vineri, 14 noiembrie 2014

Descoperire de senzație: o fibulă DACICĂ din argint, cu cap de lup


În această vară, în apropierea cetății dacice Buridava (județul Vâlcea), s-a făcut o descoperire extraordinară: o fibulă dacică din argint cu o reprezentare în basorelief a unui cap de lup.

Descoperirea este deosebit de importantă deoarece sunt extrem de puține obiecte din perioada dacică cu o astfel de reprezentare.
Importanța acesteia trebuie înțeleasă ca o confirmare a faptului că lupul avea o valoare totemică în cultura dacilor, fiind folosit atât pentru a “încărca magic” obiecte de uz curent (și prin acestea, pe utilizatorii lor), cât și pentru a da forță și curaj în luptă, unde lupul devenea o armă-stindard: lupul cu corp de șarpe.

Inspirați de profilul animalului, unul nu numai inteligent, dar și nesupus, dacii și-au dorit să preia puterea acestuia folosind simboluri care să îl aducă alături de ei, ca un aliat de nădejde.

De altfel, forța simbolului, ca și eficiența lui, a fost atât de mare încât draconul cu cap de lup poate fi văzut și astăzi, atât pe Columna lui Traian, ridicată în anul 113 d.Chr., cât și pe Arcul lui Galerius din Salonic, ridicat aproape 200 de ani mai  tărziu.

Daniel Roxin

NOTĂ: Prezentarea fotografiei cu fibula dacică cu o reprezentare a unui cap de lup este făcută în premieră absolută prin intermediul acestui articol. În viitorul apropiat vă voi prezenta mai multe detalii…

Draconul dacic pe Columna lui Traian

Draconul-dacic-pe-Columna-lui-Traian

Draconul dacic pe Arcul lui Galerius

dracon pe arc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu