sâmbătă, 6 iulie 2013

Proteina din laptele matern lupta impotriva “supermicrobilor” rezistenti la antibiotice

Cheia infrangerii “supermicrobilor” ar putea fi o simpla proteina ce se gaseste in mod natural in laptele matern. Acestea sunt promitatoarele descoperiri ale unui nou studiu de la State University of New York (SUNY) din Buffalo, unde cercetatorii au descoperit recent ca HAMLET, prescurtarea de la Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells (Lactalbumina Umana Facuta Letala pentru celulele Tumorale), tinteste mitocondriile bacteriilor rezistente la medicamente.
Similar modului in care HAMLET a fost dovedit a distruge celulele canceroase, substanta din laptele matern de asemenea pare sa decupleze structurile cheie din celulele bacteriei, blocandu-le esentialmente de la a aduce vatamari si a prolifera. Combinata cu protocoalele existente pentruantibiotice, HAMLET practic are potentialul de a infrange supermicrobi precum MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus/rezistent la meticilina) si C. diff (Clostridium difficile), spun oamenii de stiinta.
“HAMLET are potentialul de a minimiza concentratiile de antibiotice de care avem nevoie pentru a lupta impotriva infectiilor, si ne da putinta de a utiliza din nou antibiotice traditionale impotriva tulpinilor rezistente” spune dr. Anders Hakansson, Ph.D., microbiolog si imunolog la SUNY, care a fost creditat cu descoperirea HAMLET. Cand a incercat sa identifice componentele specifice ale laptelui matern care ajuta la protejarea nou-nascutilor impotriva bolilor precum infectiile tractului respirator superior, Hakansson a dat peste HAMLET.
“Spre deosebire de medicamentele sintetice, HAMLET este un complex proteina-lipida aparand natural in laptele uman, si deci nu este asociat cu tipurile de efecte lapte de mama antibioticesecundare toxice pe care le vedem asa frecvent la antibioticele de mare putere necesare pentru a omora organismele rezistente la medicamente”, adauga dr. Laura Marks, Ph.D., care a ajutat de asemenea la efectuarea studiului.
Majoritatea dintre noi stiu deja ca laptele matern necontaminat contine echilibrul perfect de enzime, hormoni, factori imunitari si alti nutrienti cheie necesari pentru ca bebelusii sa se dezvolte in final ca niste copii sanatosi, si in cele din urma in adulti sanatosi. Dar acum stim un pic mai mult despre cum se realizeaza asta la nivel molecular, si in mod specific cu privire la liniile bacteriene mutante.

Laptele matern face ca tulpinile bacteriene “rezistente” sa raspunda inca o data la antibiotice traditionale

Publicat in jurnalul cu acces liber PLoS One, noul studiu a gasit ca HAMLET a micsorat doza de antibiotice necesara pentru a lupta cu Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) si Staphylococcus aureus (S. aureus) cu un factor de cel putin opt. HAMLET a fost de fapt asa de puternic, incat acesti microbi, si alte tulpini rezistente au redobandit sensibilitatea lor la antibiotice, ceea ce nu se credea a fi posibil.
“Industria farmaceutica este ezitanta in prezent sa dezvolte antibiotice, deoarece ele sunt utilizate pentru un scurt timp si initial vor fi utilizate rar si doar cand nimic altceva nu mai merge”, spune dr. Hazeline Hakansson, Ph.D., un alt cercetator cheie implicat in studiu. “HAMLET, pe de alta parte, este mai mult un adjuvant si poate fi utilizat pe larg in combinatie cu antibioticele comune; deja are o uriasa piata potentiala care doar va spori in urmatorii cativa ani, pe masura ce rezistenta la antibiotice sporeste”.
In mod similar, HAMLET ar putea fi utilizat impreuna cu tratamentele traditionale pentru cancer, sau chiar sa le inlocuiasca. Studiile au gasit ca HAMLET ucide efectiv mai mult de 40 de tipuri diferite de celule tumorale, lasand in tot acest timp celulele sanatoase neatinse. HAMLET este de asemenea non-toxic, ceea ce inseamna ca potentialul lui pentru tratament este nelimitat.
“Spre deosebire de majoritatea medicamentelor curente anticancer… HAMLET omoara celulele tumorale printr-un mecanism natural, non-toxic”, explica un raport asupra HAMLET realizat de oamenii de stiinta de la Lunds University din Suedia. “HAMLET nu pare sa deterioreze tesuturile sanatoase… [si] poate fi produs in mari cantitati la calitatea medicamentelor”.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.buffalo.edu/news/releases/2013/05/001.html
http://www.med.lu.se
http://ffhi.ucdavis.edu
http://www.naturalnews.com/040473_breast_milk_superbugs_HAMLET_protein.html – antibiotice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu