Un meteorit marţian vechi de 2,1 miliarde de ani, descoperit de curând în nordul Africii, diferă de toţi ceilalţi meteoriţi cunoscuţi până în prezent prin conţinutul său ridicat în apă şi prin asemănarea cu rocile analizate de sondele trimise de NASA pe Marte.
"Roca bazaltică - lavă răcită - conţinută în acest meteorit este similară prin prisma compoziţiei sale cu scoarţa marţiană", a explicat Carl Agee de la Universitatea New Mexico din Statele Unite, unul dintre autorii acestui studiu publicat vineri în revista Science.
Abundenţa în molecule de apă a acestui meteorit, mai mare de 10 ori decât în ceilalţi meteoriţi marţieni cunoscuţi, i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să afirme că acel meteorit s-a aflat la suprafaţa planetei Marte în urmă cu 2,1 miliarde de ani.
Meteoritul, denumit "NWA (Nortwest Africa) 7034" şi supranumit "Black Beauty", are o greutate de 320 de grame şi "spune povestea vulcanilor de pe Marte în urmă cu 2 miliarde de ani", afirmă Carl Agee.
"El ne oferă, totodată, informaţii despre cum erau scoarţa şi condiţiile de mediu pe Marte, aşa cum nu a făcut-o niciun alt meteorit", se afirmă în comunicatul emis de Agenţia spaţială americană (NASA).
Meteoritul conţine mai ales izotopi de oxigen, într-un amestec diferit faţă de structura celorlalţi meteoriţi marţieni şi "ar putea proveni dintr-o interacţiune cu atmosfera lui Marte", explică NASA.
Apa ar putea proveni dintr-un izvor de origine vulcanică sau dintr-un strat acvifer aflat la suprafaţa planetei, fapt care pare să confirme ipoteza potrivit căreia apa a existat la suprafaţa planetei Marte la începutul primei sale perioade geologice - era Amazoniană, care a început în urmă cu 3 miliarde de ani.
"Analizele noastre cu carbon arată şi că meteoritul a suferit o a doua transformare la suprafaţa lui Marte, fapt care explică prezenţa macromoleculelor de carbon organic", a dezvăluit Andrew Steele de la Carnegie Institution, un alt autor al studiului.
Acest cercetător consideră că "acesta este meteoritul marţian cel mai bogat din punct de vedere geochimic ce a fost descoperit vreodată, iar viitoarele analize vor dezvălui probabil şi alte surprize".
"Conţinutul acestui meteorit ar putea pune sub semnul întrebării multe dintre noţiunile cunoscute despre geologia de pe Marte" şi ar putea fi "o referinţă importantă pentru robotul Curiosity", aflat în prezent într-o misiune de doi ani pe planeta roşie, afirmă John Grunsfeld, directorul departamentului ştiinţific din cadrul NASA.
În total, aproximativ 100 de meteoriţi de origine marţiană au fost descoperiţi până în prezent.
Oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să aştepte până în anii 1980 pentru ca ştiinţa să poată să determine originea meteoriţilor, pornind de la studierea gazelor atmosferice captate în interiorul rocilor.
Curiosity, cel mai sofisticat robot trimis vreodată de omenire pe o altă planetă, se află de la începutul lunii august 2012 în craterul Gale de la ecuatorul marţian, într-o misiune ce are scopul de a afla dacă planeta roşie a fost în trecutul ei propice vieţii microbiene.
Meteoriţii de origine marţiană şi lunară sunt rari. Cei mai mulţi dintre meteoriţii ajunşi pe Terra provin din centura de asteroizi, o regiune a Sistemului Solar aflată între Marte şi Jupiter. În 2012, Meteoritical Society a repertorizat peste 42.000 de meteoriţi, o cifră care creşte cu aproximativ 1.500 în fiecare an.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu