Turcia analizează sâmbătă modul în care va răspunde Siriei, care a recunoscut că a doborât vineri un avion de luptă turc, incident grav ce acutizează tensiunile dintre Ankara şi Damasc şi ameninţă să aibă aspre consecinţe internaţionale, relatează AFP.
Ankara a aşteptat aproape 12 ore vineri până să confirme că unul din avioanele sale F-4 Phantom, care decolase de la baza din Malatya (sud-est), a fost doborât de armata siriană, excluzând ipoteza unui accident.
Sâmbătă, în Mediterana, în largul provinciei turce Hatay (sud), se desfăşoară acţiuni de căutare a celor doi piloţi ai avionului, la operaţiuni participând şi Siria, a anunţat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, după o reuniune de criză la Ankara, organizată după întoarcerea sa de la Rio, unde participase la summit-ul ONU asupra dezvoltării durabile.
Primele informaţii ar fi fost că cei doi piloţi sunt în viaţă.
'Turcia îşi va face cunoscută poziţia definitivă şi va lua cu fermitate măsurile care se impun când incidentul va fi pe deplin lămurit', se spune într-un comunicat al biroului de presă al lui Erdogan, care nu dă detalii asupra misiunii pe care o îndeplinea F-4 - avion cu care armata turcă efectuează de obicei misiuni de recunoaştere - în apropierea Siriei.
La Damasc, un purtător de cuvânt al armatei siriene a confirmat pentru AFP că avionul turc a fost doborât. 'Am confirmat că ţinta (tirului sirian) a fost un avion militar turc, atins de o lovitură directă, după ce a intrat în spaţiul aerian sirian. S-a prăbuşit în mare, în apele teritoriale siriene, la circa 10 km de coastele provinciei Lattaquie', a declarat sursa. Purtătorul de cuvânt a adăugat că radarele siriene au detectat 'o ţintă neidentificată' care intrase în spaţiul aerian sirian, cu mare viteză şi la joasă înălţime.
Ankara a dat mai întâi dovadă de reţinere şi a anunţat că aşteaptă concluziile unei anchete complete înainte să decidă cum va riposta, pentru a evita, spun observatorii, să fie angajată într-o confruntare militară cu vecinul sirian.
'Trebuie întâi să vedem dacă avionul turc a intrat sau nu în spaţiul sirian. Chiar în caz de încălcare, procedura obişnuită este să alungi intrusul sau să îl forţezi să aterizeze', este de părere profesorul Ilter Turan de la Universitatea Bilgi (Istanbul). Colegul său de la Universitatea Yeditepe din Istanbul, Mesut Casin, menţionează o 'atitudine ostilă' a Siriei, care ar trebui să ceară scuze Turciei şi să-i plătească despăgubiri.
De la începutul represiunii sângeroase de către regimul sirian a mişcării de protest, bunele relaţii economice şi politice între administraţiile turcă şi siriană se degradează pe zi de trece. Turcia cere plecarea liderului sirian, a primit pe teritoriul său circa 32.000 de refugiaţi sirieni, precum şi soldaţi rebeli. Tot în Turcia se află Consiliul Naţional Sirian (CNS), principalul organism al opoziţiei siriene.
Sunt tot atâtea motive de îngrijorare ca gravul incident în care a fost implicat avionul de vânătoare turc să nu provoace escaladarea periculoasă a tensiunilor dintre cele două ţări şi chiar dincolo de graniţe, un stat fiind aliat al NATO şi al Statelor Unite şi celălalt, al Iranului şi susţinut de Rusia.
Turcia a menţionat recent că ar puea invoca articolul 5 al tratatului NATO, care prevede o acţiune a tuturor membrilor Alianţei Atlantice în vederea protejării graniţei cu Siria, după tirurile trase de forţele siriene în direcţia teritoriului turc. NATO a anunţat că nu se gândeşte să intervină în Siria
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu