sâmbătă, 20 aprilie 2013

BRICS sau polul de putere care da mari dureri de cap Statelor Unite ale Americii


Organismul BRICS reprezintă reuniunea a cinci pieţe economice emergente (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care au hotărât să ofere lumii o alternativă puternică la ofensiva bancară şi economică a Occidentului, condusă în special de SUA.


Însumând o populaţie de aproximativ 3 miliarde de locuitori şi resurse naturale de excepţie, aceste ţări reprezintă o „contragreutate’’ foarte serioasă la ceea ce a propus până acum Occidentul lumii întregi. De curând, la sfârşitul lunii martie 2013, preşedinţii celor cinci ţări s-au întâlnit în oraşul sud-african Durban, unde au pus bazele unei bănci internaţionale (BRICS Development Bank sau BDB), cu țelul declarat de a anihila sistemul financiar global.




Tema summit-ului de două zile a fost: „BRICS şi Africa – Parteneriat pentru integrare şi industrializare”. Pe lângă reprezentanţii celor cinci ţări membre ale BRICS, au fost prezenţi de asemenea 15 preşedinţi ai unor state şi guverne de pe continentul african. Cu această ocazie, preşedintele egiptean Mohamed Morsi şi-a exprimat speranţa că BRICS ar putea deveni într-un viitor nu prea îndepărtat E-BRICS, unde „E” ar semnifica Egiptul.
Interesant este că ţările ce fac parte din acest organism internaţional au înregistrat în 2012 o creştere economică stabilă şi puternică, cu o surprinzătoare rată de 4%, spre deosebire de cei 0,7% ai ţărilor occidentale, afiliate organismului G7. Chiar şi dacă ar fi să considerăm acest singur fapt, el ar fi suficient pentru a demonstra lipsa de sustenabilitate a actualului sistem economic şi financiar al bancherilor occidentali și alternativa promițătoare a BRICS.
Cu un volum general de 17% din comerţul întregii lumi, banca BDB ar constitui o lovitură nimicitoare pentru băncile şi organismele occidentale, în primul rând datorită transprenței cu care ea se pare că va lucra, dar şi datorită metodelor mult mai „umane” pe care le va aplica tranzacţiilor ce vor fi efectuate. Sediul central al băncii BRICS a fost stabilit la Moscova, iar capitalul iniţial al băncii se va ridica la uluitoarea suma de 50 de miliarde de dolari.
O altă lovitură dată SUA şi Occidentului a fost aceea că anul trecut cele cinci ţări ale BRICS au hotărât să realizeze toate tranzacţiile comerciale între ele în monedă proprie, excluzând astfel dolarul ca valută internaţională. După această mutare foarte puternică a ţărilor BRICS, analiştii financiari au opinat că se poate cânta prohodul dolarului, care foarte probabil va înregistra curând o cădere dramatică pe toate pieţele financiare.
Săptămâna trecută Vladimir Putin a afirmat că BRICS va deveni „un mecanism strategic de cooperare la scară largă”, implicându-se astfel tot mai mult în politica internaţională. Iarăşi, un serios semnal de alarmă pentru SUA, obişnuite până acum să deţină „cuvântul de ordine” în lume. De altfel, viziunile grupului celor cinci ţări membre ce formează BRICS contrazic adeseori intenţiile şi viziunea Occidentului în ceea ce priveşte viitorul omenirii. Acesta este un lucru foarte bun, deoarece situaţia economică internaţională şi modul incalificabil în care liderii Occidentului şi bancherii lumii tratează populaţia au demonstrat cu vârf şi îndesat că în realitate aceste intenţii sunt cât se poate de oneroase şi că ele vor orice altceva, în afară de binele oamenilor. Cuvintele pompoase şi declaraţiile fără acoperire nu pot ţine loc de bunăstare şi progres pentru umanitate.
Profesorul Shriram Chaulia afirmă că Rusia şi China reprezintă pilonii de bază ai BRICS, care vor transforma ordinea mondială actuală după un model nou şi o nouă viziune. Există de asemenea voci care afirmă că şi acest nou organism internaţional (BRICS) reprezintă „o nouă Mărie cu altă pălărie” şi că în realitate el va urmări să supună şi să controleze populaţia globului ca şi organismele occidentale actuale, dar într-o altă formă, oarecum mascată. Deocamdată, însă, BRICS se dovedeşte a fi un pol extrem de eficient în echilibrarea unei lumi ce ameninţa să alunece dramatic în mâinile lacome ale unei elite întunecate şi foarte periculoase. Până la proba contrarie, BRICS reprezintă un „balon de oxigen” absolut necesar într-o lume tot mai agitată de criza financiară și economică mondială.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu