Nimic nu se compara cu produsele proaspete. Totusi, in unele anotimpuri “proaspat” poate fi mai greu de gasit pe piata, asa ca de multe ori apelam la variantele de legume si fructe conservate sau congelate. Marea intrebare e cat de sanataose mai sunt mesele pe care le mancam si daca mai au ele toti nutrientii existenti in varianta proaspata?
Surprinzator, revista Eating Well ne spune ca sunt cateva situatii in care “la conserva” sau “congelat” poate insemna mai sanatos decat varianta din gradina. Uite care e cea mai buna varianta.
Rosii proaspete vs rosii la conserva
Rosiile sunt printre legumele bune doar in sezonul lor. O rosie crescuta in solar si prezentata in varianta proaspata in ianuarie nu va fi niciodata la fel de gustoasa ca aceea din iulie. Totusi, chiar si in plin sezon, varianta rosiilor conservate (bulion, pasta de rosii, ketchup facut acasa) ofera mai multe beneficii decat rosia cruda. Motivul? Conservarea se face folosind caldura, ceea ce duce la eliberarea licopenului, acel compus laudat pentru prevenirea unor tipuri de cancer. Unde mai pui ca odata pregatite pentru conserve, rosiile sunt si mai usor de folosit in mancaruri. Sunt deja curatate de coaja, tocate sau transformate in suc.
Mazare proaspata vs mazare congelata
Daca nu ai gradina proprie de unde sa iti culegi cand vrei mazare proaspata, varianta congelata este cea mai potrivita pe termen lung. Motivul? Zaharurile din mazare se transforma in amidon la scurt timp dupa ce este culeasa. Adica, in 24 de ore dupa ce le-ai cules, micutele boabe verzi devin tari si fade. Pe de alta parte, prin congelare procesul de transformare a zaharurilor este oprit, asa ca in mancaruri aceasta mazare va avea gustul dulceag pe care ti-l doresti.
Suc proaspat de lamaie vs suc la sticla
De data acesta varianta proaspata castiga batalia in fata celei la sticla. Mai bine pui mana si storci o jumatate de lamaie de fiecare data cand ai nevoie, decat sa apelezi la varianta imbuteliata. Asta pentru ca sucul din sticla, chiar daca afiseaza eticheta “natural 100%” tot are aditivi (acid citric, zahar, apa). In plus, nici gustul nu e atat de puternic si proaspat ca atunci cand storci lamaile. Ca sa ai mereu la indemana suc proaspat, poti apela la varianta inghetarii lui in tavite pentru cuburi de gheata.
Broccoli proaspat vs broccoli congelat
In cele mai multe dintre cazuri, legumele congelate sunt mai bune decat in varianta proaspata din punct de vedere nutritional. Nu si in cazul de fata. Broccoli congelat nu isi mai pastreaza textura, devine apos si sfaramicios atunci cand e gatit. E adevarat ca e mai usor de folosit de vreme ce il gasesti si gata impartit in buchetele congelate, dar rezultatul final va fi mult mai gustos atunci cand il folosesti proaspat.
Spanac proaspat vs spanac congelat
Sa stiti ca exista un motiv serios pentru care Popey mananca spanac din conserva si nu o legatura de spanac verde. Stia, probabil, ca astfel va inghiti o cantitate mai mare intr-un timp mai scurt. Pentru ca intr-o conserva se poate inghesui mult spanac intr-un volum mic. Spanacul congelat este, insa, si mai bun decat conserva, are mai putina sare si o aroma mai buna. In 250 de grame de spanac congelat vei gasi de 4 ori mai multi nutrienti, fibre, acid folic, fier si calciu, decat in acelasi volum de spanac verde. Pentru mancaruri si placinte alege spanacul congelat, iar pentru salate spanacul proaspat.
Bonus iti oferim si comparatia somon proaspat vs conserva de somon
Exista si avantaje, si dezavantaje ale conservelor cu somon. In primul rand sunt mai ieftine decat pestele proaspat, au un termen de valabilitate mare, sunt deja preparate termic si pot fi adaugate usor la orice fel de mancare. Totusi, in conserve vei gasi si multa sare si trebuie sa recunosti ca nu poti inlocui intr-o reteta fileul de somon cu o conserva. Conservele sunt potrivite pentru salate si sandvisuri, in timp ce pestele proaspat este ideal pentru retetele clasice.
Sursa: www.foodstory.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu