Lucruri neobisnuite despre Jocurile Olimpice
1. In anul 1932, Gandhi a scris, in calitate de redactor de ziar, despre Jocurile Olimpice din Los Angeles.
2. Inelele care simbolizeaza jocurile olimpice au culori reprezentative pentru steagul oricarei tari. Au fost alese culorile: galben, verde, rosu, negru si albastru, pentru ca cel putin una dintre acestea se regaseste intr-un steag. Cele 5 cercuri reprezinta, de asemena, continentele. Chiar daca stim ca exista 7 continente, Comitetul JO a incercat sa impace pe toata lumea si a impartit lumea in 5 continente: America, Asia, Africa, Europa si Oceania – Antarctica.
3. Atletii afro-americani nu au castigat niciun maraton pana in 1960. Primul invingator la aceasta proba a fost Abebe Bikila din Etiopia, care a alergat descult.
4. Niciun alb nu a terminat proba de 100 de metri in mai putin de 10 secunde. Cel mai aproape a fost polonezul Marian Woronin, care a trecut linia de sosire la fix 10 secunde.
5. Medaliile de aur nu au fost facute din aur pur timp de 96 de ani. La Jocurile Olimpice din 1912, medaliile au fost realizate pentru prima data din aur masiv. De atunci, ele sunt din argint si placate cu aur.
6. La prima Olimpiada moderna, ocupantul primului loc a castigat o medalie de argint. In 1896, la Atena, castigatorul locului intai a primit o medalie de argint si o ramura de maslin. Cel de pe locul al doilea a castigat medalia de bronz, iar sportivul clasat pe locul al treilea nu a primit nimic.
7. In 1900, in Franta, castigatorii primeau picturi in loc de medalii de aur. Medaliile de aur, argint si bronz nu au fost oferite ca premiu pana la cea de-a treia Olimpiada moderna, in 1904. Francezii ofereau picturi, deoarece le considerau mai valoroase decat medaliile.
8. Prima suspendare de la JO a avut loc abia in anul 1968. La Olimpiada din Mexic, suedezul Hans-Gunnar Liljenwall a fost suspendat dupa ce testele au aratat ca a consumat alcool cu putin timp inainte de pentatlon.
9. China nu a castigat nicio medalie pana in 1984. Pare un lucru greu de crezut, avand in vedere faptul ca aceasta tara este cunoscuta pentru performantele de la competitiile de asemenea anvergura. Xu Haifeng a spart gheata, castigand aurul la tir, proba de pistol 50 de metri.
10. S-a intamplat ca Jocurile Olimpice sa dureze 187 de zile. In 1908, Jocurile Olimpice de la Londra au inceput in luna aprilie si s-au terminat in octombrie.
11.Cea mai mare diferenta de varsta dintre participanti a fost de 62 de ani. Cel mai tanar participant din istoria Olimpiadei a fost Dimitrios Loundras, un gimnast din Grecia care avea 10 ani, in 1896, cand a participat la competitie. Cel mai batran concurent, Oscar Swahn, a participat la Olimpiada din Belgia in 1920 si avea 72 de ani.
Sursa: piatza.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu