Multi oameni isi petrec vietile asteptand sa fie fericiti. Si multi gandesc astfel: “daca as fi avut mai multi bani”, sau “daca as fi slabit”, sau completeaza tu spatiile goale, atunci eu as fi sau as fi fost fericit.
Ei bine, aici este secretul: poti fi fericit chiar acum. Nu este intotdeauna usor, dar poti alege sa fii fericit, si in vasta majoritate a circumstantelor, nu exista nimeni care sa te opreasca sa faci asta, in afara de tine insuti.
Adevarul este ca fericirea nu vine de la bogatie, aspect perfect sau chiar o relatie perfecta. Fericirea provine dinlauntru. De aceea, daca vrei cu adevarat sa fii fericit, ai nevoie sa lucrezi asupra ta mai intai.
22 de obiceiuri pozitive ale oamenilor fericiti
Care este secretul de a fi fericit? Poti invata cum sa o faci, intocmai precum poti invata orice alta deprindere. Cei care sunt fericiti tind sa urmeze un anumit set de obiceiuri care creeaza pace in vietile lor; daca inveti sa aplici aceste obiceiuri in propria ta viata, exista multe sanse ca si tu sa fii fericit.
Acest articol compileaza 22 de astfel de comportari pe care tu le poti utiliza pentru a-ti amplifica viata si fericirea [1]:
1. Renunta la a mai purta pica
A ierta si a uita este necesar pentru propria ta fericire, intrucat a purta pica inseamna ca te atasezi de resentimente, suparare, lezare si alte sentimente negative care stau in calea propriei tale fericiri. Renuntarea la a purta pica te elibereaza de lucrurile negative si elibereaza mai mult “spatiu” ce poate sa fie ocupat de sentimente pozitive.
2. Trateaza pe oricine cu bunatate
Bunatatea nu este doar contagioasa, mai este si dovedita ca te face fericit. Cand esti bun cu ceilalti, creierul tau produce hormoni de buna dispozitie, si neurotransmitatori precum serotonina, iar tu esti capabil sa cladesti relatii puternice cu ceilalti, stimuland sentimente pozitive peste tot in jurul tau.
Schimba dialogul interior, astfel incat oricand ai vreo “problema”, sa o vezi ca pe o provocare sau o noua oportunitate de a-ti schimba viata in mai bine. Elimina complet cuvantul “problema” din mintea ta.
4. Exprima recunostinta pentru ceea ce ai
Oamenii care sunt recunoscatori pentru ceea ce au, sunt mai capabili sa faca fata stresului, sa aiba sntimente pozitive, si sunt mai capabili sa isi atinga scopurile. Cea mai buna modalitate de a pune la treaba puterea pozitiva a recunostintei este de a tine o lista sau un jurnal al recunostintei, unde sa mentionezi in mod activ in scris lucrurile pentru care tu esti recunoscator in fiecare zi. Aceasta actiune a fost corelata cu o stare sufleteasca mai fericita, un mai mare optimism si chiar o sanatatea fizica mai buna.
5. Viseaza maret
Indrazneste si viseaza maret, deoarece astfel vei avea mai multe sanse de a-ti infaptui scopurile. Mai degraba decat sa te autolimitezi, cand visezi maret, iti deschizi mintea catre o starea mai optimista, mai pozitiva, in care ai puterea de a realiza virtual orice doresti.
6. Nu te ingrijora de nimicuri
Daca cumva chestiunea care te innebuneste va fi nerelevanta intr-un an, o luna, o saptamana sau chiar dupa o zi, de ce sa iti bati capul? Oamenii fericiti stiu cand sa lase iritatiile zilnice ale vietii sa cada din spinarea lor.
7. Vorbeste-i de bine pe ceilalti
Ar putea fi tentant sa preiei barfa zilnica si sa o dai mai departe, dar vorbitul de rau despre ceilalti este precum o baie de emotii negative; corpul tau le absoarbe. In loc de asta, incearca sa spui doar cuvinte frumoase, pozitive despre ceilalti oameni, si vei ajuta la stimularea gandirii pozitive si in propria ta viata. Barfa intuneca sufletul
8. Evita sa cauti mereu scuze
Este usor sa-i invinovatesti pe ceilalti pentru esecurile din viata ta, dar a face asa inseamna ca este putin probabil ca tu sa te ridici deasupra acestora. Oamenii fericiti isi asuma responsabilitatea pentru erorile si pasii gresiti, apoi utilizeaza esecul ca o oportunitate de schimbare in mai bine. Accepta responsabilitatea pentru tot ce se petrece in viata ta.
9. Traieste in prezent
Ingaduie-ti sa fii cufundat in orice faci chiar acum, si acorda-ti timp pentru a exista cu adevarat in clipa actuala. Evita reluarile evenimentelor negative in capul tau, sau ingrijorarile despre viitor; savureaza doar ceea ce se petrece chiar acum in viata ta.
10. Trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata
Trezitul la aceeasi ora in fiecare zi (de preferat devreme) este inselator de simplu. Daca faci asa, asta te va ajuta sa iti regularizezi ritmul circadian, astfel incat vei avea un timp mai usor la trezire si probabil te vei simti mai energizat. In plus, obiceiul de a te trezi dimineata devreme in fiecare zi este un obicei impartasit de multi oameni de succes, intrucat amplifica productivitatea si concentrarea.
11. Nu te compara cu altii
Viata ta este unica, deci nu masura propria ta valoare prin compararea cu cei din jurul tau. Chiar faptul ca te privesti pe tine ca mai bun decat semenii tai este in detrimentul fericirii tale, intrucat alimentezi sentimente de judecare a celorlalti si un simt nesanatos de superioritate. Masoara-ti propriul succes bazandu-te doar pe progresul tau, nu pe cel al altora.
12. Inconjoara-te cu oameni pozitivi
Zicala “suferinta indrageste tovarasia” este pe deplin adevarata. De aceea ai nevoie sa iti alegi prieteni care sunt optimisti si fericiti ei insisi, intrucat vei fi inconjurat de energie pozitiva.
13. Realizeaza ca nu ai nevoie de aprobarea celorlalti
Este important sa iti urmezi propriile vise si dorinte, fara a-i lasa pe scepticii negativisti sa iti stea in drum. Este bine sa cauti parerile altora, dar oamenii fericiti raman credinciosi propriilor inimi si nu se impotmolesc in nevoia de aprobare dinafara.
14. Acorda-ti timp pentru a asculta
Ascultarea te ajuta sa te patrunzi de intelepciunea celorlalti si simultan iti ingaduie sa iti aduci la tacere propria ta minte. Ascultarea intensa te poate ajuta sa te simti multumit, in timp ce te ajuta sa dobandesti perspective diferite.
15. Alimenteaza relatii sociale
Relatiile sociale pozitive sunt o cheie pentru fericire, deci asigura-te ca iti faci timp sa iti vizitezi si sa petreci timp cu prietenii, familia si partenerul tau de viata.
16. Mediteaza/Roaga-te
Meditatia sau rugaciunea te ajuta sa iti mentii mintea focalizata, iti calmeaza nervii si sprijina pacea launtrica. Cercetarile arata ca poate chiar sa duca la schimbari fizice in creier si sa te faca mai fericit.
17. Mananca mai sanatos
Ceea ce mananci are un impact direct asupra starii tale si a nivelelor de energie, atat pe termen scurt, cat si lung. In timp ce mancatul corect poate sa pregateasca creierul si corpul tau pentru a fi intr-o stare concentrata de fericire, mancatul alimentelor junk food procesate te va lasa amortit si prada bolilor cronice. Pe site nostru http://viataverdeviu.ro/ este un instrument excelent si gratuit pentru a te ajuta sa alegi cele mai bune alimente atat pentru bunastarea fizica, dar si emotionala
18. Practica exercitii fizice
Exercitiul fizic ridica puternic nivelele de factori biochimici promovand sanatatea creierului, precum serotonina, dopamina si norepinefrina, care ar putea ajuta la eliminarea unora dintre efectele stresului si de asemenea sa aline unele simptome ale depresiei. Mai degraba decat sa vezi exercitiile fizice ca pe o unealta medicala pentru a pierde din greutate, a preveni bolile si a trai mai mult – toate beneficii care intervin in timp – incearca sa vezi exercitiile fizice ca pe o unealta zilnica de a intari imediat cadrul tau mental, a reduce stresul si a te simti mai fericit.
19. Traieste cu putin
Dezordinea are un fel de a-ti secatui energia direct din tine si a o inlocui cu sentimente de haos. Dezordinea este o sursa adesea nerecunoscuta de stres care stimuleaza sentimente de anxietate, frustrare, distragerea atentiei si chiar vina, deci acorda un ultimatum dezordinii de la birou si de acasa, scapa de dosarele si hartiile inutile si excesive, de brambureala si alte “chestii” care nu doar ocupa spatiu in mediul tau fizic, dar si in mintea ta. Tot ce nu folosesti in decurs de un an inseamna ca nu-ti este de folos.
20. Fii cinstit
De fiecare data cand minti, nivelul tau de stres are mai multe sanse sa creasca, iar respectul de sine se mai naruie un pic. In plus, daca ceilalti descopera ca esti un mincinos, asta iti va afecta relatiile personale si profesionale. Spunerea adevarului, pe de alta parte, iti amplifica sanatatea mentala si permite celorlalti sa isi cladeasca increderea in tine.
21. Preia controlul
Evita sa lasi pe altii ca sa iti dicteze modul in care traiesti, in loc de asta, preia controlul propriei vieti, ceea ce iti permite sa iti implinesti propriile tale scopuri si vise, ca si un sentiment maret al propriei tale valori
22. Accepta ceea ce nu poate fi schimbat
In viata ta nu va fi totul in regula, dar acest lucru este in regula. Oamenii fericiti invata sa accepte nedreptatile si pasii inapoi, lucruri pe care nu le pot schimba in vietile lor, si in loc de a face incercari inutile de schimbare, ei isi pun intreaga lor energie in schimbarea in mai bine a ceea ce pot ei controla.
Un stil de viata sanatos amplifica in mod natural fericirea
S-ar putea sa fi observat ca unele dintre obiceiurile oamenilor fericiti sunt aceleasi cu cele care sunt esentiale pentru ducerea unui stil de viata sanatos – exercitiile fizice si mancatul corect, de exemplu. Odata ce adopti o mentalitate fericita, si chiar inainte ca sa faci asta, adoptarea obiceiurilor sanatoase iti vor mentine buna dispozitie la un nivel inalt in mod natural, chiar si in mijlocul stresului. Oamenii fericiti tind sa fie oameni sanatosi, si viceversa, asa ca in plus pe langa mancare sanatoasa si exercitii fizice, urmatoarele strategii ale stilului de viata pot de asemenea sa ajute la sprijinirea bunastarii emotionale:
Somn adecvat: privarea de somn este pusa in legatura cu tulburari psihiatrice precum anxietatea si depresia bipolara, in timp ce perioadele corecte de somn au fost puse in legatura cu caracteristicile personalitatii pozitive, precum optimismul si un mai mare respect de sine, ca si o mai mare capacitate de a rezolva problemele dificile [2].
Grasimi omega-3: este binecunoscut ca respectivele concentratii joase ale grasimilor omega-3 sporesc riscul schimbarilor bruste de dispozitie si tulburarilor de aceeasi natura. S-a gasit ca cei care sufera de depresie au nivel scazut de omega-3 in sange, comparativ cu persoanele fara depresie. Semintele de in si de canepa sunt sursa mea preferata de grasimi omega-3.
Expunere regulata la soare: acest lucru este esential pentru producerea de vitamina D, al carei nivel scazut este pus in legatura cu depresia. Dar chiar dincolo de vitamina D, se stie ca expunerea regulata la soare ridica buna dispozitie si energia prin eliberare de endorfine.
Sper ca aceste sfaturi sa va ajute, pentru mai multe informatii urmariti postarile noastre sau abonativa la newsletterul nostru gratuit aici:
Surse pentru acest articol cuprind:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/08/22-happy-habits.aspx
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu