La fel ca în cazul uleiului de măsline extra virgin, uleiul de cocos este unul minunat, care trebuie să existe în casa ta. Nu doar că este un ulei foarte sănătos pentru gătit şi copt (poate cel mai sănătos dintre toate tipurile existente), dar este un sprijin o completare valoroasă la regimul de frumuseţe atât al femeilor, cât şi al bărbaţilor, relatează Wakeup-world.com.
- Cum este făcut uleiul de cocos
Uleiul de cocos este extras din miezul nucii de cocos, recoltată din palmierul Cocos nucifera. O modalitate de a extrage uleiul de cocos pentru producţia în masă este prin presarea uleiului din copră sau din miezul uscat, printr-o metodă cunoscută dreptRBD, care înseamnă “rafinat, înălbit şi dezodorizat”. Această metodă presupune utilizarea solvenţilor chimici care facilitează o producţie mai mare de ulei. Această metodă de fabricare a uleiului de cocos este mai rapidă şi ieftină, iar produsul final poate fi vândut la un preţ mai mic. Totuşi, de multe ori, această metodă duce la hidrogenarea sau la hidrogenarea parţială a uleiului şi la prezenţa acizilor trans-graşi, precum şi la eliminarea acizilor graşi benefici.
O altă modalitate de a extrage uleiul de cocos din miez este cu ajutorul metodei vechi de extracţie prin rafinare fizică sau mecanică. Această modalitate nu implică utilizarea solvenţilor şi nici nu duce la hidrogenare sau la prezenţa acizilor trans-graşi.Uleiul este rafinat, însă fără utilizarea solvenţilor şi fără multe etape de prelucrare pentru a ajuta la obţinerea rezultatului final. Mai mult, această metodă veche de extragere lasă intact lanţul mediu de acizi graşi (MCFA) al uleiului de cocos.
Ambele metode de rafinare elimină mirosul şi aroma de nucă de cocos din produsul final. Uleiul de cocos extras prin intermediul metodei mai vechi este etichetat adesea cu “ulei de cocos turtă de presare”. Uleiul de cocos RBD este etichetat în mod simplu drept “ulei de cocos”.
- Diferenţa uleiului de cocos virgin
A treia modalitate de extragere a uleiului de cocos este din miezul proaspăt al nucii de cocos. Acest ulei este cunoscut ca “ulei de cocos virgin”.
Procesul de extragere a uleiului de cocos virgin nu necesită niciun solvent şi are nevoie de foarte puţină căldură. Acest ulei de cocos este realizat din prima presare a fructului proaspăt de nucă de cocos, lăsând intact lanţul acizilor graşi, aroma uşoară a nucii de cocos şi mirosul. Dacă îţi place gustul şi mirosul uleiului de cocos, uleiul virgin sau extra virgin merită să fie pe lista de cumpărături, deoarece conţine mai multe substanţe nutritive şi are mai multe beneficii pentru sănătate decât uleiul de cocos rafinat.
- Numeroasele beneficii pentru sănătate ale uleiului de cocos
Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de cocos sunt într-o gamă largă. Unul din motivele pentru care ar trebui să găteşti folosind acest tip de ulei este acela că are un conţinut ridicat de grăsimi saturate. Îl poţi folosi pentru a găti la temperaturi mari şi îl poţi lăsa la temperatura camerei timp de câteva luni, fără să râncezească. Uleiul de cocos este un ulei extrem de stabil. Lanţul mediu de acizi graşi prezent în uleiul de cocos reprezintă o sursă nemaipomenită de energie pentru organism. MCFA contribuie la creşterea metabolismului, care te poate ajuta să îţi păstrezi o greutate sănătoasă, atunci când este în combinaţie cu exerciţii fizice şi cu o alimentaţie sănătoasă.
Ceea ce face uleiul de cocos atât de unic este faptul că acesta conţine în proporţie de 40% acid lauric, şi lanţul mediu de acizi graşi ce poate fi găsit şi în laptele matern al femeilor.
Atunci când ajunge în organism, acidul lauric este transformat în monolaurin, care este un compus cu numeroase beneficii antimicrobiene, antibacteriene şi antiprotozoare. Acesta este unul din motivele pentru care laptele matern al femeilor este cea mai bună sursă alimentară pentru sugari. Uleiul de cocos protejează împotriva infecţiilor virale, bacteriene şi protozoare.
Uleiul de cocos ajută şi la menţinerea sănătăţii tiroidei şi reduce simptomele hipotiroidismului, cum ar fi oboseala, îngrăşarea şi reţinerea apei. Acest lucru se datorează faptului că uleiul nu se oxidează în organism, ci acţionează ca o sursă de energie, creşte temperatura de bază a corpului şi nu are nevoie de enzime suplimentare pentru a fi defalcat, din moment ce trupul recunoaşte acizii graşi pe care uleiul de cocos îi conţine. Procesul permite hormonilor tiroidieni T4 să se transforme mult mai eficient în hormoni de tip T3.
În ceea ce priveşte digestia, persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil, de boala Chron sau de o digestie sensibilă descoperă că se simt foarte bine după ce consumă ulei de cocos. Acest aspect se datorează faptului că MCFA ajută intestinele să absoarbă substanţele nutritive de care au mare nevoie. Absorbţia nutritivă îmbunătăţită ajută la vindecarea sistemului digestiv şi a persoanei care suferă de astfel de probleme.
Şi beneficiile nu se opresc aici. Uleiul de cocos este eficient în cazul candidei, ajută la diminuarea colesterolului ridicat, în cazul diabetului, a bolii Alzheimer şi ajută la vindecarea oboselii cronice.
De asemenea, uleiul de cocos a fost utilizat de sute de ani pentru a ajuta la hrănirea şi sănătatea pielii şi a părului. Indiferent dacă ai pielea sau părul uscat sau o infecţie micotică, cercetările ştiinţifice au arătat că uleiul de cocos poate ajuta în cazul unor astfel de probleme. Uleiul de cocos este absorbit cu uşurinţă de piele şi păr, ajutând la vindecarea zonelor cu probleme. Singura problemă este că va trebui să aplicaţi uleiul sau produsele care conţin acest tip de ulei de-a lungul întregii zile, deoareceeste absorbit foarte repede de piele.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu