Medicii germani cu funcţii de conducere s-au revoltat făţiş împotriva vaccinului contra gripei „porcine”, potrivit unei reviste germane de top, „Spiegel”.
Dr. Michael Kochen
Preşedintele Societăţii germane pentru medicină generală şi medicina familiei, Michael Kochen, îi sfătuieşte pe medicii de familie să NU recomande pacienţilor vaccinarea.
Preşedintele Asociaţiei medicilor pediatri,
profesorul Wolfram Hartmann, a acuzat guvernul că face „afirmaţii ştiinţifice false”.
”Riscurile sunt mai mari decât beneficiile”, a spus Hartmann.
“Vaccinul [împotriva gripei porcine] nu este suficient testat pentru femeile însărcinate şi copii, prin urmare, utilizarea necugetată a acestui vaccin prezintă riscuri uriaşe”, a mai spus el.
De asemenea, sistemul imunitar al copiilor are tendinţa de a reacţiona exagerat şi chiar această reacţie exagerată poate fi declanşată de adjuvanţi.
În plus, a criticat folosirea conservanţilor pe bază de mercur.
”Aceasta componenta nu se mai foloseşte la vaccinurile care există în prezent”, a spus Hartmann.
Protestele au determinat statele să emită ordine pentru alte vaccinuri împotriva „gripei porcine”, fără mercur şi adjuvanţi, care vor fi disponibile de la jumătatea până la sfârşitul lunii noiembrie, notează revista „Spiegel”.
Ministrul german al sănătăţii, Ulla Schmidt, insistă că vaccinurile cu adjuvanţi împotriva gripei „porcine” sunt sigure, dar lumea nu o mai ascultă”.
***
Medicina clasei de rând. Cetăţenii germani, nemulţumiţi de vaccinul alternativ împotriva gripei porcine pentru politicieni
Germania este în mare frământare din pricina vaccinării planificate împotriva gripei porcine. Limitarea pagubelor se numeşte jocul de la Berlin de luni, în care politicienii se grăbesc să nege că beneficiază de un vaccin mai bun şi mai sigur, în comparaţie cu restul populaţiei. Primele 50 milioane de doze au ajuns luni în Germania.
S-ar putea crede că sosirea în Germania a primelor 50 milioane de doze de vaccin împotriva gripei porcine poate fi motiv de sărbătoare. Dar după ştirile de ultimă oră din week-end, cum că oficialilor guvernamentali de prim rang de la Berlin li se va administra un vaccin alternativ – considerat în general ca fiind mai sigur – s-a iscat o dezbatere despre un presupus sistem medical pe două categorii.
SPIEGEL a relatat în week-end că Angela Merkel, cancelar, o serie de miniştri şi alţi oficiali guvernamentali vor beneficia de un vaccin produs de compania farmaceutică Baxter – acelaşi vaccin pentru care a optat armata germană, după cum s-a relatat săptămâna trecută.
Tabloidul de largă circulaţie Bild a zugrăvit toată povestea pe prima pagină de luni, asigurându-şi cititorii că „specialiştii acuză guvernul” de oferirea germanilor de rând a unui tip de „medicină pentru clasa de rând”.
Febră şi dureri de cap
Controversa se axează pe un aditiv inclus în vaccinul produs de gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline.Aditivul include o tulpină inactivă a întregului virus gripal, spre deosebire de fragmente de virus.Criticii spun că aditivul poate creşte riscul de reacţii adverse la vaccinul gripal, cum ar fi febră şi dureri de cap.
Dimpotrivă, susţinătorii susţin că aditivul este sigur, iar utilizarea sa permite producătorului de medicamente să fabrice rapid mai multe doze de vaccin. Articolul din SPIEGEL a menţionat că vaccinul GlaxoSmithKline, cu aditiv, a fost supus mai multor teste decât versiunea Baxter.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a relatat pentru SPIEGEL ca vaccinul Baxter a fost comandat pentru toate ministerele şi alte agenţii, precum şi pentru angajaţii Institutului Paul Ehrlich, autoritatea responsabilă pentru aprobarea vaccinurilor.
Purtătorul de cuvânt al dnei Merkel, Ulrich Wilhelm, a negat luni că acesteia i s-ar fi administrat un vaccin diferit de cel disponibil pentru populaţia de rând. El a declarat ca vaccinul Baxter a fost comandat acum patru luni, ca parte a unui acord încheiat în urmă cu un an şi nu are nimic de-a face cu preocupările recente legate de vaccinul GlaxoSmithKline.
Medicină pentru clasa de rând
Cu toate acestea, s-au ridicat unele voci. Potrivit specialistului medical al Partidului Verde, Biggi Bender, vaccinurile separate înseamnă
„riscuri mari pentru oameni, riscuri reduse pentru guvern. Nu e posibil ca într-o democraţie să existe acest tip de medicină pentru clasa de rând”.
Şi medicii de frunte s-au plâns de vaccinarea planificată. Şeful Institutului de Igienă şi Sănătate Publică de la Universitatea din Bonn, Martin Exner, a declarat:
„Faptul că politicienii şi funcţionarii publici de prim rang din ministere vor fi vaccinaţi cu un alt vaccin decât ceilalţi oameni este un semn înspăimântător. Politicienii trebuie să primească şi ei ceea ce recomandă”.
Virusologul Alexander Kekulé Hall de la Spitalul Universitar a declarat că
„vaccinarea cu un alt vaccin a membrilor Guvernului Federal şi a autorităţilor este scandaloasă”.
La rândul său, şi Ministerul de Interne a respins criticile acide. Un purtător de cuvânt al ministrului de Interne, Wolfgang Schäuble, a subliniat că, la vremea când s-a comandat vaccinul Baxter, diferenţele dintre cele două vaccinuri încă nu reprezentau o problemă. Institutul Paul Ehrlich şi-a susţinut în repetate rânduri decizia de a oferi populaţiei versiunea GlaxoSmithKline, cunoscută sub numele de Pandemrix.
„Presupusa ameninţare”
Germania nu este singurul guvern care încearcă să stăpânească un posibil focar de gripă porcină – numele răspândit, deşi inexact pentru virusul gripal H1N1. În ultimele săptămâni, Marea Britanie a înregistrat o creştere a numărului de cazuri. Prin urmare, ţara a achiziţionat 60 milioane de doze de Pandemrix. De la apariţia gripei porcine, au murit mai mulţi oameni din SUA care prezentau simptome specifice, determinând guvernul să achiziţioneze 251 milioane de doze de vaccin împotriva gripei porcine de la diverşi producători. Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat recent utilizarea vaccinului Pandemrix, pe fondul îngrijorării pentru sezonul de iarnă care se apropie şi creşterea prevăzută a cazurilor de gripă porcină.
Unii politicieni germani s-au alăturat cancelarului Merkel, declarând că nu optează pentru vaccinul alternativ. Ministrul Sănătăţii, Ulla Schmidt, a declarat în Bild, „Eu mă voi vaccina cu acelaşi vaccin ca restul populaţiei. Este exact ca celălalt vaccin aprobat, sigur şi eficient”.
Scandalul din week-end a înăbuşit o a doua dezbatere, dezlănţuită în ultimele săptămâni în Statele Unite şi care a avut ecou şi aici, în Germania: dacă un astfel de program masiv de vaccinare este în primul rând necesar sau nu.
Potrivit lui Wolf-Dieter Ludwig, preşedintele Comisiei pentru medicamente din Asociaţia medicală germană, campania de vaccinare este un „scandal”.
„Autorităţile medicale au căzut în cursa unei campanii făcute de companiile farmaceutice, care pur şi simplu vor să câştige bani de pe urma unei aşa-zise ameninţări”, a declarat acesta pentru SPIEGEL.
si in limba germana:
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu