marți, 13 august 2013

Cometa strălucitoare ca Luceafărul, în 2013

În această noapte, dacă cerul este senin, curentul de meteori numit Perseide va putea fi văzut cel mai bine. Perseidele își au maximumul în noaptea de 12 spre 13 august 2013, când vor putea fi observați până la 100 de meteori pe oră.


Meteorii sunt particule de praf care ard în atmosfera Pământului din cauza frecării cu aerul, lăsând în urmă dâre luminoase pe cer. Perseidele vor putea fi observate și în nopțile viitoare, până pe 24 august. 



Însă evenimentele astronomice ale anului 2013 nu se încheie cu Perseidele: lunile de toamnă și de iarnă aduc evenimente astronomice foarte interesante. Unul dintre cele mai spectaculoase ar putea fi trecerea cometei C/2012 S1 (ISON) la mică distanță față de Soare, pe 28 noiembrie. Dacă va supraviețui întâlnirii cu Soarele, ea va putea fi văzută cu ochiul liber și va avea o strălucire egală cu cea a planetei Venus.



August



27 August. Neptun în opoziție. La această dată, planeta se va afla la cea mai mică distanță de Pământ și va fi pe deplin luminată de Soare. Este cel mai bun moment pentru a vedea (cu ajutorul telescopului) și pentru a fotografia planeta Neptun. Din cauza distanței mari, fără un telescop foarte puternic, ea va putea fi văzută doar sub forma unui mic punct albastru.



Septembrie



22 Septembrie. Echinocțiul de toamnă. Se va produce la ora 23:44 (ora de vară) și marchează începutul toamnei astronomice în emisfera nordică. Acest eveniment indică momentul în care Soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, și astfel va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest. Durata zilelor este egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine, singurele excepții fiind întâlnite în regiunile polare. Începând cu data de 21 septembrie și până la 21 decembrie, durata zilelor va scădea, iar cea a nopților va crește.



Octombrie



3 Octombrie. Uranus în opoziție. Planeta verde-albastră se va afla la cea mai mică distanță de Pământ. Deoarece va fi în întregime luminată de Soare, acesta este cel mai bun moment pentru a o observa (cu ajutorul unui telescop) și pentru a o fotografia. Însă din cauza distanței mari, fără un telescop foarte puternic, ea va putea fi văzută doar sub forma unui mic punct verde-albastru.

7-8 Octombrie. Ploaia de meteori Draconide. Draconidele sunt o ploaie de meteori în decursul căreia se pot vedea până la 10 meteori pe oră. Ploaia de meteori este produsă de particulele de praf lăsate în urmă de cometa 21P Giacobini-Zinner. Draconidele se produc anual între 6 și 10 octombrie, cu un maximum în noaptea de 7 spre 8 octombrie. Meteorii sunt numiți Draconide deoarece par să vină din constelația Dragonului.



18 Octombrie. Eclipsă de Lună în penumbră. Eclipsa va fi vizibilă aproape în întreaga lume, cu execepția Australiei și a estului extrem al Siberiei. În timpul acestui tip de eclipsă, Luna se va întuneca ușor, dar nu complet, deoarece va trece prin penumbra, și nu prin umbra Pământului. Eclipsa începe la ora 00:50 și se termină la 04:50, maximumul producându-se la ora 02:50. 



21-22 Octombrie. Ploaia de meteori Orionide. Este vorba de o ploaie de meteori de intensitate medie, în decursul căreia se pot vedea până la 20 de meteori pe oră. Acești meteori reprezintă resturi de praf lăsate de trecerea Cometei Halley. Sunt numiți Orionide deoarece par să vină din constelația Orion. Spectacolul poate fi observat de pe 2 octombrie până pe 7 noiembrie, însă maximumul se va atinge în noaptea de 21 octombrie. 



Noiembrie

4-5 Noiembrie. Curentul de meteori Tauridele de Sud. Este un curent de intensitate mică de până la 7 meteori pe oră. Are o perioadă de apariție lungă (de pe 25 septembrie până pe 25 noiembrie), iar meteorii sunt numiți "mingile de foc" deoarece sunt foarte luminoși. Tauridele și-au primit numele după constelația Taurlui, din care par să vină.



11-12 Noiembrie. Curentul de meteori Tauridele de Nord. Și acesta are o perioadă lungă de apariție (12 octombrie până pe 2 decembrie) și un maximum de aproximativ 7 meteori pe oră, în jurul orei 1, în noaptea de 11-12 noiembrie. 



17-18 Noiembrie. Ploaia de meteori Leonide. Este un curent meteoric care are un vârf ciclic odată la 33 de ani, moment când pot fi observați sute de meteori pe oră. Următorul vârf se va produce în anul 2034. Anul acesta, din păcate, Luna Plina nu va permite o bună observație. Poate fi observat în perioada 6-30 noiembrie, iar maximumul va fi în noaptea de 17 spre 18 noiembrie. Meteorii par să vină din zona constelației Leului și provin din coada Cometei Temple-Tuttle.



28 Noiembrie. Cometa C/2012 S1 (ISON). Cometa recent descoperită va ajunge la cea mai mică distanță față de Soare pe 28 noiembrie. Dacă ea va supraviețui întâlnirii cu Soarele, ar putea fi una dintre cele mai strălucitoare comete observate de-a lungul timpului. Unii astronomi estimează că ea ar putea fi chiar suficient de strălucitoare pentru a fi văzută în timpul zilei. În lunile august și septembrie, cometa va începe să fie vizibilă pe cerul dimineții, putând fi observată cu ajutorul unui telescop. În lunile octombrie-noiembrie ea va fi vizibilă cu ochiul liber și va continua să devină tot mai strălucitoare până pe 28 noiembrie. Dacă va supraviețui, în această zi cometa va fi vizibilă pe cerul dimineții și pe înserat. Inițial, astronomii au estimat că ea ar putea fi la fel de strălucitoare precum Luna Plină, însă observații ulterioare au indicat faptul că ea va fi la fel de strălucitoare precum planeta Venus (Luceafărul). În luna decembrie, dacă nu se va distruge până atunci, ea va fi vizibilă din ambele emisfere cu ochiul liber, până în ianuarie 2014.

Decembrie 



13-14 Decembrie. Curentul meteoric Geminide. Geminidele produc în timpul maximumului între 60-80 de meteori pe oră, uneori ajungând până la 120, o mare parte din ei fiind extrem de strălucitori (bolizi). Poate fi observat între 7 și 17 decembrie, însă maximumul vine în jurul datei de 13 decembrie. Geminidele par să vină din constelația Gemenilor, chiar din zona celor mai strălucitoare stele din constelație: Castor și Pollux. Este produs de resturile provinte de la Asteroidul 3200 Phaeton. Anul acesta, Luna Plină nu va oferi condiții de cer întunecat.



21 Decembrie. Solstițiul de iarnă. Va avea loc la ora 19:11 și va marca durata zilei cu cea mai mică valoare din an, iar durata nopții de valoare maximă. Începând cu această dată și până la 21 iunie, durata zilelor va crește, iar cea a nopților va scădea.



21-22 Decembrie. Curentul de meteori Urside. Acesta este ultimul curent meteoric al anului. Poate fi observat în perioada 17-25 decembrie, iar maximumul va avea loc în perioada 21-22 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Meteorii par să vină din constelația Carul Mic (Ursa Mică). Acest curent este produs de resturile lăsate de trecerea cometei Tuttle.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu