Vechea zicala “Esti ceea ce mananci” explica foarte mult ceea ce studiile demonstreaza tot mai frecvent, o legatura cauzala intre dieta si depresie.
Vestea cea buna pentru cei ce sufera de depresie este ca, datorita faptului ca dieta iti poate afecta dispozitia, aceasta conditie se trateaza in mod natural.
O meta-analiza recenta a 11 studii longitudinale despre depresia unipolara si/sau simptome depresive la adultii cu varste intre 18 – 97 ani a descoperit o legatura
distincta intre asa-zisa depresie si dieta. Analize ulterioare acestor studii au variat de la doi la 13 ani, conform studiului Dieta si riscul depresiei unipolare la adulti: revizie sistematica a studiilor asociate.
“Cei care au efectuat studiul au descoperit o asociere inversa intre riscul depresiei si acidul folic, acizii grasi omega-3, acizii grasi monosaturati, uleiul de masline, fructele de mare, legumele, nucile si leguminoasele. Rezultatele arata ca dieta si nutritia pot influenta riscul depresiei,” rezuma descoperirile echipei de cercetatori de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Si alte dovezi in plus despre conexiunea dintre dieta si depresie
Meta-analiza a confirmat rezultatele unor studii anterioare, fara legatura, in care cercetatori din SUA au gasit o conexiune intre nutritie si depresie, desi practica traditionala clinica este ca depresia sa fie tratata cu medicamente.
“Cand cercetatorii au descoperit termenul de ‘dezechilibru chimic al creierului’ pentru a explica depresia, urmatorul pas ar fi trebuit sa fie o suplimentare a creierului cu nutrienti. In schimb, s-au folosit medicamente” a declarat ziarului Sanatatea Zilnica Carolyn Dean, M.D., autor si director medical al Asociatiei Magneziu Nutritional.
Website-ul a subliniat ca studii anterioare demonstrasera ca o dieta bogata in ceea ce profesionistii in medicina descriu ca “alimente integrale” scade riscul depresiei, in timp de dietele bazate in principal pe alimente procesate determina o crestere a incidentei depresiei.
Acest lucru se intampla deoarece, spun cercetatorii, alimentele integrale sunt naturale si au toate compenentele nutritive intacte. Nu au nici aditivi, spre deosebire de alimentele procesate care contin multi aditivi si de cele mai multe ori isi pierd cea mai mare parte din valoarea nutritiva.
Cercetatorii considera ca tocmai aceasta pierdere a nutrientilor vitali poate fi cauza principala a depresiei.
“Stim ca elementele nutritive precum magneziu, acizii grasi esentiali si vitaminele B6 si B12 ajuta la crearea de neuroemitatori, si descoperim ca o deficienta a acestor nutrienti poate determina un dezechilibru chimic al creierului”, spune Dean, adaugand faptul ca neuroemitatorii sunt substante chimice in creier care transmit semnale intre celulele nervoase.
Depresia apare atunci cand acesti neuroemitatori devin deficitari.
O serie de studii furnizeaza o mai buna intelegere despre legatura intre dieta si depresie
Un numar tot mai mare de studii au intarit convingerea atat printre nutritionisti, cat si printre oamenii de stiinta ca dieta si depresia sunt in mod intrinsec legate:
– Un studiu recent in Ziarul American de Psihiatrie a comparat o dieta integrala alcatuita din fructe, legume, cereale si peste cu o dieta bogata in carne procesata, cereale si mancare tip fast-food. Cercetatorii au descoperit ca participantii la studiu care au consumat alimente integrale prezentau un risc de trei ori mai scazut de a dezvolta depresii.
– Un studiu publicat recent in Ziarul Britanic de Nutritie a descoperit ca dupa o perioada de cinci ani cei cu o dieta bogata in legume, fructe si peste comparativ cu cei cu diete bogate in deserturi indulcite, carne procesata si cereale prezentau un risc mai scazut de a dezvolta depresii.
– Un alt studiu, acesta publicat in Ziarul Britanic de Nutritie, a descoperit capersoanele cu o dietascazuta in grasimi aveau un risc mai ridicat cu 25% de depresie decat cei care au avut in dieta lor surse sanatoase de grasimi, precum omega-3, gasite in seminte de in si nuci.
– Si un alt studiu publicat in Arhivele de Psihiatrie Generala a descoperit ca dieta bogata in alimente procesate, zahar si grasimi ne-sanatoase creste riscul obezitatii, care, la randul sau, duce la cresterea riscului de depresie.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu