vineri, 28 decembrie 2012

O nouă prognoză de încălzire globală


айсберг таяние льда лед глобальное потепление
© Foto: Flickr.com/EmmaJG/cc-by-nc-sa

Anul viitor, 2013, va fi cel mai cald an din cei 160 de ani de monitorizare meteo. Potrivit prognozelor făcute de Biroul Meteo din Londra, temperatura va depăşi indicele mediu cu cel puţin 1,5 grade Celsius. Dacă aşa va fi şi în continuare, atunci în acest secol pe planetă vor începe schimbări catastrofale.

Apropo, unii cercetătorii îi sperie pe pământeni cu alte prognoze. Potrivit lor, din 2014 va începe răcire vremii, apoi – o nouă perioadă glaciară.
În următorii ani, oamenii de ştiinţă întrevăd o tendinţă generală, care poate să nu se confirme. La ce să se aştepte pământenii: la topirea gheţarilor arctici sau, dimpotrivă, la îngheţarea Gulfstream-ului? Cel mai probabil ca continua încălzirea treptată, consideră Andrei Şmakin, şeful Laboratorului de Climatologie din cadrul Institutului de Geografie din Moscova.
„În viaţa de zi cu zi ea este aproape insesizabilă. Încălzirea este evidentă doar din statistici. Atunci când le analizăm, deducem un anumit trend. Nu înseamnă că fiecare an va fi mai călduros decât cel anterior. El poate fi şi mai răcăros”.
Sub acţiunea oamenilor asupra atmosferei Terrei, în ultimul timp s-a schimbat ciclul perioadelor de răcire şi încălzire. Ceea ce înainte se petrecea în decurs de un mileniu, acum are loc în cursul a câtorva ani, menţionează Vladimir Ciuprov, şeful programului energetic Greenpeace din Rusia.
„Frecvenţa fenomenelor periculoase este în creştere, deoarece omul a creat un dezechilibru. Încălzirea globală este doar indicatorul acestui dezechilibru. Temperatura creşte. Poate că nu atât de repede după cum au preconizat oamenii de ştiinţă. Însă, din păcate, planeta nu va mai fi ca înainte”.
Experţii Băncii Mondiale au prezentat o prognoză, conform căreia, la începutul secolului următor, temperatura medie va creşte cu patru grade Celsius. Acest lucru va avea urmări ireversibile sub forma reducerii rezervelor de alimente, distrugerea ecosistemelor şi creşterea nivelului Oceanului Mondial. Însă, potrivit cercetătorilor, nu este totul pierdut. În primul rând, este necesar un program eficient de combatere a încălzirii globale. El trebuie să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, care este deja învechit. În plus, după părerea specialiştilor, trebuie să se dezvolte „energia verde”, să se sisteze tăierea barbară a pădurilor şi să se îmbunătăţească sistemul de curăţare a apelor reziduale. Dacă se acţionează raţional şi energic, omenirea are şanse destul de mari să beneficieze de o vreme suportabilă.

Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu