marți, 5 martie 2013

Atacul împotriva României


În ultima vreme, Serviciul Român de Informaţii, prin purtătorul său de cuvânt, Sorin Sava, ne oferă informaţii bombă. La sfârşitul săptămânii trecute am aflat, astfel, că România este atacată. De un alt stat. Iar atacul a fost cibernetic. Şi asta s-a întâmplat la scurt timp după ce tot SRI a anunţat un alt atac, ceva mai puţin periculos, denumit “Octombrie Roşu”. Straniu că, după asemenea enunţuri, nu se mai întâmplă nimic. Se lasă liniştea peste români, peste România.

Am pretenţia - şi cred că şi cei care citesc aceste rânduri au aceeaşi pretenţie - că, atâta vreme cât plătim cu mulţi bani publici existenţa celui mai important serviciu inteligent intern, acesta să ne confere, la schimb, siguranţă. Şi nu nesiguranţă. Cu alte cuvinte, este cât se poate de firesc să fim informaţi atunci când România este victima unui atac major, dacă aşa stau lucrurile, dar ar trebui să fim informaţi şi asupra rezultatului. Cine ne atacă? De ce ne atacă? Care au fost prejudiciile? Cine a invins? Cum am ştiut să ne apărăm, dacă am ştiut? Avem toate aceste răspunsuri? În mod categoric, nu.
Să despicăm putin firul în patru. Despre cele două atacuri, “Octombrie Roşu” şi ultimul, cel din ziua de vineri, 1 martie, de la ora 15.36, am aflat nu din surse. Nu dintr-o publicaţie oarecare. Nu de la o televiziune tabloidă. Nu din târg. Ci din cea mai importantă şi credibilă sursă cu putinţă. Chiar de la Serviciul Român de Informaţii. Şi nu de oriunde. Ci de la domnul Sorin Sava, purtătorul de cuvânt SRI. Ceea ce înseamnă că atacurile au fost reale. Dar mai multe de ce nu ştim?
Ne mai spune, totuşi, purtătorul de cuvânt, atât în ceea ce priveşte atacul anterior, “Octombrie Roşu”, cât şi sau mai ales despre atacul de vineri, că ele au fost puse la cale de o altă entitate statală. Adică de un alt stat. Atenţie, de un stat, nu de nişte hackeri dintr-un stat. În continuare, suntem siliţi să citim printre rânduri. Întrucât se face analogia cu primul atac, nu putem să nu tragem anumite concluzii din informaţia transmisă, tot oficial, ca în cazul “Octombrie Roşu” ţinta au fost informaţii clasificate vizând “resursele naturale ale României, în special cele din Marea Neagră dar şi NATO şi UE”. Ce să însemne asta? Probabil că vizate nu au fost doar informaţiile despre resurse, ci şi alte tipuri de informaţii, de natură strategică sau chiar militară. Şi ce mai putem deduce? Dată fiind delimitarea ţintei, rezultă ca un alt stat decât partenerii noştri euro-atlantici a lansat atacul. Mai este strecurată şi informaţia că serverul de unde a pornit tărăşenia se află în Rusia.
Carevasazică Rusia a atacat cibernetic România. Şi nu o dată, ci de două ori. Iar acest atac a avut drept ţintă şi interese NATO, şi UE. Şi astfel a fost “preluată sub control reţeaua compromisă în scopul exfiltrării”. A se citi: opusul “infiltrării”.
Directorul SRI trebuie să dea, începând de aici, explicaţii. Despre pagube. Despre ripostă. Despre măsuri pentru viitor.
Sursa: CorectNews // jurnalul.ro // gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu