Dincolo de isteria apocalipsei mayaşe, există un eveniment real care ar putea duce la o cădere economică a lumii în 21 decembrie? Andrei Rădulescu, doctor în economie şi senior investment analyst la SSIF Broker, a dezvăluit pentru provincianews.ro care ar fi factorii care ar putea provoca un colaps financiar în ziua "fatidică".
"De ce ar reacţiona bursele la speculaţii cu privire la sfârşitul lumii? Să se grăbească investitorii peste noapte să vândă tot, ca să facă ce? Să consume într-o zi cât nu au consumat într-o viaţă? Nu cred ca ar avea timp", se întreabă Andrei Rădulescu, economist la SSIF Broker.
Problema Fiscal Cliff ameninţă bursele
Cu toate acestea, există şi un factor care ar putea duce la o cădere a burselor. "Dacă excludem speculaţiile cu privire la această dată de 21 decembrie 2012, bursele ar putea să scadă puternic dacă nu se va ajunge la un acord în Statele Unite privind problema Fiscal Cliff. Este evenimentul de final de an privit cu maxim interes de toţi investitorii din pieţele financiare internaţionale", a punctat Andrei Rădulescu. Fiscal Cliff este un termen folosit pentru a descrie dilema pe care guvernul SUA se va confrunta, la sfârșitul anului 2012, atunci când termenii Actului de Control bugetar din 2011 sunt programaţi să intre în vigoare. Între schimbările programate să se declanşeze la miezul nopții pe 31 decembrie 2012 sunt reduceri temporare de taxe salariale sau încetarea unor facilități fiscale pentru întreprinderi, schimburi, în minim subsidiar de impozitare.
Blocajul economico-financiar este cuvântul de ordine
În privinţa evoluţiei economice a ţării noastre, economistul apreciază că dificultăţile nu se vor încheia în lunile următoare. "Blocajul economico-financiar este cuvântul de ordine pe plan intern la cumpăna dintre ani. Deşi alegerile au fost câştigate de USL, să nu uităm că pot interveni situaţii de suspendare a Preşedintelui sau disensiuni în cadrul aceastei alianţe", explică Rădulescu.
"Prin urmare, chiar dacă s-a temperat, riscul politic se menţine la un nivel apreciabil. Economia nevoie are de investiţii şi de reforme structurale. Din nefericire, de la declanşarea Marii Recesiuni până în prezent nu am asistat la eforturi serioase ale politicii economice interne în aceasta direcţie", atrage atenţia specialistul.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu