joi, 7 martie 2013

Sapte motive pentru care oamenii prefera sa ramana super ocupati | ocupat


Esti prea ocupat si nu-ti face bine?
Daca faptul ca esti ocupat a devenit deja un stres cronic, si nu poti renunta la ritmul pe care ti l-ai impus, e posibil ca motivele sa fie mult mai profunde.
Unii oameni prefera sa-si rezolve agenda superincarcata in loc sa rezolve ceea ce ii deranjeaza cu adevarat. Iata sapte motive pentru care oamenii aleg sa se aglomereze pana la epuizare.

1. Evitarea realitatii

O casnicie dureroasa, instrainarea unui copil, o sanatate subreda, un esec profesional – viata este plina de realitati dureroase pe care esti nevoit sa le infrunti. Daca
ocupat
 simti ca nu ai suficiente resurse emotionale pentru a rezolva aceste probleme dificile, e posibil sa alegi sa te lasi coplesit si distras ca o modalitate de a evita realitatea.

Si a avea multe pe cap poate cauza destule probleme, dar te si poate salva de la infruntarea unora mult mai infricosatoare. Deci care sunt problemele pe care le eviti?
Un gand de consolare: Atunci cand infrunti realitatea, apar si oportunitati pe care nu le aveai in starea de negare.

2. Angoasa existentiala

Fugi de intrebarile mari ale vietii? De ce esti aici? Cat timp vei trai si ce scop are viata ta? Ce se intampla dupa moarte si cum te afecteaza asta in prezent? Ce rost are pana la urma viata? Exista Dumnezeu?
Propria ta existenta genereaza intrebari de acest gen. Pentru ca raspunsurile nu sunt usor de gasit, cei mai multi oameni pur si simplu evita aceste intrebari. Si le evita – exact – mentinandu-se ocupati, coplesiti si distrati. In definitiv, cine are timp sa se gandeasca la aceste lucruri profunde cand ai o lista de un kilometru cu lucruri de facut?
Un gand de consolare: Chiar daca nu poti scapa de o anumita doza de nesiguranta in ceea ce priveste marile intrebari, ai foarte mult de castigat daca inveti sa te acomodezi cu ea. Iar descoperirile pe care le vei face, in timp, cand iti pui aceste mari intrebari, vor fi nepretuite.

3. Fuga de trecut

Tot pe tema evitarii, trecutul este un alt lucru pe care in mod curent oamenii incearca sa-l evite cat pot.  Exista chiar intregi modele de formare pentru viata care refuza sa rezolve problemele din trecut, dar te catapulteaza cu o viteza ametitoare in viitor.
Fuga de trecut este potrivita pentru cei tineri. Cei pana in 30 de ani (mai mult sau mai putin) deseori nu au nici caracterul necesar, dar nici o experienta de viata suficienta pentru a infrunta un trecut dureros, de aceea foarte rar le sugerez sa faca asta. Mergeti inainte – construiti-va o istorie!
Mai spre varsta de mijloc, totusi, cei mai multi au deja capacitatea de a se impaca cu propriul trecut. Asta ii elibereaza emotional in moduri pe care nici nu le credeau posibile.
In oricare dintre stadii, mentinand un stil de viata ocupat te distrage de la durerea pe care ai simti-o daca trecutul te-ar ajunge din urma.
Un gand de consolare: Trecutul poate fi vindecat, cu siguranta, cu remediile corecte. Chiar si cele mai grave traume isi pot gasi linistea.

4. A fi la moda sa fii ocupat

In ziua de azi este la moda sa fii ocupat. Oamenii sunt in competitie cine are lista cea mai lunga de “activitati pe care le desfasora”. A-ti umple viata cu prea multe lucruri de facut este un stil de viata caracteristic celor obsedati de sine. Cine ar vrea sa fie considerat un ratat?
Un gand de consolare: Cu timpul, iti vei reveni

5. Teama de succes

Cand ai capacitatea de a te concentra, a planifica si rezolva lucruri intr-un mod ordonat, natural apare si progresul. Succesul se intampla atunci cand oamenii lucreaza cu energie si nu se epuizeaza. A sti sa te limitezi doar la munca pe care o poti face cu energie si entuziasm este unul dintre secretele succesului.
Daca iti este teama de succes, vei fi tentat sa te sabotezi singur aglomerandu-te sau incercand sa faci prea multe de unul singur. Cand ai de facut mai multe lucruri decat poti, esti dezamagit, dar este o stare pe care o preferi, probabil pentru ca te face sa te simti in siguranta.
Un gand de consolare: A invata cum sa faci fata succesului este cea mai buna problema pe care o poti avea.

6. Evitarea intimitatii

Exemplu : ea se imparte cu greu intre munca de volutar, activitatile bisericii si servici. Cand are putin timp liber, isi asuma proiecte nesfarsite in jurul casei si nu are stare. El este obsedat de politica, sport si servici si nu-si paote dezlipi ochii de la proiectele de dezvoltare.
Ce s-ar intampla daca agendele lor s-ar elibera brusc si ar avea timp liber? Ar fi liberi, doar ei doi. V-ati  prins?
Un gand de consolare:  Odata ce treci de frica de intimitate poti avea posibilitatea unei conexiuni sigure si plina de satisfactii cu o alta fiinta umana. Ar insufla un nou spirit vietii tale.

7. Nu poti spune nu

Cuvantul “nu” este calea cea mai rapida prin care oamenii isi spot reduce stresul. A spune nu (respectuos) unor invitatii, sarcini de voluntariat, favoruri, proiecte noi si cereri personale iti poate salva viata.
Daca nu poti spune nu, atunci nu poti control cat sa fii de ocupat! Va depinde de altii cat de ocupat vei fi, iar dintre acestia multi nu pot (si nici nu ar trebui) sa-ti perceapa capacitatea de a te descurca cu diverse situatii.
Un gand de consolare: Acesta este un alt lucru care poate fi cu siguranta invatat. Limitele personale clare  sunt probabil instrumentul cel mai puternic pentru propria ta dezvoltare persoanala!
Surse pentru acest articol contin
http://viataverdeviu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu