Tsunami a trecut la sud est de Sri LanKa cu o putere fantastica. Ce a lasat in urma? Numerosi morti si pierderi materiale apocaliptice. Dar in drumul sau, pe harti, tsunami a intilnit insulele Chagos, aflate sub administratie engleza, unde se afla celebra baza militara de la Diego Garcia.
Aici a fost locul de unde au reincarcat avioanele B2 in timpul raidurilor lor asupra Kabulului. Este un simplu loc, fara relief, fara inaltimi muntoase, fara cea mai mica protectie impotriva tsunami. Bombardiere strategice, oricare ar fi tipul lor, necesita piste de lungi maximale, de mai multi kilometri. Atolul se afla la 20, 30 de metri peste nivelul marii iar pista a fost amenajata in acest loc. Si totusi, in aceasta zona, tsunami a avut destula forta de a escalada aceasta panta slaba a reliefului.
Avioanele B2 costa 2 miliarde de dolari exemplarul. Americanii sustin ca au construit pe insula de langa Maldive hangare susceptibile de a le adaposti. Oare a avut cineva informatii despe stricaciunile pe care le-ar putea face tsunami pe acest atol? In timpul trecerii valurilor uriase, in mod curios, aparatele atit de pretioase, se aflau in zbor sau … in misiune. Cine le-ar fi putut furniza oare informatii atit de importante?
La baza de la Diego Garcia se gaseau stocate numeroase avioane B2. dupa fotografiile luate prin satelit cu insulele Chagos si baza de la Diego Garcia situata la 3200 km vest de epicentrul si a carei altitudine nu depaseste 8 metri, se pare ca nu au suferit pe urma valurilor uriase. Pe vederea din satelit se disting la dreapta doua hangare din material usor unde se adapostesc avioanele B2, dar ele se aflau in mod bizar in misiune in momentul catastrofei din Asia. Aceste hangare nu sunt vizibile pe alte fotografii. De ce, din moment ce avioanele au fost fotografiate din toate unghiurile? Sau B2 difera mult de ceea ce vrea sa ni se prezinte?
Ultima ipoteza: aceste hangare nu au adapostit niciodata bombardiere strategice, acestea neavand nicio nevoie de a face escala la Diego Garcia pentru a efectua, cu viteza hipersonica misiuni circumterestre plecind din SUA. Se pare ca aceste insule sunt situate la vest de o groapa oceanica foarte pronuntata, lunga de 600 km si orientata nord-sud al carei fund atinge 5000 de metri. Este unul dintre locurile cele mai profunde din Oceanul Indian. Datorita acestui fapt, poate sa minimalizeze inaltimea valurilor! Fosa face deci un soi de baraj care ar fi limitat urcarea valurilor cu citiva metri. Precizam ca un tsunami nu este insotit de nici o miscare de aer sau de vint. Dar inca ceva: un tsunami vehiculeaza o anumita cantitate de energie. Se poate deci considera ca aceasta este aceeasi pe tot frontul de unda, pe o distanta data de epicentru.
In Japonia, seismele care provoaca tsunami se situeza la distante relativ scurte, ceea ce da timp de alerta de 10 minute. Configuratia fundului marin a facut sa se poata asista in secolul 19 la sosirea valurilor de … 30 de metri inaltime care au distrus total satele de pe o coasta. Pescarii care se aflau insa in larg nu au simtit decit putin fenomenul, ambarcatiunile lor fiind pur si simplu ridicate pe luciul unui val cu o unda importanta. Dar cind au ajuns pe pamint nu mai era nimic! Coasta cea mai bine protejata de un tsunami, este cea abrupta, unde fundul urca foarte rapid, plecand de la profunzimi importante. Valul nu are atunci timpul de a se transforma. Lungimea undei ramine importanta si amplitudinea slaba. Se pare insa ca locuitorii si militarii de la Diego Garcia au fost preveniti la timp si au asistat pur si simplu la variatii ale nivelului apei cu doar citiva metri, dar fara a cauza stricaciuni importante si pierderi de vieti omenesti.
Sursa: Enigme
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu