Alegerea viitorului „cârmaci” al Europei unite va avea loc după expirarea mandatului lui Jose Manuel Barroso, în noiembrie 2014, şi ţinându-se cont de rezultatele alegerilor din mai pentru Parlamentul European.
Portalul Euronews citează prima declaraţie a candidatului la fotoliul de premier al „guvernului european”: „Cetăţenii îşi pierd încrederea, iar eu voi lupta pentru restabilirea ei. Voi dovedi că Europa, cea mai prosperă parte a lumii, este capabilă să distribuie avuţiile într-un mod mai echitabil şi mai corect”. În ce priveşte caracterul categoric al pasajului citat, experţii remarcă înclinaţia socialistului Martin Schulz spre opinii dure încă înainte de alegerea sa ca şef al Parlamentului European. Îl va ajuta această trăsătură de caracter pe Schulz în cursa pentru „tronul” UE sau, dimpotrivă, va juca în detrimentul său?
Experţii sunt destul de precauţi în estimări. Ei menţionează că alegerile din mai 2014 vor fi primele după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Conform acestui document, de rezultatele alegerilor trebuie să se ţină cont în momentul stabilirii candidaturii viitorului şef al Comisiei Europene. Însă, potrivit unor analişti, şansele social-democraţilor de a se transforma în cea mai puternică fracţiune din Parlamentului European nu trebuie supraestimate. Chiar dacă socialiştii vor aduna cel mai mare număr de voturi, candidatul la Comisia Europeană oricum va fi desemnat de liderii politici ai Europei unite.
Schulz este primul, dar nu singurul candidat la principala funcţie din UE. „Verzii” europeni au decis să propună două candidaturi, care vor fi analizate cu ajutorul sondajelor on-line. Favoritul „verzilor europeni” (EL) este liderul fracţiunii elene Syriza, Alexis Tsipras. Reprezentanţii Partidului Popular European (EVP) încă nu a propus un candidat. Aşa că este încă prea devreme să se facă pronosticuri.
Între timp, directorul programului Viitorul Europei din cadrul Fondului Bertelsmann, Joachim Fritz-Vannahme subliniază caracterul democratic al noilor abordări.
„Desemnarea lui Martin Schulz ca principal candidat al socialiştilor europeni este un pas înainte comparativ cu situaţia actuală. Până acum, candidaturile au fost stabilite doar de şefii de state şi guverne, cu uşile închise. Acum participă şi Parlamentul, iar acesta este un semnal clar dat alegătorilor: voi ştiţi pentru cine votaţi”, a declarat Joachim Fritz-Vannahme în interviul pentru Vocea Rusiei.
Fireşte, nu este totul atât de simplu, recunoaşte expertul german. Însă cel mai important este faptul că Tratatul de la Lisabona a început să funcţioneze în mod real, consideră Fritz-Vannahme, iar colegii lui îi dau dreptate.
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.