Ce zeu din mitologia dacilor iti influenteaza zodia?
Istoria geto-dacilor este una dintre pietrele de temelie pentru cunoasterea istoriei noastre. Forta lor spirituala si originaliatatea erau recunoscute pe intreg continentul european. Ei erau impartiti in trei mari clase: tarabostes-preotii, pileati-cei cu caciuli de lana si comati-pletosii. Preotii lor erau impartiti la rand in trei categorii: kapnobatai-cei ce umbla prin nori si cunosc tainele zeilor, polistai- intemeietorii de orase, invatatii siktistai-intemeietorii de neam.
Izvoarele istorice despre acest popor sunt destul de sarace pentru ca cele mai multe informatii erau transmise prin viu grai insa din dovezile numismatice si arheologice care au ramas in urma lor, se crede ca dacii aveau cate un zeu protector pentru fiecare zi a saptamanii. Astfel, fiecare om care se nastea pe pamanturile lor avea destinul guvernat de divinitate anume aleasa in functie de ziua din saptamana in care se nascuse.
sursa foto shutterstock capul lui Decebal la Portile de Fier
LUNI
ZEUL PROTECTOR: ZAMOLXIS
Potrivit legendelor, Zalmoxis a trait intai ca sclav al lui Pythagoras. Numele sau provine de la cuvantul trac zalmos, care inseamna piele. El a fost numit astfel pentru ca imediat dupa nastere, a fost infasat intr-o piele de urs. Zalmoxis a devenit om liber apoi mare preot si in cele din urma, dupa moarte, a ajuns sa fie divinizat ca zeu suprem al dacilor.
Venerarea zeului avea loc in mijlocul naturii sau in temple iar metoda de comunicare era sangeroasa. La fiecare 5 ani, oamenii alegeau un sol care sa le transmita mesajul catre Zalmoxis. Trebuia sa fie cel mai curajos si mai vajnic dintre flacaii liberi ai comunitati. Nu trimiteau niciodata un sclav.
Tanarul ales era aruncat de la inaltime pe un pat de suliti. Daca murea imediat, ei considerau ca zeul le-a primit mesajul si le va indeplini dorintele. Daca barbatul supravietuia, atuni era considerat nedemn pentru misiunea sfanta.
Femeile jucau un rol extrem de important in acest ritual. Cea mai iubita dintre sotiile barbatului sacrificat trebuia sa il urmeze in calatoria sa. Cele care ramaneau, daca nu erau adjudicate de un alt membru al comunitatii sau daca nu se aruncau in rugul funerar al sotului, erau ponegrite si alungate din sanul societatii.
Oamenii nascuti in aceasta zi se simt foarte legati de natura si pot ajunge mari oameni de stiinta.
O parte dintre ei au inclinatii artistice de mare valoare si isi pot aduce aportul la imbogatirea patrimoniului cultural al comunitatii in care traiesc. Sunt cu siguranta conducatorii din acest zodiac.
Au un curaj extraordinar si poseda calitatea de a mobiliza mase mari de oameni. Stiu sa isi atraga simpatia celorlalti insa pot fi cruzi si neiertatori daca li s-a comis o nedreptate.
Poseda multa imaginatie si au numeroase idei originale. De regula, ei sunt oamenii care se fac remarcati atat pe plan profesional cat si in societate.
MARTI
ZEUL PROTECTOR: ARES
Desi este nume de sorginte helena, un zeu Ares este intalnit si in panteonul dac. Diferenta este ca, in timp ce la vechii greci Ares patrona razboiul crud, sangeros si nedrept, la daci el guverna razboiul drept si bogatia ogoarelor. El era, alaturi de Zalmoxis, singurul zeu caruia i se aduceau jertfe.
Cei care au venit pe lume in zi sunt protejati si de planeta Marte. Drept urmare, sunt temerari si au mult avant. Muncesc intotdeauna cu tragere de inima si au mult spor. Oamenii sunt atrasi de ei si de farmecul lor natural.
De cele mai multe ori, ei aleg meserii ca avocati, chirurgic sau o cariera militara. Sunt temperamentali si se aprind foarte repede. Actioneaza sub impulsul momentului si uneori regreta deciziile luate la nervi.
Le place sa le faca surprize celor dragi dar deseori nu isi arata afectiunea la adevarata intensitate. Cea mai pregnanta trasatura a lor de caracter este autoritatea.
MIERCURI
ZEUL PROTECTOR: GEBELEIZIS
Gebeleizis era considerat patronul cerului. El putea trimite ploile necesare pentru culturi insa atunci cand era maniat si oamenii nu ii acordau cinstea cuvenita, putea trimite inundatii si vanturi care sa smulga plantele din radacina.
Atunci cand zeul isi revarsa furia, oamenii trageau cu arcul spre nori pentru a domoli dezlantuirea naturii. Acest gest nu era considerat o lipsa de respect fata de Gebeleizis ci pornea mai degraba dintr-o teama superstitioasa.
Atunci cand sunt implicati intr-un conflict, isi impun convingerile cu multa tarie dar stiu sa fie diplomati atunci cand situatia o cere.
Cei mai multi dintre ei se indreapta catre cariere de diplomati, filozofi, profesori sau in vanzari.
JOI
ZEUL PROTECTOR: BENDIS
Istoricii au asemanata-o pe Bendis cu zeita romana Diana, patroana vanatorii si cu Hecate, zeita vrajitoare. In cultura dacilor, ea era cea care guverna dragostea si fertilitatea. Avea in stapanire luna si puterea mistica a farmecelor.
Cei care s-au nascut in zilele de joi sunt cumpatati si diplomati din fire. Nu fac niciodata excese si stiu sa-si tina temperamentul sub control.
Au personalitati placute si cei din jur sunt atrasi de carisma lor. Vor ajunge foarte greu in pozitii de conducere dar atunci cand o vor face, va fi exclusiv datorita meritelor lor. Sunt foarte sinceri, toleranti si au foarte mult bun simt. De cele mai multe ori, aleg cariera in justitie, medicina sau religie.
VINERI
ZEUL PROTECTOR: DABATOPEIOS
Acesta era considerat zeul mestesugar. Adeseori este asemanat cu Hefaistos/Vulcan, zeul fierar din cultura greaca, respectiv romana. Asocierea este insa eronata.
Dacii nu puneau prea mult accent pe faurirea obiectelor din metal. Ei au ridicat o cultura a lemnului. Vulnerabilitatea materialului in fata timpului a dus la distrugerea multor vestigii care ar fi facut lumina asupra istoriei acestui neam.
Oamenii patronati de Dabatopeios sunt iscusiti in lucrul cu mana. Au multa imaginatie, sunt creativi si au inclinatie catre natura.
Sunt inzestrati cu multa dragoste fata de semenii lor si sunt generosi din fire. Atat de generosi incat unii pot profita de bunatatea lor. Iarta mai usor decat trebuie si nu tin niciodata ranchiuna.
Sunt veseli, muncitori si deosebit de onesti. Au o alura modesta insa nu sunt lipsiti de farmec. Aparitiile lor sunt elegante tocmai prin simplitate si sunt foarte atenti la imaginea lor.
SAMBATA
ZEUL PROTECTOR: DERZELAS
Corespondentul grec al acestui zeu este fiul lui Zeus, eroul oamenilor, Hercule. El patroneaza vigoarea fizica si sanatatea. Cultul sau era raspandit indeosebi in Dobrogea. Cele mai multe vestigii care fac referire la Derzelas au fost descoperite la Histria, Varna dar si la Limanu, in judetul Constanta.
Cei pe care ii patroneaza sunt oameni singuratici, carora le place linistea. Oamenii prea expanisivi sau prea curiosi ii irita. Nu sunt artagosi dar tin foarte mult la spatiul personal si se pot manifesta foarte neplacut atunci cand cineva incearca sa-l incalce.
Isi aleg foarte bine prietenii insa vor avea foarte putini de-a lungul vietii. Pentru ei este foarte importanta increderea si o acorda cu greu.
Sunt inclinati catre stiintele exacte pe care vor cauta mereu sa le revolutioneze. Au o imaginatie bogata si o minte activa, dornici mereu sa invete si sa acumuleze informatii noi. Au o putere de munca extraordinara si nu accepta nimic din ce nu a fost dobandit prin fortele lor.
DUMINICA
ZEUL PROTECTOR: CAVALERUL TRAC
Grecii il numeau Heros iar romanii apare sub numele de Heron. Cultul lui era intalnit atat la geto-daci cat si la tracii care locuiau la sud de Dunare.
Cavalerul trac avea in stapanire campurile, ogoarele, padurile si animalele salbatice. De asemenea era o figura domestica pentru ca patrona asupra casei si familiei.
In cele mai multe reprezentari, el apare in scene de vanatoare. Este vesnic tanar si are o statura impunatoare. Una dintre cele mai interesante imagini cu Cavalerul trac il arata pe acesta pe un cal iar alaturi este reprezentat un copac pe care este incolacit un sarpe.
Unii istorici sunt de parere ca aceasta idee a fost imprumutata de crestinism pentru a-l reprezenta pe Sfantul Gheorghe.
El guvereaza destinul oamenilor nascuti in zile de duminica. Acestia au personalitati puternice si sunt meniti pentru a conduce. Poseda o inteligenta iesita din comun, cu mult peste medie. Sunt foarte ambitiosi fara a se lasa macinati insa de orgoliul.
Nu accepta sa le fie calcata in picioare mandria si se pot razbuna atunci cand simt ca li s-a facut o nedreptate. Nu lovesc niciodata miseleste, ci lupta corect.
sursa foto prima pagina shutterstock sarmisegetuza
Sursa: http://horoscop.kudika.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu