43% dintre români suferă de hipertensiune arterială în diverse stadii şi în general, până la vârsta de 50 de ani, unul din 5 oameni dezvoltă această patologie.
De multe ori, hipertensiunea este o boală tăcută şi cu atât mai periculoasă, deoarece complicaţiile care apar sunt extreme de grave: infarct miocardic, accident vascular, fisurarea pereţilor aortei.
Sfecla roşie conţine numeroase substanţe nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu și antioxidanți şi este cunoscută pentru beneficiile sale încă din Antichitate.
Potrivit cercetătorilor, dacă ar fi conumată zilnic, ar reduce considerabil tensiunea arterială. În cadrul unui studiu recent s-a descoperit aproximativ 225 de mililitri (o cană) îi poate ajuta pe cei care suferă de presiunea arterială ridicată, reducându-le tensiunea cu 7%. . Testele au demonstrat că acest beneficiu se datorează concentraţiei mari de nitrat natural din sfecla roşie. Această substanţă se mai găseşte şi în spanac, salată verde, ţelină şi varză.
Sucul de sfeclă roşie conţine aproximativ 0,2g de nitraţi, o cantitate echivalentă cu cea pe care o conţine un bol mare de salată verde.
,,Am fost surprinşi să vedem că o cantitate atât de mică de nitraţi poate avea un efect atât de important. Sperăm că prin creşterea consumului de vegetale care conţin nitraţi precum sfecla roşie, salata verde sau spanac, bolile cardiovasculare ar putea fi evitate,” spune profesorul Amrita Ahluwalia.
Sursa: www.doctorulzilei.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu