vineri, 15 martie 2013

Beneficiile surprinzătoare ale siropului de arţar


Un studiu recent a descoperit faptul că peste 20 de compuşi din siropul pur de arţar sunt extrem de benefici sănătăţii umane, dintre care 13 au fost descoperiţi acum pentru prima dată. Mai mulţi dintre aceşti noi compuşi prezintă proprietăţi anti-cancerigene, anti-bacteriene şi anti-diabetice. De asemenea, siropul de arţar contribuie cu un aport puternic de vitamine şi minerale la sănătatea organismului, relatează Wakeup-world.com.
Potrivit unui articol în Science Daily, studiul a fost realizat la Universitatea din Rhode Island de către Navindra Seeram, specializată în cercetarea plantelor medicinale.
Seeram spune că plantele dispun de mecanisme antioxidante puternice deoarece sunt expuse la lumina Soarelui pe tot parcursul vieţii. “Deja ştim că fructele boabe, din cauza culorilor lor puternice, sunt bogate în antioxidanţi. Siropul de arţar provine din seva localizată în interiorul scoarţei arborelui, care este expusă constant la Soare. Credem că arţarul reacţionează atunci când este lovit pentru a i se colecta seva, şi secretă fenoli (un tip de antioxidanţi benefici care pot fi întâlniţi şi în fructele boabe), ca un mecanism de apărare”, spune Seeram.
Aşa cum poate fi observat în revistele de specialitate, siropul de arţar este asociat cu prevenirea diabetului şi este un aliat în încetinerea procesului de creştere a celulelor canceroase. Siropul de arţar are niveluri ridicate de fitohormoni şi acid abscisic. Aceşti compuşi încurajează eliberarea de insulină şi îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină a celulelor grase care ajută la combaterea afecţiunilor metabolice, cum ar fi diabetul.
Un studiu al Universităţii Quebec a dezvăluit faptul că siropul de arţar poate fi mai eficient împotriva cancerului cerebral, de prostată şi cel pulmonar, decât broccoli, fructele de pădure, morcovii şi roşiile. Cercetarea în laborator arată că, datorită formei sale concentrate, siropul de arţar este mai puternic decât seva de arţar.
Furnizând şi mai multe beneficii pentru sănătate, siropul de arţar este o substanţă nutritivă bogată în tiamină, mangan şi zinc.
Tiamina adecvată (B1) este esenţială pentru o funcţionare corespunzătoare a inimii, prevenirea cataractelor şi a bolii Alzheimer. Tiamina reduce şi efectele îmbătrânirii şi încurajează digestia corespunzătoare.
Manganul este asociat cu producţia de energie, cu o funcţionare corespunzătoare a tiroidei, echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge şi absorbţia de calciu. De asemenea, manganul este şi un antioxidant puternic, protejând împotriva radicalilor liberi din organism. 30 de mililitri de sirop de arţar furnizează 46% din valoarea zilnică a acestui mineral esenţial.
Zincul ajută la protejarea inimii, controlează diabetul, ajută la vindecarea rănilor şi contribuie la ameliorarea simptomelor sindromului oboselii cronice. Atât manganul, cât şi zincul sunt doi catalizatori puternici ai răspunsului imunitar.
Cu o multitudine de calităţi benefice, siropul pur de arţar reprezintă o alegere dulce pentru menţinerea sănătăţii.
Sursa: www.financiarul.ro

BICIUL DE FOC AL PAPEI. Predică uluitoare a noului Suveran Pontif. Aşa ceva nu s-a mai auzit la Vatican!


La 24 de ore după ce a fost ales, în aceeaşi Capelă Sixtină, noul Papă a condus o slujbă în faţa cardinalilor, în care a trasat liniile de forţă ale potificatului. Momentul-cheie a fost predica, rostită într-o italiana foarte simplă şi accesibilă. Un document cu atât mai important, cu cât Papa a transmis un semnal puternic, refuzând să citească textul pregătit de secretarul de Stat.
Este prima predică rostită în calitate de Suveran Pontif şi de aceea trebuie considerată ca fiind piatra de temelie pe care Papa Francisc îşi va construi pontificatul. Cu atât mai mult cu cât ea a fost una spontană.
Evident, apreciază observatorii de la Vatican, va trebui să aşteptăm, pentru confirmarea primelor impresii, predica de la marea mesă a întronizării sale, care va avea loc marţi, în Piaţa San Pietro. Sunt însă câteva impresii puternice lăsate de prima predică. Noul Papă a impus un stil nou şi direct.

Ca un simplu preot
Primul element - FORMA: Papa nu a rostit predica din scaunul de Episcop al Romei, un loc care simbolizează puterea sa, aflat chiar în centrul Capelei Sixtine, ci din amvon, ca un simplu preot.
Pe FOND, mesajul său a fost unul drastic, notează observatorii. Prima temă a fost cea a "mişcării" care caracterizează Biserica. Noul Papă vede trei direcţii: "a călători" (caminare), "a zidi" şi "a mărturisi".
"Viaţa noastră este un drum", a spus el. "Dacă ne oprim, ceva nu e în regulă. Trebuie deci să mergem mereu, alături de Dumnezeu şi în lumina Lui".
Apoi, e nevoie de "a edifica" Biserica. Dar "cu pietre vii, cu pietre unse cu Duhul Sfânt". Şi nu oriunde, ci "pe piatra din capul unghiului, care este Hristos".

Vine etapa de "a mărturisi credinţa". Şi aici a fost momentul cel mai încărcat al predicii: "Putem să străbatem câte drumuri dorim, putem să construim mii de lucruri, dacă nu-L mărturisim pe Iisus Hristos, ceva nu merge". În italiană, "qualcosa non va", argentinianul apăsând, cu vocea sa gravă, pe "non va".
"Vom deveni un ONG religios (ONG pietosa), dar nu Biserica, mireasa lui Hristos", a decretat Papa, continuând: "Ce se va întâmpla dacă nu construim pe piatră? Ni se va întâmpla ce li se întâmplă copiilor pe plajă, când ridică castele de nisip: totul se surpă, fără consistenţă".
Liniștea grea a cardinalilor
Papa, foarte calm, stăpân pe sine, ciudat de odihnit şi senin după aceste alegeri-surpriză, a rostit apoi aceste vorbe teribile al unui mare scriitor francez: "Când nu-L mărturisim pe Iisus Hristos, îmi vine în minte fraza lui Leon Bloy: cel care nu se roagă lui Dumnezeu, se roagă Diavolului. Şi când nu-l mărturisim pe Iisus Hristos, mărturisim mundanitatea, lumescu Diavolului!"
O linişte grea s-a lăsat în Capela Sixtină. Mulţi cardinali păreau că-i sorb aceste vorbe, atât de obişnuite în bisericile ortodoxe româneşti, dar atât de puţin diplomatice, pentru urechile occidentale, obişuite cu prudenţa oratorică a textelor care i se dau Papei să le citească.
Iar Francisc a continuat: "Asta nu este uşor". Când trebuie construit ceva se produc "cutremure, mişcări, care încearcă să ne întoarcă din drum. Pentru că nu aparţin Crucii".
Pentru noul Papă, fiecare drum trebuie ducă spre Cruce: "Când călătorim fără Cruce, când zidim fără Cruce, când mărturisim cu Hristos, dar fără Cruce, nu suntem oamenii lui Dumnezeu. Suntem lumeşti. Suntem episcopi, preoţi, cardinali, papi, totul, dar nu suntem oamenii lui Dumnezeu".
Uluitor! O critică tăioasă a anumitor comportamente bisericeşti, care viza pe toţi, de la preoţii simpli la Papa însuşi! Aşa ceva nu s-a mai văzut niciodată, nu s-a auzit niciodată din gura unui Suveran Pontif, în faţa întregului cortegiu al cardinalilor!
Încheierea a fost la fel de biciuitoare: "Aş vrea ca noi toţi, după aceste zile de graţie, să avem curajul, da!, curajul, de a călători împreună cu Dumnezeu, purtând Crucea lui Dumnezeu, şi să zidim Biserica pe sângele lui Hristos vărsat pe Cruce, şi să mărturisim slava unică a lui Hristos răstignit!. Numai aşa Biserica poate avansa!"


Sursa: www.evz.ro

Primele imagini cu cometa PANSTARRS pe cerul României FOTO


Zilele acestea, românii pot observa pe cer, cu ochiul liber, o cometă. Pasionaţii de astronomie au reuşit să surprindă minunatul obiect spaţial în fotografii, făcute publice de Observatorul Astronomic din Bucureşti.

Cometa C/2011 L4 Panstarrs, fotografiata pe 15 martie
Cometa C/2011 L4 Panstarrs, fotografiată pe 15 martie
Foto: Cătălin Păduraru, astrosnake.com

"În ultimele zile, cometa s-a văzut numai prin binoclu, chiar dacă strălucirea este destul de mare. Motivul este simplu: nu s-a putut vedea pe un cer de noapte, ci pe cerul încă iluminat de razele Soarelui, contrastul între cometă și cer fiind destul de mic. Situația se va îmbunătăți după 18-19 martie  și ne așteptăm să vedem cometa cu ochiul liber", a scrisAdrian Şonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti. 

Şonka explică că pe 13 martie, prin binoclu, se distingea nucleul (pseudo-nucleul) cometei, care are aspect de stea cu magnitudinea între 1 și 2 - dificil de estimat pentru că nu se vedeau și stele - și un evantai luminos, mai strălucitor pe muchia din dreapta, coada cometei.

Adrian Şonka spune că din seara de 13 martie există rapoarte de observaţii ale cometei şi în sudul ţării, aceasta find observată inclusiv din centrul Bucureştiului.
"Cometa rămâne pe cerul de seară, îndepărtându-se aparent și fizic de Soare. În primul caz înseamnă că obiectul rămâne pe cer mai mult timp după ce apune Soarele, iar al doilea că strălucirea cometei scade. Așteptăm să devină vizibilă cu ochiul liber în următoarele zile, când apune la mai mult de 75 de minute după Soare", precizează Şonka pe pagina sa.


 

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS fotografiată din București. Foto: Mihai Dascălu
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Max Teodorescu
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Maximilian Teodorescu
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Alin Țolea
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Sorin Hotea
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Cătălin Păduraru

Sursa: RTV.NET

Rugaciune fara cuvinte




Sursa: www.youtube.com

Horoscop Karmic: 'Pazitorul karmei' si influenta lui in fiecare zodie

Cand il ai pe Saturn retrograd in astrograma, este ca si cum, intr-un anumit domeniu al vietii, te-ai afla in fata unei comisii de evaluare exigente, care nu te lasa sub nicio forma sa treci examenul fara sa fii invatat serios. Partea buna este insa ca, odata ce iti dai seama de necesitatea reala a studiului, poti obtinemaxima in acest sector de viata.


horoscop karmic saturn retrograd pentur fiecare zodie

Semnificatia lui Saturn retrograd in harta natala

Considerat <Pazitorul karmei> sau <Marele invatator>, Saturn retrograd iti indica o repetare a karmei, adica o lectie de viata pe care nu ai reusit deloc sa o aprofundezi in viata anterioara sau timp de mai multe vieti la rand. Acum ti se da din nou sansa de a lucra la aceasta lectie de viata, astfel incat sufletul tau sa intre pe drumul deplinei sale evolutii.
Seriozitatea si restrictiile pe care Saturn retrograd le aduce in viata ta sunt totusi extrem de benefice pentru tine in prezent. Ele te ajuta sa-ti disciplinezi energia, sa-ti concentrezi eforturile si sa ajungi, cu rabdare si perseverenta, la realizari durabile in domeniul de viata indicat de pozitia lui Saturn in zodie.
Prin calculul astrogramei vei afla daca Saturn a avut o miscare retrograda la momentul nasterii tale si in ce fel se manifesta influenta lui restrictiva in viata ta (daca planeta Saturn era retrograda atunci cand te-ai nascut, va fi marcata cu un R in dreptul ei). De asemenea, vei afla in ce domeniu al vietii iti poti descoperi acum resurse nebanuite de concentrare si intelepciune, care iti vor fi de mare ajutor pe drumul evolutiei personale.

Harta natala cu Saturn retrograd in Berbec

horoscop karmic saturn retrograd pentur fiecare zodie
Atunci cand in harta natala ai planeta Saturn retrograda in Berbec, ai de invatat lectia asumarii deplinei responsabilitati pentru opiniile si faptele tale. S-ar putea sa iti fie inca frica de a spune direct ceea ce crezi sau de a-ti urma intru totul idealurile. Renuntarea la compromisuri si manifestarea corecta a vointei sunt atitudinile care, odata cultivate, te vor ajuta cel mai mult in aceasta viata.

Harta natala cu Saturn retrograd in Taur

Atunci cand in astrograma ai planeta Saturn retrograda in Taur, ai de invatat o lectie legata de valoarea adevarata a banilor. In alta viata fie nu i-ai pretuit suficient, fie i-ai pretuit mult prea mult, iar acum trebuie sa gasesti o atitudine echilibrata fata de sectorul financiar al vietii.
Foto@Depositphotos


Este posibil sa treci prin mai multe greutati in obtinerea banilor, insa odata ce ai invatat sa-i administrezi eficient, bunastarea financiara va deveni o constanta in viata ta.
horoscop karmic saturn retrograd pentur fiecare zodie

Harta natala cu Saturn retrograd in Gemeni

Atunci cand in harta natala ai planeta Saturn retrograda in Gemeni, lectia pe care o ai de invatat de refera la a comunica clar si pe intelesul tuturor. De multe ori ai tendinta de a pune placerea oratorica mai presus de intentionalitea practica a mesajului transmis.
De asemenea, este posibil sa iti fie teama uneori de a le comunica celor apropiati anumite adevaruri incomode. Insa odata ce vei invata sa comunici simplu si deschis cu ceilalti, vei cunoaste o imensa satisfactie personala.

Harta natala cu Saturn retrograd in Rac

Atunci cand in astrograma ta planeta Saturn este retrograda in Rac, ai de invatat lectia stabilitatii emotionale si a comunicarii autentice cu membrii familiei. Intensitatea cu care traiesti fiecare emotie te poate impiedica acum sa ai o atitudine obiectiva fata de situatiile de viata prin care treci, mai ales atunci cand este vorba despre familia ta.
horoscop karmic saturn retrograd pentur fiecare zodie
Cu toate acestea, odata ce vei invata sa apreciezi sustinerea oferita de familie la adevarata ei valoare, vei descoperi ca si emotiile tale se vor echilibra, aducandu-ti foarte multa implinire pe plan sufletesc.
Foto@Depositphotos

Harta natala cu Saturn retrograd in Leu

Atunci cand in harta ta natala Saturn este retrograd in Leu, lectia pe care o ai de invatat este legata de respectarea vointei si a personalitatii celorlalti. Vei avea tendinta de a-ti impune parerile si viziunea despre viata asupra celor din jur, simtind ca acestia au multe de invatat de la tine.
horoscop karmic saturn retrograd pentur fiecare zodie
Insa acum este randul tau sa inveti lectia acceptarii si a colaborarii cu fiecare personalitate in parte. In acest fel, vei descoperi ca lucrul <in echipa> iti poate oferi multiple satisfactii, atat pe plan personal, cat si profesional.

Harta natala cu Saturn retrograd in Fecioara

Atunci cand in astrograma personala ai planeta Saturn retrograda in Fecioara, lectia de viata implica pentru tine renuntarea la cerebralitatea excesiva si la concentrarea exclusiva pe detalii.
Datorita acestor tendinte innascute, risti de multe ori sa ratezi abordarea de ansamblu a situatiilor din viata ta, incurajand in aceeasi masura o viziune pesimista asupra lucrurilor. Partea buna este insa ca, odata ce vei lasa lucrurile sa se desfasoare in ritmul lor natural, vei descoperi implinirea care se afla la un pas distanta de tine.

horoscop karmic saturn retrograd pentur fiecare zodie
Harta natala cu Saturn retrograd in Balanta

Cand il ai in harta natala pe Saturn retrograd in Balanta, lectia ta de viata se refera la a invata sa colaborezi cu ceilalti, chiar daca in sinea ta simti ca poti face lucrurile mai bine de una singura. Vei avea tendinta de a-ti impune agresiv opiniile, existand riscul de a intra in conflicte serioase cu cei din jur.
Foto@Depositphotos
De aceea, indicat pentru tine acum este sa actionezi cu diplomatie spre a-ti indeplini planurile, evitand astfel potentialele conflicte. In plus, in momentul in care vei reusi sa obtii echilibrul in toate actiunile tale, iti vei descoperi si implinirea mult dorita.

Foto@Depositphotos
Harta natala cu Saturn retrograd in Scorpion

Atunci cand ai in astrograma planeta Saturn retrograda in Scorpion, ai de invatat o lectie legata de manifestarea corecta a spiritului tau justitiar. Vei fi adesea foarte dura in judecatile tale de valoare, incercand sa-i modelezi pe ceilalti conform normelor tale stricte referitoare la notiunile de Bine, de Dreptate s.a.m.d.
In plus, vei avea tendinta de a-ti indrepta in permanenta energia psihica si intuitiva catre ceilalti si mai putin catre evolutia ta personala. Insa odata ce vei incepe sa te implici in efortul de a te perfectiona pe tine insati, implinirea ta va fi cu siguranta pe masura eforturilor depuse.
Foto@Dreamstimeweb.com

Harta natala cu Saturn retrograd in Sagetator

horoscop karmic saturn retrograd
Cand il ai in harta natala pe Saturn retrograd in Sagetator, lectia ta de viata se refera la abandonarea idealismului si la intelegerea profunda a spiritualitatii.
Vei avea tendinta de a trata cu superficialitate anumite aspecte ce tin de manifestarea laturii spirituale, pe care fie o neglijezi, fie o pui prea des in prim-plan, in detrimentul sectoarelor de viata care necesita o abordare mai practica.
Atunci cand vei invata nu te mai lasi influentata de viziunea celorlalti si sa vezi lucrurile (mai ales pe cele spirituale) in adevarata lor lumina, implinirea ta in viata va putea fi una deplina.
Foto@Shutterstock.com

Harta natala cu Saturn retrograd in Capricorn

horoscop karmic saturn retrograd
Atunci cand il ai in astrograma personala pe Saturn retrograd in Capricorn, lectia ta de viata indica renuntarea la orgoliul de a face totul de una singura. Vei avea tendinta in viata de a lua asupra ta toate responsabilitatile, neacordandu-le celorlalti sansa de a-si face la randul lor datoria.

Dai dovada de imensa seriozitate si determinare, calitati care te pot ajuta sa obtii un rol important atat in plan social, cat si politic. In schimb, ai inclinatia de a privi intr-un mod destul de pesimist si limitativ evenimentele si relatiile din viata ta. De aceea, acum ai de invatat lectia delegarii responsabilitatilor, lasand Universul si pe cei din jur sa-ti arate ca viata poate fi mai usoara si mai frumoasa decat credeai pana acum.

Harta natala cu Saturn retrograd in Varsator

Atunci cand in harta ta natala Saturn este retrograd in Varsator, esti inzestrata cu o mare originalitate si cu capacitatea de a produce adevarate schimbari la nivel social. Vei avea de luptat insa cu dificultatea de a-ti gasi colaboratori pentru proiectele tale inovatoare, precum si cu retincenta societatii in fata acestora.
Lectia ta de viata in aceasta privinta se refera la a diferentia ceea ce este practic de ceea ce este utopic in proiectele tale. Iar apoi va trebui sa gasesti in tine resursele spre a-ti apara ideile cu orice pret. Odata insa ce ai reusit sa mergi cu incredere pe acest drum, vei atrage oameni care sa-ti sustina ideile, iar implinirea ta va fi pe masura.
horoscop karmic saturn retrograd

Harta natala cu Saturn retrograd in Pesti

Cand il ai pe Saturn retrograd in Pesti in astrograma natala, lectia ta de viata la acest capitol se refera la a invata sa mergi pe un drum spiritual autentic. Vei fi foarte atrasa de domeniul spiritualitatii si vei avea uneori tendinta de a te increde in anumite persoane, mai mult sau mai putin cunoscatoare in acest domeniu.
De aceea, trebuie sa analizezi bine lucrurile inaintea oricarui pas pe care vrei sa il faci in directia spirituala, oricat de tentant sau de usor ar parea acesta. In plus, trebuie sa devii pe deplin constienta ca adevarata spiritualitate inseamna conectarea profunda si dezinteresata cu ceilalti. Insa odata ce vei simti adevarata valoare a fiecarui gest facut in plan spiritual, vei descoperi imensa implinire pe care numai un astfel de drum ti-o poate oferi.
Foto@Shutterstock.com
Sursa: horoscop.garbo.ro














Ritmuri de Femeie


avion
Energia Feminina este in crestere.
A navalit pur si simplu si isi cere toate drepturile odata.
Acum este in expansiune si isi cauta echilibrul.
Si in femei si in barbati.
Barbatii au resimtit-o ca pe dorul de o iubire,frustrare,tristete,neputinta,revolta.
Si mai ales au inteles ca nu era a lor. 
E adevarat ca fiecare barbat are de echilibrat in el energia feminina cu cea masculina,dar manifestarile,la nivel emotional,de fapt eliberarile amintirilor ancestrale au fost puternice si foarte feminine.
Cineva imi spunea ca nu a trait niciodata asa un sentiment profund si devastator,totusi feminin.
Partea buna e ca ajuta barbatilor,constienti de transformare sa le inteleaga mai bine pe femei.
Femeilor le e mai dificil de integrat aceasta energie.Deocamdata.
O forta care clocoteste,inchisa de prea multa vreme,neiubita,vinovata,rusinata,vrea acum sa-si intre in drepturi.
Creativitate,Frumusete,Feminitate,Blandete,Libertate,amestecate ciudat cu furie,nemultumire,durere,dor.
Castigul major este ca prin echilibrarea aspectelor feminine si masculine din fiecare,ne vom intelege si ne vom sustine unii pe altii,deja de pe un alt nivel de constiinta.
Energia femeii creste ,anul acesta,o data cu renasterea naturii,cu energia Pamantului.
Ceea ce inseamna  ca este si mai puternica.
Deja, femeile se simt minunate si in acelasi timp confuze,suspendate.
Se exprima prin tot ce fac ,dar nu se inteleg,se accepta si nu stiu cum sa foloseasca aceasta Putere.
Au uitat ce sa faca cu ea.
O primavara puternica,importanta,stralucitoare,a navalit deja peste noi si in fiecare dintre noi.
Ne va forta,deja o face,sa scoatem la suprafata tot ce nu e Armonie,Acceptare,si Bunavointa pentru a fi Iertat,Vindecat si Eliberat.
Se simt tot mai pregnant ritmurile feminine,inconfundabile,care vor sa creeze ,sa se aseze in matca,sa straluceasca,incercand din rasputeri sa-si aminteasca.
Si isi amintesc.
Si surprizele abia au inceput!!!
Sursa: http://uriel-anael.blogspot.ro

Sursa: daniilgaucan.wordpress.com

Sarea iodata = atentat la sanatatea romanilor


Iodarea este un atentat la sanatatea romanilor. Dupa 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002 numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387, declara profesorul Chirila.

Prof. dr. Pavel Chirila atrage atentia opiniei publice si factorilor responsabili ai statului asupra unui pericol care vizeaza, pe cai nestiute si aproape nevazute, imensa majoritate a romanilor, in urma unor Hotarari de Guvern aberante, legate de obligativitatea iodarii sarii. Profesorul Chirila ne demonstreaza ca iodarea universala a sarii este un real atentat la sanatatea publica a romanilor. 

Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de milioane de oameni, insa nevoie de iod au cel mult 8543 persoane. In urma acestei norme totalitare si discriminatorii neintalnite nicaieri in lume si nici chiar in timpul regimului comunist s-a ajuns ca procentul de imbolnaviri de cancer tiroidian sa se dubleze, in ultimii ani. 

Operatia recenta a presedintelui Traian Basescu poate avea si aceasta cauza, afirma alte surse medicale. Semnalul de alarma pe care il tragem azi trebuie luat serios in seama de parlamentarii Romaniei din Comisiile de Sanatate, de Ministerul Sanatatii, de medicii speciaIistii si, nu in ultimul rand, de institutiile insarcinate cu apararea cetatenilor tarii si chiar si de catre organele de cercetare penala. 

De unde vine aceasta aberatie, de care, cred, putin, cetateni sunt realmente constienti: obligativitatea de a consuma sare iodata, chiar impotriva sanatatii lor? 

Guvernul anterior a emis Hotararea 568/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 407 din 12.06.2002. Mai exact, titlul ei precizeaza continutul: "privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara". 

In ce temei poate obliga statul un cetatean sa consume numai un anume produs, fara sa ofere posibilitatea alegerii, in cunostinta de cauza? 

Hotararea este data "in temeiul prevederilor art.107 din Constitutia Romaniei". Cel putin asa se specifica in text. Capitolul II, articolul 3 suna astfel, totalitar: "In Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria alimentara se utilizeaza numai sarea iodata". Art.4 (2) precizeaza si cantitatea de iod: 20A/-5 mg iod/kg sare, respectiv 34A/-8,5 mg iodat de potasiu/kg sare). Priviti, articolul 10 reglementeaza toate interdictiile posibile: "Pe teritoriul Romaniei sunt interzise: importul in vederea comercializarii de sare neiodata pentru utilizarea in alimentatia omului, hrana animalelor si industria alimentara". 

Si cum un necaz nu vine niciodata singur indiferent ce guvern este la conducere, in 2006 apare Hotararea 1904, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr.1038 din 28.12.2006 care obliga la cresterea concentratiei de iod, pana la 30 mg iod/kg sare (admis chiar pana la 40 mg iod/kg sare). In plus, aceasta Hotarare de Guvern lasa optionala folosirea sarii iodate in hrana animalelor si industria alimentara (sperand ca indulceste saratura acolo unde consumatorul nu poate decide), dar devine mai categorica si restrictiva cand e vorba de alimentatia privata, publica si colectiva, precum si in panificatie (unde fiecare om ar fi putut decide pentru el insusi). 

Explicati-ne va rog de ce sunt aceste Hotarari de Guvern un atentat la sanatatea publica a romanilor? 

In primul rand pentru ca nu este normal (nici drept, nici corect) ca Guvernul Romaniei sa ii oblige prin lege pe cetateni sa manance ce vrea Guvernul. Nicaieri in lume nu mai exista o asemenea lege. Este o incalcare a dreptului la autonomia persoanei, o incalcare a drepturilor omului, o declarare a priori a poporului roman ca fiind bolnav, in intregime. Apoi, majoritatea autorilor sunt de acord ca astazi aportul de iod a crescut la 0,5 mg/zi prin folosirea (in afara de alimentatia naturala) a iodului in prepararea unor medicamente si vitamine, ca agent antiseptic si ca substanta de contrast in diferite investigatii. 

Cei care vor sa se documenteze asupra necesarului fiziologic de iod in organismul uman pot consulta, printre altele, urmatoarele: Harrison, Principiile Medicinei Interne, aparuta la Teora, in 1999, (pag. 2134-2136), I. Haulica, Fiziologie umana, Editura Medicala, Bucuresti, 1996, A.C. Guzton, Fiziologie umana si mecanismele bolilor, Editura Medicala sau J. Ed.V.Gomer, Totul despre tiroida, Editura Polinard, Bucuresti 1999 (pag. 20) 

Cati romani au stricta nevoie de acest iod din sare si pentru ce? 

Datele statistice oficiale ale Ministerului Sanatatii arata ca la momentul emiterii Hotararii de Guvern care obliga la iodarea universala existau in Romania 8543 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, facuta intr-un studiu pe 1992-2001, arata 4117 cazuri. 

Ce semnificatii au aceste cifre? 

Cel putin doua semnificatii: pentru ceilalti 20 milioane de romani iodarea universala devine un supradozaj periculos, caci in mod logic restul romanilor sunt eutiroidieni, adica au o functie tiroidiana normala, sunt hipertiroidieni, au hormoni tiroidieni in exces, sau sunt bolnavi cu cancer tiroidian. Afirmatia ca Hotararea de Guvern cu pricina este o masura benefica care exprima marea grija a Guvernului pentru sanatatea poporului nu este decat o demagogie jalnica, caci nu este normal sa iodezi obligatoriu 20 de milioane de oameni pentru ca ar avea nevoie de iod cel mult 8543 persoane. 

Concret, ce ni se poate intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii banale a sarii, dar iodate? 

Cateva date esentiale de fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff. Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. 

Unii agenti, altfel slab gusogeni - cum sunt sulfonamidele si antipirina - sunt mai puternici cand sunt administrati impreuna cu iodul. Mai mult, atat in gusa endemica netoxica, cat si in cea sporadica, administrarea iodului poate determina dezvoltarea tireotoxicozei (iodbasedow), o complicatie asociata cu autonomia functionala din aceasta afectiune. Un studiu francez facut pe 36.308 subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in afara carentei de iod. 

Toate acestea sunt explicate si de Harrison, in Principiile Medicinii Interne, lucrarea pe care am pomenit-o inainte, care mai spune: "de cele mai multe ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta". In unele cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei. 

Si atunci de ce suntem iodati cu forta? 

Guvernantii sustin ca ne iodeaza pentru ca ne vor binele si ca sa previna hipotiroidia la romani, prin deficit de iod. Datele stiintifice insa, sustin contrariul dovedind ca cei care au ticluit hotararea, ori nu sunt bine informati ori mint "stiintific si politic". Tot pentru probitatea stiintifica consultati Tratatul de Medicina Interna al lui Harrison si veti afla ca: cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei tireoprive este ablatia chirurgicala sau cu iod radioactiv a glandei tiroide, cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei primare este cea autoimuna (raspunzatoare de 90% din cazurile de hipotiroidie), iar din cele 18 cauze ale hipotiroidiei numai una singura se refera la deficitul de iod. 

Si care sunt consecintele? 

Sunt atat de numeroase si nefaste, incat trebuie sa vi le scriu, ca sa le redati stiintific. Iata, cateva dintre consecintele iodarii universale a sarii: hipertiroidii induse la eutiroidieni; cresterea ratei cancerelor tiroidiene (Drug Saf 2000 (2);89-95). Intr-un studiu din Tasmania rata a crescut de trei ori la persoanele peste 49 de ani (J. Clinica. Endocrinologie. Metabolism, 1973, 37 (6): 901-909; cresterea volumului glandei tiroide, de la 4,8 ml la 8,6 ml, intr-un studiu publicat de European Journal 2000 Ana de Premawardhana LD si colab. (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; iodul urinar a crescut, dupa acelasi studiu de la 105 la 152 microg/l, (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; Tg Ab creste, dupa aceiasi autori de la 14,3% (la 11 ani) la 69,7% (la 16 ani) (pa0,03), (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei (pigmentul epitelial retinian) demonstrat de Singalavanija A. si colaboratorii folosindu-se de electronoretinografie, potentiale vizuale evocate (VEP) si angiografia fundului de ochi cu fluoresceina (FA), (Retina 200;20(4);378-83; cresterea constanta a Basedow-ului autoimun (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; hipotiroidie indusa prin iod (Annales d'Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; tiroidita Hashimoto (Annales d'Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; cresterea incidentei cancerelor tiroidiene papilare (Annales d'Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; 

Cum s-a ajuns aici? 

Guvernantii au calcat pe urmele unor experinte nefaste fara sa consulte literatura de specialitate. Cu putina bunavointa sau interes fata de sanatatea natiunii puteau fi cercetate studiile lui D.A. Kontras de la Departament of Clinical Therapeutics, Universitatea din Atena, care arata in "Retina 2000" faptul ca cercetatorii care au iodat 12 orase in Anglia, comunitati din Spania si Zair au trebuie sa intrerupa cercetarea pentru ca a crescut alarmant numarul de hipotiroidii si gusa multinodulara. 

Un alt caz: dupa o iodare profilactica in Salta (Argentina) a crescut numarul cancerelor tiroidiene papilare. Acelasi autor a iodat locuitorii unui sat din Grecia: inainte de administrarea iodului nici unul nu avea autoanticorpi tiroidieni; dupa cateva luni 50% din subiecti aveau autoanticorpi antitireoglobulina sau antimicrosomali. In Germania de Est, unde s-a facut la un moment dat iodarea populatiei, s-au gasit procente mult mai mari de antoanticorpi decat in Germania de Vest. Iodarea apei la astronautii eutiroidieni (cu functie tiroidiana normala) a indus o scadere a functiei tiroidiene, dupa cum publica Aviation Space & Environmental Medicine in numarul 71. 

Suntem in pericol? 

Iodarea universala a sarii este un atentat la sanatatea publica a romanilor, deoarece analiza recenta a datelor statistice, dupa 4 ani de functionare a nefastei Hotarari de Guvern, arata urmatorul dezastru: numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006! Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006. Iar numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, a ramas neschimbat! 

Daca extindem analiza statistica pe media a 10 ani inainte de iodare si media pe 3 ani dupa iodare atunci observam ca tendinta evolutiva este inca mult mai grava: cancerul s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, hipotiroidia a crescut de 2,3 ori. 

Ce este de facut? 

Presedintele, el insusi operat pe tiroida, ar putea sa intervina macar pentru cei cinci milioane de romani care l-au ales si care sunt "iodati universal" si expusi riscurilor fara sa aiba nici o vina. Institutia numita Avocatul Poporului sa se sesizeze. Iar Comisia de bioetica a Ministerului Sanatatii si Comisiile Medicale ale Parlamentului sa analizeze macar datele statistice. 

Stiti care este situatia in restul Uniunii Europene? 

Sa invatam de la Europa macar ce este bun, caci acolo nimeni nu si-a permis sa iodeze universal o tara intreaga. Incercarile din trecut au fost facute cel mult pe, "o scoala", "un sat", "un oras" si efectele catastrofale - au avut decenta si constiinta sa le recunoasca. In multe tari (care au probleme reale cu deficitul de iod) exista pe raft sare normala si sare iodata si fiecare persoana cumpara de care are nevoie. Desigur, in acest caz profitul firmelor care comercializeaza iodul ar fi mult mai mic, dar merita. 

Deciziile acestea aberante dateaza deja din 2002 si 2006. Daca nici acum nu se va schimba nimic, ce credeti ca se va intampla? 

Pai, daca un membru al Guvernului a facut sau face una din bolile tiroidei enumerate mai sus, sa inteleaga ca este victima propriei Hotarari de Guvern. 

Dar daca ei folosesc sare de Bruxelles? 

Atunci sa incercam barem sa prevenim populatia... 

Prof. dr. Pavel Chirila este medic primar boli interne, preda bioetica si are si supraspecializare in fitoterapie si homeopatie. A fost medic la Policlinica "Gh. Marinescu" din Bucuresti, la Clinica Medicala a Spitalului de Urgenta din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Institutul de Medicina Interna "N. Gh. Lupu" al Academiei de Stiinte Medicale din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Centrul de Medicina Sociala "Christiana" Bucuresti. 

Este medic naturist, un practician al medicinei crestine si autor al mai multor lucrari de specialitate. In cartea "Spitalul crestin", la care este coautor, dr. Pavel Chirila contureaza imaginea unei institutii care are in centru, ca o inima, biserica. Pe langa Centrul Medical Naturalia a reusit sa ridice, cu sprijinul Comisiei Europene si al unor fundatii caritabile, singurul asezamant de tratare a bolnavilor de cancer si leucemie in faza terminala, Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" 

(n.r. - sarea grunjoasa nu contine iod, la fel si cea care se vinde la magazinele tip Plafar)

Adresa acestui articol este http://roaim.co.nr/?a=articles&p=122
http://autovindecarea.blogspot.ro