astăzi, relatează CNN. Oraşul va fi acoperit de o cupolă alimentată cu energie solară care va menţine temperatură constantă în interior. Astfel, toate costurile de climatizare vor fi elimitate total.
Orasul va fi împărţit în şapte sectoare: lifescape, eco-valley, solarscape, urbanscape, windscape, earthscape şi coridoare eco, fiecare dintre ele având un rol bine stabilit în reducerea emisiilor de carbon. Astfel, în zonele earthscape şi urbanscape, va fi realizată reciclarea apei de ploaie, tratarea apelor uzate sau desalinizarea apei de mare, transformând-o astfel în apă de larg consum. Aici va fi efectuată şi reciclarea deşeurilor. Solarscape şi windscape vor fi zonele în care se va produce energie eoliană şi solară. Eco-valley va cuprinde spaţiile verzi care conectează partea de nord cu partea de sud a oraşului.
Transportul în comun în "oraşul viitorului"se va face cu ajutorul unei reţele de trenuri uşoare Light-Rail, acţionate electric, dar şi cu maşini. Acestea vor fi, însă, independente de combustibilii fosili utilizaţi în prezent.
Colaborator în proiectul "Tianjin Eco-City" este General Motors, care a proiectat maşina-viitorului, EN-V Futuristic Car, ce a fost atracţia expoziţiei mondiale de la Shanghai din 2010. Este vorba de un autoturism cu două locuri, alimentat în întregime cu energie electrică, ce are un sistem de parcare automată, precum şi unul de oprire imediată la detectarea diverselor obstacole sau a pietonilor.Siguranţa în trafic este dată atât de dotările EN-V-ului, cât şi de faptul că maşina nu va fi controlată pe şosea de şofer. Odată urcat în maşină, prin intermediul aplicaţiilor de pe smartphone, el va seta coordonatele destinaţiei prin GPS, iar EN-V îl va transporta la locul indicat. Totodată, autovehicului viitorului conceput de General Motors va comunica în trafic, prin internet wireless, cu celelalte autovehicule.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu