Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a respins în mod neaşteptat proiectul de cheltuieli publice al guvernului federal după 30 septembrie, când se încheie anul fiscal, aripa conservatoare a Partidului Republican cerând scăderea semnificativă a sumelor alocate de la buget, transmite Reuters.
Anul fiscal se încheie pe 30 septembrie, iar Congresul este în vacanţă săptămâna viitoare. Proiectul respins miercuri viza funcţionarea Guvernului în condiţii normale până pe 18 noiembrie.
Conservatorii, apropiaţi mişcării Tea Party care militează pentu scăderea defiitului bugetar prin reducerea cheltuielilor guvernului federal, au votat în repetate rânduri în ultimii ani în afara liniei partidului.
Incidentul ar putea clătina din nou încrederea investitorilor şi a populaţiei în liderii de la Washington, după disputele dure din acest an din Congres privind deficitul şi plafonul datoriei de stat.
Guvernul era să rămână fără buget în aprilie din cauza disputelor din Congres, iar în august neînţelegerile dintre politicieni au adus Trezoreria la marginea intrării în default (incapacitate de plată).
Liderii republicani au declarat că vor găsi o soluţie pentru trecerea proiectului de cheltuieli, pentru a nu bloca activitatea guvernului.
Miercuri seară, o comisie din Congres a apropat o măsură care va permite Camerei să reprogrameze de urgenţă votul, însă nu este clar cum va fi modificat proiectul pentru a atrage mai mulţi congresmeni.
Proiectul a picat cu 195 de voturi pentru şi 230 împotrivă, 48 de republicani conservatori alăturându-se democraţilor în rândurile opoziţiei. Numai şase democraţi au votat pentru.
Democraţii sunt nemulţumiţi că Partidul Republican a reuşit să impună scăderea cu 1,5 miliarde de dolari a subvenţiilor pentru dezvoltarea de automobile electrice, măsură menită să reducă deficitul creat de creşterea costurilor legate de dezastre naturale.
Pentru a atrage mai mulţi democraţi de partea lor, republicanii ar putea renunţa la această măsură, însă o astfel de strategie i-ar îndepărta şi mai mult pe conservatori.
Cat ar dura shut down-ul
Desi este destul de greu de spus, putem mentiona insa aici faptul ca intre anii 1977 si 1980 au existat sase astfel de opriri ale guvernului si au durat intre 8 si 17 zile.
Inca noua blocaje au existat si intre 1990 si 1995 si niciuna nu a durat mai mult de 3 zile.
Ce se opreşte şi ce funcţionează
Cu excepţia shut-down-ului din 1995 din timpul administraţiei Clinton care a avut două etape, au mai existat 10 situaţii de blocare a activităţii guvernului federal.
Toate activităţile care ţin de Guvernul Federal se vor opri, cu următoarele excepţii: Securitatea naţională, serviciile medicale de urgenţă, controlul traficului aerian, Garda Naţională şi Comandamentele pentru situaţii de urgenţă şi dezastre naturale, misiunile militare, producţia de energie electrică, punctele vamale, serviciile de emigrare din aeroporturi şi închisorile. Nu se vor mai emite paşapoarte şi nu se vor mai procesa aplicaţiile pentru viză SUA.
Ce s-a întâmplat la ultimul shut-down
- Ultima dată acest lucru s-a întâmplatîn timpul administraţiei Clinton când 800.000 de bugetari au fost trimişi acasă în prima fază de shut-down, iar în cea de a doua etapă, încă 284.000 de angajaţi federali.
- Centrul de cercetare, centrul de medicină şi prevenirea bolilor au fost şi ele oprite.
- Peste 30.000 de cereri de viză au fost blocate în fiecare zi
- 200.000 de aplicaţii pentru eliberarea paşapoartelor au fost amânate
De data aceasta, nu este clar câţi angajaţi ai Guvernului vor fi trimişi acasă, mai ales că fiecare agenţie guvernamentală are propriul algoritm.
Pierderi
- Angajaţii guvernamentali nu vor fi plătiţi în perioada de shut-down
- După ce activitatea se va relua, ei vor fi plătiţi retroactiv. Adică vor fi plătiţi pentru că au stat acasă
- În acest timp nu au voie să folosească telefonul şi e-mailul de serviciu
- Angajaţilor nu li se permite să lucreze pe perioada shut-down-ului la alt angajator sau în orice al domeniu.
- Bugetarii care vor lucra la alt loc de muncă în această perioadă riscă o amendă de la 5.000 de dolari până la 2 ani de închisoare.
- Parcurile naţionale, rezervaţiile naturale, toate monumentele şi muzeele din Washington D.C. vor fi închise
- În timpul blocării activităţii guvernului federal din 1995-1996, specialiştii au estimat pierderi de 1,25 miliarde dolari.
Sursa: money.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu