vineri, 2 august 2013

Dieta vegetariana corelata cu un risc scazut de deces

Un nou studiu condus de dr. Michael Orlich de la Loma Linda University din California arunca o lumina mai pozitiva asupra beneficiilor trecerii la o dieta vegetariana.
O dieta cu adevarat vegetariana este una care evita toate produsele provenind de la animale, chiar ouale si laptele. O dieta vegetariana consta in principal din cereale, nuci, leguminoase de felul fasolei, plante, legume, fructe de padure, vegetale si fructe. Potrivit unui sondaj de opinie Gallup 2012, doar 5% dintre americani mananca astfel. Altii au o dieta similara. Lacto-vegetarienii mananca produse lactate, dar nu peste si carne. Pesco-vegetarienii mananca peste.

Minimum 12% scadere a mortalitatii pentru cei ce au o dieta vegetariana

Potrivit studiului d-rului Orlich, oamenii care mananca vegetarian au mai putine sanse sa moara in oricare perioada de timp luata in considerare. Aceasta dovedeste ca dieta vegetarianalegumele, plantele, fructele, nucile si fructele de padure sunt mai mult decat hrana; sunt un leac valoros, hranind celulele corpului uman, permitand o functionare optima.
Dr. Orlich indica faptul ca “eu cred ca acest lucru sporeste dovezile aratand posibilul efect benefic al dietelor vegetariene in prevenirea bolilor cronice si a imbunatatirii longevitatii”.
Studiul lui Orlich s-a desfasurat in jurul datelor de la 73 000 de voluntari alesi aleatoriu dintre adventistii de Ziua a Saptea intre 2002 si 2007. El si echipa lui de cercetatori au analizate datele la sfarsitul lui 2009, comparand ratele deceselor in randul tuturor participantilor.
Toti participantii au fost chestionati inainte de inceperea studiului in privinta obiceiurilor lor alimentare. Ei au fost agregati in categorii generale pe acest criteriu. Ei au detaliat cat de des mancau lactate, oua, peste si carne.
Dintre participanti doar 8% erau strict vegani. Acestia nu mananca sau utilizeaza deloc nici un fel de produse animale.
Douazeci si noua procente au fost clasificati ca lacto-vegetarieni, sau oameni care nu mananca peste si carne, dar mananca lactate si oua. Cincisprezece procente consumau ocazional peste si alte carnuri. Restul erau mancatori de carne. [vegani: 8%; lacto/ovo: 29%; consumatori ocazionali de carne: 15%; consumatori carne: 48%]
La sfarsitul perioadei de sapte ani, cercetatorii au utilizat bazele lor de date despre participanti pentru a vedea cine mai traia si cine murise.
Au gasit ca in medie sapte la mie dintre consumatorii de carne au murit in fiecare an.
Dintre vegetarieni, circa cinci la mie au murit in fiecare an.
Vegetarienii in general au avut o rata de deces cu 25% mai scazuta comparativ cu mancatorii de carne, si dupa ce au fost luate in considerare variabilele controlabile de sanatate, cum ar fi varsta, rasa si obiceiurile privitoare la miscare/exercitiu fizic, au concluzionat ca o dieta vegetariana coboara rata mortalitatii pe grupe cu circa 12%. Ei au mai gasit ca barbatii beneficiaza cel mai mult de pe urma unei diete vegetariene.
Orlich a explicat, aratand despre consumul de carne rosie si procesata ca acesta duce la rate mai inalte ale mortalitatii, “renuntarea la carne ar putea fi cauza. Mai este posibil ca mancatul a mai multe alimente vegetale precum fructele si legumele sa ofere beneficii impotriva mortii”.

Este vorba de mai mult decat a trai si a muri

Consumul unei diete vegetariene nu ar trebui sa fie facute pentru evitarea mortii. Moartea ajunge pe oricine. In studiu totusi o dieta vegetariana a intarziat semnificativ moartea, comparativ cu cei care consumau carne. Este excelent, dar a-ti baza dieta doar pe o chestiune de viata si de moarte inseamna a nu aprecia pe deplin toate beneficiile unei diete vegetariene. A duce o viata de calitate este cel mai important aspect al respectarii unei diete bazate pe plante. Zece ani de viata de calitate inseamna mai mult decate douazeci de ani de chinuri. Un stil de viata vegetarian este unul cu mai multa energie, mai putina durere, somn de calitate, si un metabolism stabil.
Alice Lichtenstein, de la directia Laboratorului de Nutritie Cardiovasculara din Boston a observat participantii vegetarieni si crede ca ei traiesc o viata mai sanatoasa si de o mai buna calitate decat ceilalti.
Lichtenstein a spus: “este important de notat ca vegetarienii din acest studiu erau mai bine educati, mai putin probabil ca ei sa fumeze, practicau mai mult exercitii fizice si erau mai zvelti”.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.reuters.com
http://www.doctorslounge.com/index.php/news/pb/38475
http://www.prevention.com - vegetariana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu