Originile zmeurei se pierd in negura timpului. Specii de zmeura salbatica s-au gasit pe toate continentele, inclusiv in Alaska.
Tinand seama de proprietatile terapeutice ale zmeurei, putem spune ca Dumnezeu a raspandit acest “medicament” cu generozitate…
Zmeura- beneficii nutritionale
Zmeura este o sursa remarcabila de antioxidanti si fitonutrienti (antocianine, flavonoide, acid fenolic, taninuri, acid elagic, cianidine, pelargonidine), dar si de fibre.
Zmeura are un continut foarte bogat in vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 si vitamina E.
Dintre minerale, zmeura contine cantitati importante de mangan, magneziu, cupru si potasiu. Fructele de zmeura contin si calciu, zinc, fosfor, toate in forme usor asimilabile.
Zmeura- beneficii pentru sanatate
1 Antioxidanti si substante anti-inflamatorii
Consumand zmeura, aducem in organism o paleta larga de antioxidanti si compusi antiinflamatori care intaresc imunitatea, redau vitalitatea organismului si incetinesc procesele de imbatranire.
Diversitatea antioxidantilor din zmeura este remarcabila si unica printre fructe:
• Antocianine: cianidine, pelargonidine, delphinidine, malvidine
• Flavonoli: quercetina, kaempferol
• Flavanoli: catehine, epicatehine
• Taninuri: elagitanin, galotanin, proantocianidine
• Acizi hidroxibenzoici: acid elagic, acid vanilic, acid gallic, acid clorogenic
• Acizi hidroxicinamici: acid cafeic, acid cumaric, acid ferulic
• Resveratrol
Acesti antioxidanti au efect anticancerigen si protector impotriva bolilor cronice si degenerative, dintre care amintim: obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza, afectiuni ale sistemului osteoarticular si nervos.
Acidul elagic este un antiinflamator remarcabil, care s-a demonstrat ca inhiba ciclooxigenaza-2, precum medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene selective.
2 Obezitate si diabet zaharat
Zmeura contine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit pentru efectele benefice in bolile metabolice. Rheosmina creste metabolismul celulelor adipoase, prin cresterea activitatii enzimatice si a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea si utilizarea depozitelor de grasime.
Raspberries, close-up @Shutterstock.com
De asemenea, rheosmina scade activitatea lipazei pancreatice, ducand la scaderea absorbtiei digestive a grasimilor.
Un alt compus continut de zmeura, tilirosida, activeaza un hormon care regleaza metabolismul tesutului adipos, denumit adiponectina.
S-a observat ca adiponectina este insuficienta sau inactiva la persoanele cu diabet zaharat. Acest deficit duce la cresterea rezistentei celulelor adipoase la insulina, ceea ce stimuleaza excesiv functia pancreatica, pentru a produce cantitati crescute de insulina.
Anumiti fitonutrienti din zmeura blocheaza o enzima digestiva denumita alfa-glicozidaza, care ajuta la cresterea glicemiei.
Consumul de zmeura si ceaiul de frunze de zmeur se recomanda in cazul persoanelor cu diabet zaharat, deoarece ajuta la scaderea si echilibrarea glicemiei.
3 Proprietati anticancerigene
Multumita bogatiei de antioxidanti cu care este “inzestrata”, zmeura este unul din cele mai sanatoase alimente, cu virtuti anticancerigene remarcabile.
Se cunoaste faptul ca “stresul oxidativ” la care sunt supuse celulele noastre datorita radicalilor liberi proveniti din “arderile” celulare, dar si din alimente, poluare, obiceiuri nocive precum fumat, alcool- este un factor important in dezvoltarea celulelor canceroase.
Antioxidantii “lupta” tocmai cu acesti radicali liberi, pe care ii neutralizeaza.
Studiile desfasurate pana in prezent au aratat efectele benefice ale zmeurei in cazul cancerului de san, de col, de colon si de prostata.
Anumiti antioxidanti din zmeura (ellagitaninurile) au efect direct anticancerigen, trimitand “semnale” de apoptoza (moarte celulara programata) celulelor canceroase, prin activarea proteinei P53, care este un factor de protectie antitumoral.
fresh raspberries@Shutterstock.com
4 Intretinerea vederii
Continutul bogat de antioxidanti si vitamine din fructele de zmeura contribuie la prevenirea imbatranirii retiniene, care se produce cu inaintarea in varsta. Studii americane au aratat ca persoanele care consuma frecvent fructe de padure au un risc cu 35% mai mic de a dezvolta degenerescenta maculara si cataracta.
5 Constipatie
Zmeura este unul din fructele cu cel mai mare continut in fibre vegetale (35%), care ajuta la tratarea si preventia constipatiei.
Se recomanda o cura de 10 zile, in care se consuma dimineata si seara, pe stomacul gol, cel putin 100g de zmeura.
6 Refacerea florei intestinale
Zmeura in amestec cu iaurtul natural reprezinta un remediu eficient pentru a reface flora intestinala afectata de antibiotice, constipatie sau dietele sarace in fibre.
Zmeura cu iaurt reprezinta un remediu eficient in candidozele digestive si genitale.
Se recomanda o cura de 12 zile, timp in care se consuma dimineata, pe stomacul gol, un amestec obtinut cu ajutorul blenderului, din 100 g zmeura si 200 g iaurt.
7 Tulburari menstruale
Menstruatia neregulata, dureroasa sau abundenta se vindeca prin cure cu fructe si ceai de zmeura. Se recomanda o cura de o luna, in care se consuma 3-4 cani de ceai de zmeura/zi.
De asemenea, se pot consuma 3 lingurite/zi de pulbere de zmeura, obtinuta prin macinarea plantei uscate (frunze si fructe). Pulberea se tine cateva minute sub limba, dupa care se inghite cu apa.
8 Reumatism
Cura cu zmeura (300 g/zi, timp de 12 zile) este benefica in afectiunile reumatismale, datorita continutului bogat de substante cu rol antiinflamator si vitaminei C.
9 Zmeura si frumusetea
Riduri
Se mixeaza 3 linguri de zmeura cu 2 linguri de iaurt, obtinandu-se o pasta care se aplica sub forma unei masti pe ten, timp de 15 minute.
Ten gras
Se zdrobeste o mana de fructe de zmeura, pentru a se obtine o pasta, la care se adauga miere si se aplica pe ten. Dupa 15-20 minute, se indeparteaza cu apa calduta sau ceai de musetel. Aceasta masca are efecte tonifiante si degresante deosebite, ajutand la inchiderea porilor.
10 Ceaiul de zmeura
Se culeg varfurile tufelor de zmeura, cu fructe si frunzulite, care se pun la uscat in locuri bine aerisite. Dupa uscare se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat, indicat in diabet, ulcer, gastrite, raceli, afectiuni pulmonare, cistite, tulburari menstruale, pentru intarirea corzilor vocale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu