Pare ca nu exista limite pentru cat de departe poate sa ajunga industria alimentelor procesate pentru a-si maximiza profiturile, chiar daca asta inseamna reprocesarea deseurilor de carne si adaugarea lor la alimente fara absolut nici o legatura cu aceste deseuri, precum inghetata. Acesta este ultimul efort al cercetatorilor din industria alimentara din Italia, Belgia si alte tari, care dezvolta chiar acum noi metode pentru a transforma resturile din industria carnii in pudre si paste gelatinoase bogate in proteine pentru fabricile alimentare.
Pe cat suna de dezgustator, tesuturile musculare, tendoanele, oasele si alte produse secundare nefolosite sunt pline de proteine si grasimi care in mod tipic ajung la gunoi. Potrivit FoodProcessing.com, pana la 50 % din greutatea animala procesata de industria carnii este compostata, aruncata sau incinerata. Dar stiinta moderna spera sa recicleze aceasta parte acum deseu si sa o transforme inapoi in hrana.
Dar asa-numita hrana nu va putea fi recunoscuta ca o entitate proprie, cel putin nu in intelesul traditional. Toate acele oase, resturi de carne de animale si pasari pot fi efectiv convertite in ceea ce industria alimentara a numit “hidrolizati de proteine animale”. Acesti hidrolizati sunt practic proteine si grasimi lichefiate sau transformate in pudra, si care pot fi adaugate la tot felul de alimente procesate pentru a spori continutul lor nutritiv.
Terci din carne animal de tipul “mazga roz”(pink slime) care sa fie adaugat alimentelor procesate
Desigur, diferite tipuri de hidrolizati sunt deja adaugati unor alimente procesate deja aflate pe piata. Dar acesti hidrolizati sunt in mod tipic facuti din plante sau lapte, in timp
ce noii hidrolizati din proteine animale sunt derivati de fapt din carne si oase de animale, ceea ce le plaseaza in cu totul alta categorie. Hidrolizatul proteic din zer de exemplu este obtinut doar din zerul de pe urma laptelui animal. Dar hidrolizatii de proteina de la animale sunt in mod esential carne animala fin tocata si procesata enzimatic – amintiti-va o imagine a infamei “mazga roz” si veti obtine o idee corecta despre ceea ce vorbim aici.
“Se pare ca acesta comoara de bogatii lipidice a maruntisurilor “nefolosite” de resturi animale poate cu usurinta sa fie transformata intr-o chestie vascoasa, gel sau pasta de un anume tip, aparent ideal pentru fi pompata de abatoare in alimentele procesate precum inghetata” scrie Lewis Page pe un ton glumet pentru The Register despre acest concept.
“In ciuda eforturilor eroice ale afaceristilor carnii, in care fiecare particula de gelatina si cartilagiu sa poata fi extrasa prin jeturi puternice din coloana vertebrala a fiecarui animal mort cu scopul de a fi consumata – poate in carnati, placinat sau pasta de carne – si (dupa cum am aflat noi ulterior), sa poata fi luata scurtatura ciudata in ce priveste orice cal mort ce ar putea zace pe undeva, cu toate aceste tonaje imense de nutrienti carnosi mai putin atractivi precum mate, ochi, tendoane, cartilagii, alte tesuturi conectoare de diferite tipuri, creier, copite, organe genitale, etc, toate tind sa ajunga la gunoi.”
Procesatorii de alimente industriale pretind sa reutilizeze resturile animale sub pretextul ca “adauga valoare” alimentelor
Pentru industria alimentara totusi, transformarea deseurilor animale in hrana va adauga valoare alimentelor care s-ar putea sa aiba lipsuri nutritive. De exemplu Proliver, firma belgiana, deja manufactureaza o linie de “pudre proteice” pe baza de carne de pui si curcan, ce aparent poate fi injectata in alte produse din carne si utilizata pentru a ingrosa sau imbogati alte alimente: http://www.proliver.be/nl/home-1.htm
Iar o companie ruseasca a admis in mod deschis ca planuieste sa utilizeze hidrolizatii din proteine animale pentru a “imbogati” inghetata. Potrivit rapoartelor, compania, cunoscuta ca Mobitek-M, deja a construit o fabrica in regiunea Belgorod din Rusia, fabrica ce este capabila sa proceseze o suta de tone de “proteine animale functionale” pe zi.
Cum arata viitorul alimentatiei? Imi place sa cred ca nu va arata astfel. Insa cu siguranta noi , consumatorii vom avea un cuvant greu de spus. Daca insa nu ne desteptam sa fim consumatori constienti, sa fim consumatori care sa ceara ce este mai bun si mai sanatos si nu sa se multumeasca cu ce este disponibil, ieftin si gustos, viitorul alimentatiei este unul sumbru si la fel si cel al sanatatii si al fericirii noastre!
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.foodprocessing.com.au
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130520094846.htm
http://www.theregister.co.uk/2013/05/22/surplus_meat_ice_cream/ carne procesata in inghetata
Articol preluat integral : http://viataverdeviu.ro/resturile-de-carne-procesata-sunt-reprocesate-in-inghetata-viitorul-ingrozitor-al-alimentelor/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu