Patrunjelul este o planta atat de banala, incat efectele sale asupra sanatatii raman de cele mai multe ori neobservate. Nelipsit din niciun frigider, patrunjelul te ajuta in caz de reumatism, tuse, dureri de stomac, chiar si la slabit. Iata 9 beneficii ale patrunjelului, un remediu ieftin si eficient.
1. Patrunjel pentru tulburari digestive
Patrunjelul iti e de folos daca ai crampe sau arsuri la stomac, dureri de burta sau aciditate gastrica, adica tulburari digestive. Infuzeaza timp de 10 minute o lingura de patrunjel proaspat in 250 ml de apa, strecoara si bea dupa masa. Daca simptomele persista, mergi la medic, ar putea fi vorba despre o boala cronica, nu despre o indispozitie temporara.
2. Patrunjel pentru reumatism
Daca ai dureri ale unei articulatii, fa o cataplasma cu patrunjel.
Pune o legatura mare de patrunjel in jumatate de litru de apa. Lasa inca 2 minute dupa ce da in fiert. Stinge focul, scutura usor patrunjelul, apoi mixeaza-l cu 2 linguri de ulei de masline. Intinde pasta calda pe o panza subtire sau pansament si pune cataplasma pe articulatia dureroasa. Refa cataplasma dupa doua ore si aplic-o dupa ce ai clatit zona cu apa calduta.
Poti faci si infuzie cu o lingura de patrunjel in 250 ml de apa.
3. Patrunjel pentru tuse si bronsita
Bronsita se manifesta indeosebi printr-o tuse persistenta, necesara pentru a degaja bronhiile incarcate cu mucus. Patrunjelul favorizeaza expectoratia, atunci cand suferi de bronsita.
Fa infuzie cu o lingura de patrunjel tocat mare intr-o cana de apa fiarta, timp de 5 minute. Strecoara si bea infuzia de patrunjel.
4. Patrunjel pentru slabit
Patrunjelul are importante proprietati diuretice. Asta pentru ca fibrele sale reduc stocarea grasimilor. De asemenea, patrunjelul taie si pofta de mancare, de aceea ajuta la slabit si la combaterea celulitei.
Pune patrunjel verde in toate mancarurile. Nu doar ca le va da un gust bun, dar te va ajuta si sa slabesti.
Pentru o mai buna eficacitate, fa suc de patrunjel. Pune in blender o legatura buna de patrunjel singur sau asociat cu alte legume si bea sucul.
Pentru o mai buna eficacitate, fa suc de patrunjel. Pune in blender o legatura buna de patrunjel singur sau asociat cu alte legume si bea sucul.
Infuzia de seminte de patrunjel este si ea diuretica. Lasa la inmuiat jumtate de lingurita de seminte de patrunjel intr-o cana cu apa timp de 15 minute. Bea jumatate de cana de 2-3 ori pe zi, intr-o cura de maximum 15 zile.
5. Patrunjelul scade riscul de accident vascular
Antioxidantii prezenti in patrunjel, in special apigenina, reduc efectele radicalilor liberi din corp, implicati in aparitia bolilor cardiovasculare. Patrunjelul ar putea contribui la prevenirea riscului de accident vascular cerebral, in conditiile unei alimentatii echilibrate.
Daca prezinti risc de AVC consuma, preventiv, patrunjel verde in mancare sau sub forma de suc sau de infuzie.
Patrunjelul este o planta bogata in vitamina K. Nu consuma patrunjel in cantitati mari, daca faci tratamente cu anticoagulante.
6. Patrunjelul pentru cistita
Radacina de patrunjel te ajuta in caz de cistita (dar nu acuta) si uretrita. Radacina poate fi folosita si pentru tratarea calculilor renali, favorizand eliminarea renala a deseurilor toxice.
Amesteca radacina de patrunjel si frunze. Consuma maximum 6 g din acest preparat pe zi in trei reprize. Infuzeaza 2 g de patrunjel in 150 ml de apa fierbinte.
Daca simtopele persita mergi la medic.
7. Patrunjel pentru cancer
Patrunjelul poate preveni cancerul de ficat, de stomac, de piele, de creier, de san sau cancerul tiroida. Asta deorece contine in cantitate mare apigenina. S-a demonstrat eficacitatea acestei substante din familia flavonoidelor in lupta contra cancerului. O alimentatie bogata in apigenina contribuie la diminuarea riscului de cancer.
8. Patrunjel pentru ten
O lotiune tonica cu patrunjel curata de impuritati si reda luminozitatea tenului obosit. Unsor antiinflamatoare, lotiunea tonica cu patrunjel este ideala pentru ten uscat, sensibil sau fragil si atenueaza roseata.
Pune pe foc o legatura de patrunjel in 500 ml de apa. Dupa ce da in fiert, da focul mic si mai lasa 15 minute. Strecoara si foloseste aceasta lotiune dimineata si seara. Poti pastra acest preparat 5-6 zile intr-o sticluta cu culoare inchisa, in compartimentul pentru fructe si legume al frigiderului.
9. Patrunjel pentru reglarea menstruatiei
Patrunjelul are proprietati emenagoge (de stimulare a menstruatiei), gratie continutului sau de apiol. Aceasta substanta actioneaza asupra aparatului circulator si a muschilor, stimuland fluxul sanguin in regiunea pelviana si uter. Patrunjelul este recomandat in caz de amenoree sau dismenoree, pentru a restabili menstruatia intrerupta sau tulburata si pentru a calma durerile menstruale.
Bea infuzie cu una-doua linguri de patrunjel intr-o cana de apa.
ATENTIONARI
Patrunjelul stopeaza lactatia femeilor care alapteaza. El nu este recomandat in cantitati mari (mai mult de jumatate de legatura), insa poate fi folosit pentru asezonarea mancarurilor.
Daca vrei sa incetinesti sau sa operesti lactatia, bea o infuzie de patrunjel de 2-3 ori pe zi.
Sursa: http://www.curademiere.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu